Fülke: Akik meggazdagodtak az alvilágban, a legális gazdaságban is sokra vitték volna

Fülke: Akik meggazdagodtak az alvilágban, a legális gazdaságban is sokra vitték volna

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Balla Györgyi

Már a hetvenes-nyolcvanas években luxusautókkal közlekedtek Budapesten a szervezett bűnözői csoportok tagjai, miközben a havi átlagkereset alig 3-4 ezer forint volt. Évtizedekig azért dolgoztak, hogy nagy, nemzetközi maffiát hozzanak létre, de a terv - egyebek között a nyelvtudás hiányában - megbukott. Ez a Fülke, a hvg.hu podcastja, vendégünk a Maffiózók mackónadrágban című könyv szerzője, Dezső András, és Bezsenyi Tamás kriminológus.

Kasszafúrókból lettek a mai magyar szervezett bűnözés vezető alakjai, akik a ’70-es években még rózsadombi mackókat pakoltak ki, követőik a ’80-as években valutával üzleteltek, a ’90-es évek egyik nagy ügye az olajszőkítés volt, aztán következtek a 2000-es évek pénzszállító-rablásai. Dezső András, az Index újságírója könyvet írt a magyar szervezett bűnözés történetéről Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig címmel.

Interjúalanyaink: Dezső András újságíró és Bezsenyi Tamás kriminológus
©

A hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében a szerzővel és Bezsenyi Tamás kriminológussal beszélgettünk. Szóba került, hogy

A beszélgetést rendhagyó módon egy kávézóban vettük fel.

Fülke podcast
Infogram

Hozzászólások