Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt

Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány vasárnap meghirdetett zöld akciótervének számos intézkedés a része, ám szűk másfél éve még egy óvatos javaslatra is nemet mondtak.

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnap tartott évértékelőjén egy kormányzati klímavédelmi akciótervet is bejelentett. Ennek része többek közt az egyszer használatos műanyagok betiltása, az illegális szemétlerakók felszámolása, a műanyag és fémdobozok visszaváltása. Zömmel olyan intézkedésekről van tehát szó, melyeket több ország már meglépett.

Nem mindig volt azonban annyira zöld Orbán Viktor, mint amilyennek múlt vasárnap próbált mutatkozni. A 24.hu cikke szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egyes vezetői 2018-ban azon kezdtek ötletelni, hogyan tiltanák be a műanyag zacskókat és egyéb egyszer használatos műanyagokat, de a kormánynak nem tetszett az ötlet.

A portál szerint a témával ketten, Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár és helyettese, Makai Martina helyettes államtitkár álltak elő, de 2019 szeptemberében mindkettőjüket menesztették. A zöld ügyek felügyeletét a kormányban korábban egyetlen szerv, a környezetvédelmi államtitkárság látta el, azt azonban megszüntették, a feladatköreit szétdarabolták, és különféle tárcákhoz irányították át.

A 24.hu cikkében idézi azt az esetet is, amikor kormány nem támogatta az ITM termékdíjemelési javaslatát, amely hosszabb távon a tiltást is kimondta volna. Gulyás Gergely 2018 novemberében beszélt arról, hogy nem csak elhalasztották, de le is vették az ügyet a napirendről, a javaslat ugyanis nem nyerte el a kormány tetszését. Gulyás akkor azt is hozzátette, hogy amíg nem kötelező,

addig a kormány nem emeli a termékdíjakat, és nem tiltja a műanyagokat.

Hozzászólások