Gül baba türbéje mögött egyre duzzadó török cégbirodalom bújik meg

Gül baba türbéje mögött egyre duzzadó török cégbirodalom bújik meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

2018 őszén nyitotta meg kapuit a Gül baba türbéje, erre 321 millió forint állami támogatást költött el a működtetésére létrehozott alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke az Orbán családhoz sok szálon kötődő török oligarcha. Adnan Polat a szívügyének tekintett türbén túl egyre hízó cégbirodalmat tart fenn Magyarországon, és az anno Tiborcz Istvánnal közös cégét már szó szerint a nevére vette.

321 millió forintot költött 2018-ban, vagyis első tényleges működési évében a Gül baba türbéjét üzemeltető állami alapítvány – derül ki a szervezet beszámolójából. A pénz nagy része, 257 millió anyagjellegű ráfordításokra ment el, vagyis dolgokat és szolgáltatásokat vásároltak, 60 milliót pedig személyi jellegű ráfordításokként könyveltek el.

A kiadások fedezetéül a magyar államtól kapott támogatás szolgált. A kormány a 2019-es költségvetésben 700 millió forintot tervezett be az alapítványnak, a 2020-asban valamivel kevesebbet, 650 milliót.

Be kellett indítani a türbét

„A 256 millió forintos anyagjellegű ráfordításnál szerepel minden olyan költség, amely az alapítvány működéséhez, programok lebonyolításához, rendezvények szervezéséhez szükséges, illetve a bérleti díjak és üzemeltetési költségek is” – magyarázta a hvg.hu-nak a nagybevásárlást az alapítvány. „A 2018 októberi ünnepélyes megnyitót megelőzően a Gül Baba Kulturális Központban csak előkészítő munka zajlott, így a megnyitás idejére tevődött számos olyan vásárlás, beszerzés, amely a későbbi, azóta is zajló munkához szükséges eszközökre – például asztalok, székek számítógépek stb. – vonatkozott” – részletezték a kiadásokat, illetve megemlítették az időszakos kiállításokat bemutató térben található Magic Wallt, amely interaktív módon nyújt információkat a látogatóknak.

©

A magas költségeket továbbá azzal indokolták, hogy az alapítvány „szervezésében szinte minden programon ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők, így például a Gül Baba Kulturális Központban szervezett kézműves és festő workshopokon, hangszerbemutató koncerteken, anyák napi fotózáson, gyereknapon stb. Ezen kívül többek között az iskolás csoportok számára ingyenes a tárlatvezetés is.”

Ami a 60 milliónyi bérkifizetést illeti, év végén 10 ember dolgozott az alapítványnál – szóval az esetleges külsős megbízásokat figyelembe véve sem kereshettek rosszul.

Állami aktatáskacég

Az alapítványt a magyar állam 2017-ben egy Comitatus nevű kft.-n keresztül hozta létre. A Comitatus eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. Az elmúlt éveket hibernációban töltötte nulla árbevétellel és nulla alkalmazottal.

Az alapítvány megalapítása óta a Comitatus annak „működését támogatja” – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hvg.hu-val. Azt nem részletezték, mit kell érteni ezalatt, de nehéz elképzelni, hogy alkalmazottak és árbevétel híján a cég bármit csinált volna. A jelek szerint állami aktatáskacég, amelynek azon túl, hogy a Gül Baba alapítvány alapítói jogainak birtokosa, nincs semmi funkciója. Egyébként a céggel kapcsolatos adminisztratív teendőket a HSSC Kft. nevű állami szolgáltatóközpont látja el.

A Comitatus testvércégét, a Comitatus-Energiát pedig a szlovéniai Terme Lendava wellnesskomplexum folyamatban lévő megvásárlására használja a kormány:

150 milliót már elutalt a kormány egy szlovéniai wellness-szállóra

Az Orbán-kormány turisztikai komplexumot venne Szlovéniában, a beszerzést bonyolító állami cég már elutalt egy komoly előleget, a közel 3 milliárd forintos vételár pedig ott pihen a számláján. A vállalat rokoncége - amelynek születésénél Mengyi "Voldemort" Roland bábáskodott - hozta létre a Gül Baba türbéjét évi százmilliókért üzemeltető alapítványt Orbán török barátjának, Adnan Polatnak.

Orbán török oligarchája nem kapott fizetést

A fizetésekre visszatérve, az alapítvány kuratóriumának tagjai kuratóriumi munkájukért nem kaptak juttatást – közölte az alapítvány. Az alapítvány képviseletére jogosult személy és kuratóriumának elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Erdogan török elnökkel is kiváló viszonyt ápoló Adnan Polat török oligarcha. A kuratórium tagjai még:

Adnan Polat kiterjedt (és egyre kiterjedtebb) céghálót tart fenn Magyarországon, a türbe a szívéhez közel álló, személyes projektje, tekinthetjük akár magyarországi birodalma (államilag finanszírozott) ékkövének. Török lapoknak adott nyilatkozatai szerint Polat kezdeményezte a rendszerváltás utáni, 1996-os első restaurációt. A legújabb, nagyszabású felújítás 2016-ban kezdődött, 2,5 milliárd forintba került, ennek körülbelül kétharmadát a magyar, egyharmadát a török adófizetők állták. A felújítással 2018 közepén már készen voltak, de a nyitással megvárták, hogy Erdogan és Orbán személyesen adhassák át októberben.

Adnan Polat
©

Az Orbán család pár éve már nyíltan jó kapcsolatot ápol Polattal és körével, legutóbb Görögországban szurkoltak együtt a Vidinek, de Polat a parlamenti páholyból nézte végig a miniszterelnök legutóbbi eskütételét is. A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefényképezte egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust, a néhai Gaith Pharaon ügyvédjét. A kapcsolat túl van a barátságon, Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor. Utóbbit egy közös cégen, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-n keresztül intézték.

A Polat-birodalom magyar napra tör

Tiborcz BDPST-je 2016 októberében szállt ki az AMX HS-ből, amelyet nem mellesleg 2018 végén Polat szó szerint a nevére vett, azóta úgy hívják: Polat Hungary Kft. A cég tulajdonosa Polat Hollandiában bejegyzett holdingja, a HBRE International Investments B.V.

A Tiborczcal közösen beszerzett Városliget fasor 38. alatti ingatlan pedig a Polat-birodalom egyik székhelye lett. Oda van bejegyezve a Polat Hungary Kft.-n kívül még tucatnyi, a török üzletemberhez köthető vállalkozás, elsősorban a birodalom napelembizniszben utazó tartományának cégei. Ezekben vezetőként és/vagy tulajdonosként játszik szerepet Adnan Polat fia, Kerim Polat.

A cégadatbázis tanúsága szerint Kerimnek (úgy is, mint „Kerim Polat”, és úgy is, mint „Polat Kerim”) összesen 19 magyar vállalkozásban van közvetlen szerepe, beleértve a Polat Hungary Kft.-t, és két központinak tekinthető napelemes céget, a Polsolar Kft.-t és a DNN Solar Partners Kft.-t. Azt nem tudni, ki nagy Star Wars-rajongó a családban vagy az üzleti körben, de a hálóban akad pár olyan bolygóról elnevezett vállalat, ahol nem egy Jedi-lovag megfordult: Tatooine, Alderaan, Naboo – kiegészítve azzal, hogy „Solarpark”.

Adnan Polat egyébként nem titkolja, hogy szolárhatalom akar lenni: maga jelentette be a Forbes magazin török kiadásában, hogy 1000 megawattos szolárpark-hálózatot szervezne Magyarországon – írta meg a Válasz.hu. Persze az ingatlanüzletből sem szállt ki, részben az ő érdekeltségébe került a pesti Közvágóhíd átépítés előtt álló épületegyüttese. A kormány az átépítés elől gyakorlatilag minden hatósági porszemet eltakarított (többek közt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította) – számolt be az ügyről a HVG.

A tervek szerint a beruházás 7-12 szintes tömbökben, 1232 lakásban, 45 ezer négyzetméternyi irodahelyiségben, kétszáz hotelszobában, közel kétezer férőhelyes mélygarázsban, valamint éttermekben, áruházakban ölt majd testet. Ez már messze nem az hobbi, mint Gül baba türbéjének a karbantartása.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Hozzászólások