Két atomerőműben is reaktorokat kellett leállítani Oroszországban

Két atomerőműben is reaktorokat kellett leállítani Oroszországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mindez egy héten belül történt.

Egy héten belül két orosz atomerőműben állítottak le reaktorokat a hivatalos közlés szerint kisebb hibák miatt - írja a Moscow Timesra hivatkozva a napi.hu. Három reaktort a Kalinyin atomerőműben kapcsoltak le váratlanul a hálózatról. Egy továbbit pediga belojarszki atomerőműben kellett leállítani még július 12-én.

A Szentpétervártól 400 kilométerre, az Udomlja-tó partján épült négyreaktoros Kalinyin Nukleáris Erőmű kiemelten Moszkvát, Szentpétervárt és Vlagyimirovot látja el villamos energiával – emlékeztet a napi.hu. A TASSZ állami hírügynökség közlése szerint az erőmű háromnegyedének hálózatról való leválasztása nem az üzem főbb berendezéseinek hibájából következett be, hanem - állítólag - az egyik transzformátorkapcsoló rövidzárlata idézte elő az áramszünetet. A Roszenergoatom, az állami atomenergia-cég, a Roszatom leányvállalata közölte, hogy „a radioaktív sugárzás szintje az üzemet körülvevő térségben nem változott, az nem nagyobb a normális háttérsugárzásnál”.

Az állami hírügynökség szerint belojarszki atomerőmű reaktorának a lekapcsolása asem befolyásolta a fogyasztók energiaellátását, az erőmű pedig azt közölte, hogy Zarecsnij városában nem változott a háttérsugárzás.

 

Hozzászólások