Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Hogy csinálta? Legalább 70-szer járt az EU-ban az onnan kitiltott orosz ügyvéd

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós

Andrej Pavlov, a kétes hírű orosz ügyvéd annak ellenére járt-kelt szabadon az EU országaiban az elmúlt négy évben, hogy Brüsszel feketelistára tette. Erre hívja fel az Európai Bizottság figyelmét a távozó Európai Parlament egyik képviselője.

Ana Gomes, aki elszánt harcot folytat az úgynevezett arany útlevelek és az aranyvízumok ellen, levelet írt Jean-Claude Junckernek. Azt javasolja, a tagállamok szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy pénzért adnak EU-n kívüli állampolgároknak útlevelet, amellyel szabadon utazgathatnak a schengeni övezetben akkor is, ha az unió feketelistára tette őket. De miért is került feketelistára Andrej Pavlov orosz ügyvéd?

Kulcsszerepet játszott Oroszország legnagyobb adócsalásában

A londoni Guardian felidézi a nevezetes Magnyitszkij-ügyet. Szergej Magnyitszkijnak azért kellett meghalnia, mert több ügyben is szembeszállt a hatalommal Moszkvában. Leleplezte például az ország történetének legnagyobb (54 milliárd rubeles, átszámítva 243 milliárd forintos) adócsalását, amelyet vizsgálódásai szerint a hatalomhoz hű emberek követtek el a belügyminisztérium támogatásával. Az igazság soha nem derült ki, mert az ügyet eltussolták. A leleplező Magnyitszikijt viszont megvádolták adócsalással. Az ügyvéd a börtönben meghalt, a család szerint megkínozták majd megölték. A hatalom embere, Andrej Pavlov, aki kulcsszerepet játszott az ügyben, viszont azóta is intézi orosz oligarchák üzleti ügyeit külföldön. Csakhogy feketelistára került mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Európai Unióban. Nehéz úgy az oligarchák képviselete, ha az ügyvéd nem jelenik meg a bíróság előtt. Maguk az oligarchák azért tartózkodtak ettől, mert ők is rajta voltak és vannak a feketelistákon, mind az USA-ban mind pedig az Európai Unióban. De van megoldás.

A pénzért vásárolt útlevelek és vízumok megkönnyítik az utazgatást

Saint Kitts és Neville Nagy-Britanniához tartozik a Karib-tengeren, vagyis (most még) része az Európai Uniónak. Ha valaki befektet egy kis pénzt, vagy épp megveszteget ott valakit, akkor könnyedén olyan vízumot kaphat, mely kilencven napra lehetővé teszi az utazgatást a schengeni övezetben. Jól tudta ezt Andrej Pavlov. A dörzsölt ügyvéd legkevesebb hetvenszer lépte át az EU határvonalát az elmúlt négy évben, miközben a neve előkelő helyen szerepelt a feketelistán. A londoni Guardian megjegyzi, hogy még Neville korábbi miniszterelnöke is gyanúba keveredett az arany útlevelek és aranyvízumok miatt. Neville-nek ugyanis független adminisztrációja van. A mostani miniszterelnök szerint immár minden rendben van: betartják az uniós normákat a vízumok kiadásának terén.


Ana Gomes az Európai Parlamentben úgy látja: meg kellene szüntetni az egész rendszert, ezért azt javasolja, hogy senki se vásárolhasson pénzért útlevelet vagy vízumot az Európai Unióban. Az Európai Bizottság nevében Dimitrisz Avramopulosz görög biztos válaszolt, mert hozzá tartoznak a vízumügyek. Válaszlevelében azt írja, hogy a tagállamoknak nem szabadna befektetett pénzért cserébe állampolgárságot ígérniük unión kívüli polgároknak. A nemzeti és az uniós hatáskör ezen a kényes ponton is keresztezi egymást. A kérdés rendezése az EP-választások utánra marad.