Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem változtatta meg az alapkamatot

Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem változtatta meg az alapkamatot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Maradt a lassan négy éve érvényben lévő alacsony alapkamat.

Ahogy az várható volt, nem nyúlt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamathoz, így maradt a 2016 májusa óta érvényben lévő, rekordalacsony, 0,9 százalékos alapkamat. Az MNB nem változtatott az egyéb kamatkondíciókon sem.

A korábbi kamatdöntéseknél a Monetáris Tanács azzal magyarázta a tétlenséget, hogy nem a forintárfolyam számít, csakis az, hogy minél közelebb legyen az infláció a 3 százalékos célhoz. A mostani helyzet azért volt különleges, mert két hete a Központi Statisztikai Hivatal egy meglepően magas, 4 százalékos inflációs adatot tett közzé, ami hétéves rekordot jelentett. Csakhogy a jegybank akkor rögtön igyekezett hűteni a kedélyeket: arról tettek közzé egy indoklást, hogy a változás egyetlen oka az, hogy egy évvel korábban nagyon leesett az üzemanyagok ára.

A forint árfolyama percekkel a döntés előtt 337,0-nál állt az euróhoz képest, ami egy kicsit jobb, mint az egy nappal korábbi történelmi mélypont, a 338,74.

Az árfolyam érdemben nem változott a kamatdöntés utáni percekben. A piacon valószínűleg a délután 3 órát várják: a jegybank mindig egy órával a kamatdöntés után adja ki a döntése indoklását, az is sokat alakíthat az árfolyamon, hogy ebben mit írnak majd.

Hozzászólások