Kiemelkedően fontos közérdek lett itthon a dubaji világkiállítás

Kiemelkedően fontos közérdek lett itthon a dubaji világkiállítás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Kivételes eljárásban fogadta el a parlament azt a törvényjavaslatot, amely a magyar megjelenés megvalósítását könnyíti a 2020-as dubaji világkiállításon.

Ahogy korábban megírtuk, a különlegesen gyors közbeszerzést lehetővé tevő eljárási szabályokról szóló javaslatot vasárnap este nyújtották be.

A jogszabály – amely 124 igen, 40 nem szavazatot és 13 tartózkodó voksot kapott – két nemzetközi, Magyarországon megrendezendő sportesemény megvalósítását is könnyíti: a városi világjátékokét (World Urban Games), amelyet ősszel Budapesten tartanak első ízben, valamint a 2022. évi magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságét, amelynek magyarországi meccsei Budapesten, Szegeden, Tatabányán és Veszprémben lesznek.

A törvény mindhárom rendezvény lebonyolítását

kiemelkedően fontos közérdeknek minősíti. Ezért lehetővé teszi a három esemény közbeszerzéseinek egyszerűsített és gyorsított lebonyolítását: a rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazását.

Minden esetben legalább három ajánlattevőt kell felkérni ajánlattételre, és az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás lehet – írták elő.

Los Angeles elől hozott el egy sporteseményt Budapest

A magyar fővárosban rendezik szeptember 13. és 15. között az első World Urban Gamest.

Ugyancsak lerövidülnek a projektekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági, valamint vámigazgatási eljárások.

A dubaji világkiállítás magyar jelenlétével kapcsolatos teendők irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség. A magyar pavilon főbb jellemzőire, szimbolikájára vonatkozó követelményeket a kormány határozza meg.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért felelős államtitkára a parlamenti vitában elmondta: a 2020 októbere és 2021 áprilisa között megrendezendő dubaji világkiállításon 25 millió látogatóval számolnak, a magyar pavilont várhatóan kétmillióan tekintik meg. A pavilon központi témája a víz lesz. A magyar megjelenés célja az ötévente megrendezendő eseményen az országimázs építése, Magyarország és Budapest turisztikai promóciója, a gyógyvízi adottságainak bemutatása.

A városi világjátékok célja a fiatalok bevonása a sportba. A háromnapos eseményen olyan sportágakban szerveznek versenyt, mint a BMX freestyle, a parkour és a breaktánc. A jövőben kétévente megrendezendő sportesemény egyben zenei fesztivál is lesz.

A férfi kézilabda Eb-t 2022. január 14. és 29. között rendezi Szlovákia és Magyarország. Takács Szabolcs államtitkár elmondása szerint a beruházások 26 hónapot vesznek igénybe.

A Budapesten épülő multifunkcionális csarnok a későbbiekben egy fővárosi sportegyesület vagyonkezelésébe kerül.

Hozzászólások