Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját

Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha – ahogy sejtik – Dubajban bukkannak Balogh Sándorra, akkor az igazságügyi miniszternek kell kérnie a kiadatását.

Magyarországon érvényes elfogatóparancsok mellett december közepén előbb két európai, majd pár napra rá két nemzetközi elfogatóparancsot is közzétettek a budapesti vizes vb-t szervező cég korábbi gazdasági igazgatója, Balogh Sándor ellen – írja a G7.hu.

A cikk szerint Baloghnak kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere van, ezért terjeszthették ki a körözését (bár az Interpol oldalán egyelőre nem jelent meg a felhívás.) Az európai elfogatóparancs esetén az adott személy bekerül az európai adatbázisokba, azaz lényégében bárhol beazonosítják.

A nemzetközi elfogatóparancs esetén már bonyolultabb a helyzet, ott ugyanis nem ennyire automatizált a dolog, jellemzően kormányközi megállapodások szabályozzák és eléggé eltérő, hogy milyen esély van a kiadatásra. Az európai kiadatási egyezményt ratifikáló országokkal a folyamat hosszú évtizedek óta elég jól működik.

Még azoknál az országoknál is lehet esély viszonylag olajozott együttműködésre, amelyek nem részesei az európai kiadatási egyezménynek, hiszen kétoldalú megállapodást több más állammal is kötött korábban Magyarország. Az Egyesült Arab Emírségekkel mondjuk pont nem, így ha tényleg Dubajban kötött ki Balogh Sándor (amire a korábbi kapcsolatait tekintve van esély), akkor onnan csak egyedi megállapodással kérhetik a kiadatását a magyar hatóságok.

Egészen pontosan az igazságügyi miniszter kérheti, a vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis ez az ő hatásköre. A G7 szerint előfordulhat, hogy Varga Judit egy kollégája, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter ex-férjének kiadatását lesz kénytelen kérvényezni. Ha ez meg is történik, a másik fél akkor is dönthet úgy, hogy megtagadja a kérést.

Balogh Sándor ellen hivatalosan „üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt" folyik eljárás. Mindemellett a volt gazdasági igazgató olyan céghálót alakított ki, amelynek tagjai több milliárd forint adótartozást halmoztak fel.

Balogh neve pedig onnan is ismerős lehet, hogy több hozzá köthető cég volt bejegyezve Bártfai-Mager lakására. A cégeket szinte kivétel nélkül felszámolták vagy kényszertörléssel megszüntették, adótartozásuk volt.

Hozzászólások