Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében

Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Liora Wellest elítélték az izraeli Yukom cég körüli 145 millió dolláros csalási ügyben, amelynek egy másik gyanúsítottját Budapesten fogták el.

14 hónap börtönbüntetésre ítéltek Amerikában egy Liora Welles nevű nőt az izraeli Yukom cég körüli 145 millió dolláros csalási ügyben - írja a Times of Israel.

A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Welles fiatal, még csak 23 éves volt, amikor belekeverdett az ügybe, illetve azt is, hogy tanúskodott volt főnöke, Lee Elbaz ellen. Ugyanakkor a csalások során "szó szerint a megtakarításaiktól fosztottak meg időseket", Welles volt a cég egyik legsikeresebb sales-ügynöke, sőt a kötelezettségein túlmenően még kollégáinak is sales-szövegeket írt. Welles személyesen 2,2 millió dollárt csalt ki befektetőktől.

Az ügyben 15 embert vontak vád alá Amerikában, a Yukom Communications vezérigazgatóját, Lee Elbazt már elítélték.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködésben őrizetbe vettek két, Budapesten bujkáló férfit, akiket nemzetközi elfogatóparanccsal köröztek - közölte szeptember 14-én a rendőrség. Egyiküket, egy 28 éves francia-izraeli állampolgárt a Yukom-üggyel kapcsolatban vették őrizetbe: ő egy olyan nemzetközi bűnbanda tagja volt, amely több tízezer amerikai sértettet - jellemzően nyugdíjast - károsított meg kisösszegű megtakarítások jelentős hozamú befektetésének ígéretével.   A szervezetten működő elkövetők több országban - így Mauritiuson és Ukrajnában - is működtettek "hívásfogadó központokat" és erőszakos stílusban, vissza nem térő és egyszeri lehetőség ígéretével vették rá a magánszemélyeket az átutalásokra.

Hozzászólások