Örülhetnek a nyugdíjra gyűjtők, a tavalyi ínséges év után jobban teljesítettek a pénztárak

Örülhetnek a nyugdíjra gyűjtők, a tavalyi ínséges év után jobban teljesítettek a pénztárak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Utoljára 2015 első negyedévében kerestek annyi pénzt az önkéntes nyugdíjpénztárak a tagjaiknak, mint most. Az MNB friss statisztikája szerint az önkéntes kasszák az év első három hónapjában vagyonarányosan 3,54%-ot kerestek tagjaiknak, ami a tavalyi ínséges év után felüdülés lehet a nyugdíjra gyűjtőknek. Ennél is jobban szerepeltek a magánnyugdíjpénztárak, ahol a vagyonarányos befektetési tevékenység hozama 4,26%-ot ért el.

A befektetési portfóliók az az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az első negyedévben jól szerepeltek, a befektetési tevékenység eredménye az első három hónapban 51 milliárd forint volt, ha ezt rávetítjük a kezelt vagyonra, akkor 3,54%-os hozamot értek el tagjaiknak a pénztárak, ami a tavalyi nulla közeli vagy mínuszos hozamok után igen szép teljesítmény- írja a Portfólió.hu.

A magánkasszák 4% felett hoztak

Az önkéntes pénztárak első negyedéves jó teljesítménye a magán-nyugdíjpénztári portfóliókra is igaz volt, a négy megmaradt pénztár esetében a befektetési tevékenység eredménye megközelítette a 11 milliárd forintot, ami pedig a vagyonra vetítve 4,26%-os hozamnak felel meg.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a magánnyugdíjpénztárak hozama magasabb az önkéntes pénztári társaiknál, amiben nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy a portfóliók is nagyobb arányban tartanak kockázatosabb eszközöket.