Egy másik uniós országba ingázik? Így kérhet ellátást a válság idején

Egy másik uniós országba ingázik? Így kérhet ellátást a válság idején

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határ átjárhatósága már majdnem minden ország esetében biztosított, de ezen túl is érdemes figyelembe venni bizonyos szabályokat.

Több tízezer, másik uniós tagországban dolgozó magyar ingázó munkavállalót érintett negatívan az, hogy a legtöbb ország lezárta a határait, vagy munkáltatója kényszerszabadságra küldte, elbocsátotta. Jó hír, hogy szabad és gyors határátlépésüket egy márciusi európai bizottsági ajánlás is segíti – derül ki a Kapolyi Ügyvédi Iroda EU-munkajogi szakértőjének, Horváth Gábornak a tájékoztatójából.

Ezzel összhangban már Magyarországon is történtek intézkedések, hiszen az elmúlt időszakban több szomszédos országba is lehetővé vált a munkavállalási célú napi ingázás, tehát ilyen esetben a dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.

Előfordulhat azonban, hogy ellehetetlenül az ingázás, hiszen a célország például beutazási tilalmat rendel el. Ilyen esetben az egyéni munkaszerződésre alapvetően annak az országnak joga az irányadó, ahol vagy – ennek hiányában – ahonnan a munkavállaló rendszerint a munkáját végzi. Ennek következtében

a határ menti ingázó munkavállalót ugyanolyan szociális és adókedvezmények illetik meg, mint a munkavégzés helye szerinti tagállam állampolgárait.

Ha az ingázó a beutazási korlátok miatt csak távmunkában tudja ellátni a feladatát, az nem változtat a helyzeten, továbbra is az ingázó foglalkoztatása szerinti tagállam joga marad irányadó a munkaszerződésére, és ugyanolyan szociális és adókedvezmények illetik meg, mint a munkavégzés helye szerinti tagállam állampolgárait. Tehát ha valakinek a munkahelye Ausztriában van, de a munkát magyarországi otthonából végzi, attól még az osztrák szabályok érvényesek rá.

Ha viszont megbetegszik, és a beutazási korlátozás miatt nem tudja igénybe venni a másik ország (a fenti példában Ausztria) orvosi ellátását, úgy a saját hazai tagállamában is jogosult erre az úgynevezett S1 formanyomtatvány bemutatásával.

Ha viszont a jelenlegi helyzetben a határ menti ingázó elveszti a munkáját, a saját államától igényelheti a munkanélküliekre vonatkozó ellátást, ennek az uniós tagállamnak a vonatkozó előírásai szerint.

Tehát hiába veszített el valaki egy ausztriai munkát, ezt követően az álláskeresési járadékot Magyarországon kell igényelnie, ha itt él.

Hozzászólások