A béremelések egy részét nem a dolgozóknak fizetné ki az ÁSZ elnöke

A béremelések egy részét nem a dolgozóknak fizetné ki az ÁSZ elnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Domokos László a kamatadó fenntartásával sem ért egyet.

Eltörölné a kamatadót az Állami Számvevőszék elnöke – Domokos László erről a Világgazdaságnak adott interjúban beszélt. Az elnök szerint a közteher fenntartásával „nagyon rossz üzenet az embereket úgy ösztönözni a megtakarításra, hogy a hozam egy részét elvesszük tőlük”.

A megtakarítás pedig fontos szerinte: úgy látja, hogy a háztartásoknak legalább háromhavi bevételüknek megfelelő összegű megtakarítással kellene rendelkezniük, ezzel nem csak a váratlan helyzetekre készülnek fel, de arra is, hogy ha a világgazdaságban „jön egy lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni”.

Domokos szerint nem feltétlenül jó lépés „az állampolgárra hagyni” a megtakarítást. Az ötlete az, hogy a bértárgyalásokoknál „nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem közvetlenül a dolgozónak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak”.

Arról, hogy ezt mégis milyen körben és milyen szabályozással kívánja elérni, és hogy hogyan is korlátozná a béremelést, a szakember nem beszél. Azt mindenesetre világossá teszi, az ilyen számlanyitás kötelezővé tételét ő sem tartja járható útnak, „de az állam ösztönzőket adhatna”.

A kamatadót június elsejétől az állampapírok utáni hozam esetében törölte el a kormány. Egészen pontosan a júniustól kibocsátott kötvények elért kamata után nem kell megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót.

(Világgazdaság)

Hozzászólások