Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Egy új egyetemi hálózat alapítását jelentett be Soros György Davosban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan egyetemekben gondolkodnak, mint a CEU.

Soros György egy új oktatási hálózatot vázolt fel a Davosi világgazdasági fórumon csütörtök este. A beszédében elmondta ezt „The Open Society University Network” (OSUN) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keres hozzá támogatokat.

Az OSUN az oktatást és a kutatást fogja integrálni felsőoktatási intézmények között szerte a világban. Oktatási hálózati kurzusokat, illetve közös képzési programokat fog biztosítani, valamint különböző országokból rendszeresen összehoz majd diákokat és oktatókat személyes és online konzultációkra. A hálózat célja, hogy elérje azokat a diákokat, akiknek erre a legnagyobb szükségük van, illetve elősegítse a nyílt társadalom értékeit – beleértve a vélemények szabad kifejezését és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítását. 

A CEU-t hozta fel példaként, hogy milyen tipusú egyetemeket szeretnének létrehozni, magas színvonalú helyekben gondolkodnak. Célként azt jelölte meg, hogy ezeken a helyeken vehetik fel a harcot a klímaváltozás és az egyre veszélyesebb populizmus és nacionalizmus ellen.

A Közép-európai Egyetem (CEU) – amit Soros György alapított –, valamint a Bard College fogja képezni az új hálózat magját. Partnerségre fognak lépni az Arizona State University-vel, amely a világ vezető szereplőjének számít a távoktatásban, illetve más, szerte a világban található intézményekkel, mint például a kirgizisztáni American University of Central Asia, illetve a bangladesi BRAC University. „Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni” – mondta Soros György. „Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában”.

A CEU-ra kitérve azt is elmondta, 30 éve egy nagyon nagy presztízsű intézményt hoztak létre, ami a 100 legjobb egyetem között volt, és amit elüldözött Bécsbe Orbán Viktor kormánya.

Hozzászólások