szerző:
hvg.hu

A hódmezővásárhelyi Lakásügyi Tanács szocialista elnökének lakásügyével támadta Márki-Zay Pétert a helyi Fidesz. Most az elnök közölte, hogy törvényes úton jutott a lánya lakáshoz. Ráadásul ebben őt fideszes képviselők is támogatták, akik most elővették a korábbi ügyet, hogy ellenfelüket eláztassák. Azt azért elismerte, hogy hibázott.

„A legnagyobb hibám, hogy azt a látszatot kelthettem, amely egy tisztességes önkormányzatot nehéz helyzetbe hoz” – olvasta fel a megírt közleményét Nagy Ernő, a hódmezővásárhelyi közgyűlés Lakásügyi Tanácsának az elnöke.

Két héttel ezelőtt a hódmezővásárhelyi Fidesz azzal támadta Márki-Zay Pétert, hogy aláírta egy önkormányzati tulajdonú lakás adásvételi szerződését még tavaly decemberben. A közgyűlés Lakásügyi Tanácsának szocialista elnöke lányának adtak el áron alul egy bérlakást. Erről folyt a nyilatkozatháború napokon át, majd amikor a helyi Fidesz egy újabb váddal állt elő még a múlt vasárnap, akkor a jobboldali képviselők sajtótájékoztatóján megjelent Márki-Zay Péter, a támogatói, valamint maga a Lakásügyi Tanács elnöke is.

Az ügy lényege, hogy még 2016-ban úgy döntött a hódmezővásárhelyi testület, hogy a hatszáz önkormányzati bérlakásból négyszázat eladásra írnak ki. A rendelet szerint a lakásokat első körben a bérlők vásárolhatják meg, erről nyilatkozniuk is kell, de ha másképp döntenek, akkor harmadik személynek is eladhatják a bérleményt. Tehát még 2017-ben, 2018 elején kellett nyilatkozni a vásárlási szándékról, akkor döntöttek arról is, hogy a bérlő-vásárlók, negyven százalékos engedményt kaphatnak az árból.  A szóban forgó esetben, tavaly decemberben írták alá a vételről szóló szerződést. Ebbe kötött bele most a Fidesz, és emiatt mutogathatott egymásra a Fidesz-frakció elnöke, aki az elővásárlási szerződést még alpolgármesterként hagyta jóvá, és Márki-Zay Péter, hogy ki is írta alá a szerződést valójában.

A múlt vasárnapi „zajos” sajtótájékoztatón végül szót kapott a Lakásügyi Tanács elnöke is, aki elmondta hogy az ország másik felében élő lánya nehéz élethelyzetbe került, ezért ment be a 2017 novemberében elhunyt polgármesterhez, hogy segítséget kérjen számára. Innentől kezdve viszont szerinte minden szabályosan folyt, ráadásul azoknak a fideszes képviselőknek is tudomásuk volt az ügyről, akik most Márki-Zay Pétert támadják ezzel. (Márki-Zay Péternek azért is lehetett kínos az ügy, mert többször hangoztatott véleménye szerint több bérlakásra van szükség, és azokat pontrendszer alapján kellene odaítélni az igénylőknek.) A fideszesek azt is kiderítették menet közben, hogy a szerződéseken levő aláírások közül van olyan, amely hamis lehet, illetve azt is, hogy bár Nagy Ernő lánya bérleti szerződést kötött, másfél év óta mégsem költözött be a lakásba. Ezek miatt feljelentést tettek az ügyben.

Nagy Ernő hétfőn végül írt egy közleményt, amelyet felolvasott egy sajtótájékoztatón, de a kérdésekre nem adott lehetőséget. A közleményben arról is írt még a Lakásügyi Tanács elnöke, hogy 25 éve tölti be ezt a posztot, a fideszes városvezetés idején több ügyben is támogatta az álláspontjukat.

A részletekről elmondta, hogy álláspontja szerint minden jogszerűen történt, így a valótlan állításokat közlő portáloktól helyreigazítást kér, és arról is beszámolt, hogy lánya azért nem tudott beköltözni másfél éve a bérlakásba, mert azt fel kell újítani, már négyszázezer forintot ráköltöttek. Mindezek ellenére a támadások miatt lánya úgy döntött, hogy nem költözik be a lakásba, a bérletet pedig felmondja.

Frissítés:

Márki-Zay Péter reagált írásunkra, és arra hívta fel a figyelmet, hogy neki nem kínos az ügy, mivel mióta ő a polgármester, egyetlen lakást sem jelöltek ki értékesítésre, és nem pályáztattak meg. A szóban forgó lakáseladás még az elődei alatt lett meghirdetve és az elfogadott ajánlattal a PTK szerint létrejött a szerződés is, amit neki már nem volt jogi lehetőségem leállítani. A pontrendszer ettől teljesen független, azt a bérlakások kiadásának pályáztatásakor alkalmazzák, nem az értékesítéskor, amit viszont egy éve leállítottak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

Felbukkant Jeruzsálemben egy 2500 éves lelet, ami emberi vonásokat ábrázol

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

Videón a Budafoknál kiemelt egytonnás bombák

Videón a Budafoknál kiemelt egytonnás bombák

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Vadászruhás emberek kiirtottak egy falut Maliban

Vadászruhás emberek kiirtottak egy falut Maliban