Napi 50 ezer forintot elkérhet egy lakberendező, és még így sem drága

Napi 50 ezer forintot elkérhet egy lakberendező, és még így sem drága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A meglódult budapesti lakáspiac és az Airbnb térhódítása miatt megnőtt a kereslet a lakberendezők iránt, de ez az árakban még nem igazán jelent meg.

A lakberendezés anyagárai csak az utóbbi évben több mint 30 százalékkal emelkedtek, de a lakberendezők többségének nem vagy csak kismértékben sikerült árat emelnie – olvasható az e heti HVG-ben.

A vállalási díj általában 7–14 ezer forint között várható négyzetméterenként. Akadnak olyan munkák, amikor óradíjjal számol a tervező, ebben az esetben a javasolt ár az első órára 14 ezer, napi 8 órára 50 ezer forint. A harmadik fajta számítási mód alapján a büdzsé százalékában állapítják meg a díjat: 50 millió forintnál drágább beruházásnál általában 3, 10 milliós esetén 5, míg 5 milliós átalakításnál 15 százalékot kérhetnek el a lakberendezők.

A lakáspiac meglódulása is növelte a megrendeléseket, de a lakberendezők iránti igény felfutása főleg az Airbnb térhódításának köszönhető. A kivitelezői oldalon pedig jelentős szakemberhiány keletkezett, ami nehezíti a tervezők dolgát. „Elfogytak a szakemberek, lehetetlen állandó csapatot összeállítani. Egyik héten még van burkolóm, a következő héten már Németországban dolgozik.

Előfordult, hogy félbe kellett hagyni a beruházást, és elszámoltunk ugyan a megbízóval, de én kereshettem új megbízást és csapatot, ő meg ott maradt a félig kész lakásban

– mesélte a HVG-nek egy felújításokra szakosodott kivitelező.

Részletek az e heti HVG-ben.

Hozzászólások