szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az amerikaiaknál bezzeg rendesen keresnek a focistanők.

A kilencedik forduló teljesen elmaradt a Primera Ligában Spanyolországban. Ha ez a férfifociban történik, akkor ezt országos felháborodás fogadta volna, de a női futball csak gyerekcipőben jár. Így is arra kényszerültek a klubok, hogy tárgyaljanak a dühös nőkkel, akik profi teljesítményt nyújtanak a pályán, de sokan közülük még mindig amatőr státuszban futballoznak. Vagyis nem kapnak pénzt azért, hogy évek óta a Primera Ligában játszanak. "Jobb jövőt akarunk a női futballnak" – nyilatkozta az El Pais című lapnak a spanyol női válogatott kapusa. Ainhoa Tirapu, aki a Bilbao kapuvédője amellett van, hogy addig sztrájkoljanak, amíg el nem érik a céljaik teljesítését. Egyetért vele ebben a Primera Liga 188 női futballistájának a 93%-a, vagyis a döntő többsége is.

16 ezer eurós éves minimálbért akarnak. Ha összehasonlítjuk a férfiak fizetésével a Primera Ligában, akkor ez szánalmasan kevésnek tűnik, de ezt sem akarják megadni a klubok, mondván, nincsen erre elég pénzük. Háromnegyed vagy fél – jelenleg ez a vita tárgya. A női futballisták szakszervezete elfogadna egy 12 ezer eurós megoldást is, de a klubok csak a követelt 16 ezernek a felét akarják megadni. 8000 euróból viszont nem könnyű kijönni Spanyolországban miközben egyre nagyobbak az igények a futballozó hölgyekkel szemben. A franciaországi futball-világbajnokság megmutatta, hogy a nők is jók lehetnek a futballpályán, de főként azokban az országokban, ahol az egyenjogúság a leginkább előrehaladt. Az amerikai csapat (képünkön) győzelme és népszerű kapitányának éles nyelve sok embert csábított a képernyők elé az egész világon. Megan Rapinoe, aki egyébként nyíltan leszbikus, keményen bírálta Trump elnököt kétértelmű megjegyzései miatt. Trump azzal válaszolt, hogy ő ennek ellenére az amerikai csapatnak drukkol.

Nemcsak a pénzről van szó

"Ki kell állni a jogainkért!" – hangsúlyozta Ainhoa Tirapu. El is magyarázta, hogy mit ért ezen: ha profi teljesítményt akarnak a pályán, akkor a klubok teremtsék meg ehhez a feltételeket. A futballista nők ugyanis többnyire dolgoznak, ezért csak nagyon nehezen tudják összeegyeztetni a futballt a munkahelyi elvárásokkal és a családdal. A nők tulajdonképp ugyanolyan profi szerződéseket akarnak elérni, mint a férfiak – természetesen jóval kisebb pénzekért.

A követendő példa Anglia. A szigetországban a női futballban is megjelent a profizmus: most először rendeznek bajnokságot, amelyben 11 csapat vesz részt, ezeknek minden játékosa ebből él. Franciaországban még nem ez a helyzet – írja a Le Monde. Ott a játékosok jogilag még amatőrnek számítanak. Ezért a nők nem is a profi klubok szövetségéhez tartoznak, hanem a francia labdarúgó-szövetséghez, onnan kapják a pénzt.

Szegény országokban a helyzet még rosszabb: Nigéria női csapata nyolcszoros Afrika-bajnok, nemrég azonban szállodájukban maradtak azzal, hogy nem veszik át a kupát, amíg nem kapnak pénzt. "Nigériáért küzdöttünk" – hangsúlyozta a csapatkapitány a BBC-nek. Kaptak valami kis pénzt, de a helyzet továbbra is megoldatlan Afrika legsikeresebb női futballistái számára.

Az USA-ban viszont a világbajnok csapat egyenlő bért követel a férfiakkal. Arra hivatkoznak, hogy a futballban is el kell ismerni az egyenjogúságot. Közben persze arra is utalnak: a nők világbajnoki címet szereztek az USA-nak, míg a férfiak ettől igen messze vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

Hat hónapot csúszik a csepeli HÉV-vonal felújítása

Hat hónapot csúszik a csepeli HÉV-vonal felújítása