szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Maradt a lassan négy éve érvényben lévő alacsony alapkamat.

Ahogy az várható volt, nem nyúlt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamathoz, így maradt a 2016 májusa óta érvényben lévő, rekordalacsony, 0,9 százalékos alapkamat. Az MNB nem változtatott az egyéb kamatkondíciókon sem.

A korábbi kamatdöntéseknél a Monetáris Tanács azzal magyarázta a tétlenséget, hogy nem a forintárfolyam számít, csakis az, hogy minél közelebb legyen az infláció a 3 százalékos célhoz. A mostani helyzet azért volt különleges, mert két hete a Központi Statisztikai Hivatal egy meglepően magas, 4 százalékos inflációs adatot tett közzé, ami hétéves rekordot jelentett. Csakhogy a jegybank akkor rögtön igyekezett hűteni a kedélyeket: arról tettek közzé egy indoklást, hogy a változás egyetlen oka az, hogy egy évvel korábban nagyon leesett az üzemanyagok ára.

A forint árfolyama percekkel a döntés előtt 337,0-nál állt az euróhoz képest, ami egy kicsit jobb, mint az egy nappal korábbi történelmi mélypont, a 338,74.

Az árfolyam érdemben nem változott a kamatdöntés utáni percekben. A piacon valószínűleg a délután 3 órát várják: a jegybank mindig egy órával a kamatdöntés után adja ki a döntése indoklását, az is sokat alakíthat az árfolyamon, hogy ebben mit írnak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!