Figyelmeztetést adott ki a NAV: így lehet megúszni a külföldi nyaralást büntetés nélkül

Figyelmeztetést adott ki a NAV: így lehet megúszni a külföldi nyaralást büntetés nélkül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A gyógyszerekre, az alkoholra, a dohánytermékekre és a háziállatokra kell figyelni.

A külföldi nyaralásra vonatkozó szabályokat foglalta össze a NAV. A hatóság azt gyűjtötte össze, hogy

Azt írják, hogy az Európai Unió tagállamai között, a nem kereskedelmi célú, tehát a saját célra, ajándékba vásárolt áru ki- és behozatala nincs korlátozva. Van azonban néhány olyan termékkör (gyógyszerek, védett állat- és növényfajok, vagy az ezekből készült áruk, alkohol és dohánytermékek), vagy éppen a háziállat utaztatása, ami korlátozáshoz, engedélyhez kötött:

Ha harmadik országba utazunk, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni. Általánosságban elmondható, hogy az EU-ban engedély- vagy igazolásköteles termékköröket, árukat érintő célországbéli szabályozásról mindenképp érdemes tájékozódni.

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.