Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Részletezte a KSH, miből állt össze a 6,4 százalékos ipari növekedés.

Idén októberben 6,4 százalékkal nőtt a magyar ipar az egy évvel korábbihoz képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján – tette közzé a KSH a második becslését. Az első becsléshez képest nem változott az adat, de most már azt is részletezték, hogy minek tudható be ez a növekedés.

A mostani adat jól illeszkedik az éves teljesítményhez: 2019 első tíz hónapjában összesítve 6,3 százalékos volt a növekedés.

A járműgyártásban a kibocsátás 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 9,6, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,7 százalékkal bővült.

A számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása 7,3 százalékkal nőtt. Ezen belül két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25, a híradástechnikai berendezés gyártása 2,0 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártása 7,8 százalékkal nőtt. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,1, míg a második legjelentősebb italgyártás 16,8 százalékkal emelkedett. Három alágazatban csökkent a termelés, közülük a csekély súlyú dohánygyártás esett vissza a legnagyobb mértékben (13,1 százalékkal).

A legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás visszaesése miatt.