szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyilvánosságra hozott dokumentum alapján a korábban becsült duplája is lehet a pénzügyi korrekció.

A legrosszabb forgatókönyvekben feltételezettnél is több, 500 milliárd forintot meghaladó büntetést szabott ki Magyarországra az Európai Unió a 2014–2020 közötti költségvetésből származó támogatások nem megfelelő felhasználása miatt – írja blogbejegyzésében Jávor Benedek. A politikus, aki az előző ciklusban EP-képviselőként vizsgálta az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket, most az Európai Bizottság 2018-as költségvetési zárszámadási folyamatának keretében készült dokumentum alapján összesítette a pénzügyi korrekciókat. Mint fogalmaz:

ennyibe kerül Magyarországnak Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és más Fidesz-közeli oligarchák korrupciója. De ezt nem ők fizetik meg, hanem a magyar adófizetők. Minden magyar állampolgár több mint 50 ezer forinttal száll be az EU-s büntetésbe, amit a kormányzati korrupció miatt szabtak ki az országra.

A büntetéseket – mint arról nemrég a 24.hu írt – a kormány azért vállalta be, hogy a vizsgálat idejére felfüggesztett uniós kifizetések újraindulhassanak. Az unió által kiszabott büntetés ugyan elméletben nem jelent kárt az országnak, hiszen nem a pénzt vonják el, csak az adott projekt vagy pályázat esetében vonják vissza a támogatást, azt a pénzt más pályázatra el lehet költeni. A gond azzal van, hogy – mint az Elios-botrány idején kiderült –, az állam még az után sem vonta el a kedvezményezettektől a kifizetett támogatást, hogy az EU visszaélést állapított meg, hanem az államkasszából – vagyis a magyar adófizetők pénzéből – fedezte a milliárdokat.

A közel 100 oldalas dokumentumból először is világossá válik, hogy Magyarországon régiós összehasonlításban is tragikus a helyzet – írja Jávor. 2018-ban összesen 30 operatív program esetében intézkedett a bizottság, ebből 8 volt Magyarországon, ez a rekord, a második Franciaország esetében is 6-ot kifogásoltak. Mint írja,

mind a 7 tematikus operatív program esetében rendszerszintű, a közbeszerzéseket érintő szabálytalanságokat tárt fel a Bizottság, és olyan sok korrupt projektet találtak, hogy az egyesével, projektalapon kiszabott büntetések helyett az összes operatív programra alkalmazott 10 százalékos általánybüntetést javasolta.

Mivel ez összesen 7480,2 milliárdot jelent, a lehívásnál pedig nagyjából 75 százalékon állunk, ez az összeg az alapja a büntetésnek. Ez önmagában 560 milliárd, ehhez jön még néhány külön büntetés, amely a környezetvédelmi programban odaítélt víziközmű kerettender esetében 25 százalék, a területfejlesztési program kiválasztási gyakorlata miatt pedig újabb 10 százalék. Jávor úgy számol, összesen 700 milliárd forintról van szó, amiből ha levonják a pályázati önrészt, akkor a tényleges büntetés 5-600 milliárd között lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

Engedélyezték a briteknél a BioNTech és a Pfizer 95 százalékos koronavírus-vakcináját

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban