Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok jóléte az utolsó a visegrádi országok rangsorában. Az 1 főre jutó GDP nálunk 57, de például a lengyeleknél 100 százalékkal emelkedett a 15 évvel ezelőtti uniós csatlakozáshoz képest.

Több mint kétszer annyit hagynak a boltokban a budapestiek, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők. Egy átlagos fővárosi tavaly majdnem 120 ezret, egy észak-alföldi viszont alig több mint 50 ezret töltött havonta - számol be az RTL Híradó a Blokkk.com KSH-adatok alapján készült összeállításáról.

A különbségek nemcsak országon belül nagyok, de Európában is. Budapesten az egy főre jutó GDP vásárló értéken a 24. az Európai Unió 224 régiójának rangsorában. Ehhez képest a Nyugat-Dunántúl már a 168. helyen van, miközben Észak-Alföld a 219. helyre csúszott vissza.

Összeségében 57 százalékkal nőtt az egy főre jutó GDP Magyarországon az uniós csatlakozásunk óta. Ez viszont csak az utolsó helyre elég a visegrádi országok rangsorában, pedig velük 2004-ben egyszerre léptünk be az Európai Unióba. A cseheknél 62, a szlovákoknál 94, a lengyeleknél pedig 100 százalékos növekedéssel számol az Európai Bizottság az elmúlt 15 évben.

Hozzászólások