szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybankelnök szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem is tévedhetett volna nagyobbat, amikor arról beszélt, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A Magyar Nemzeti Bank megvédi azokat az eredményeket, amit az elmúlt tíz évben Magyarország elért – nyilatkozta Matolcsy György, az intézmény elnöke az MTI-nek.

Matolcsy beszélt arról is, hogy jelentős a bizonytalanság a világban, így nehéz pontos gazdasági prognózisokat adni, ám az elmúlt években elért eredmények, a Magyar Nemzeti Bank intézkedései, illetve a kormány elmúlt napokban hozott lépései stabil alapot teremtenek arra, hogy az eddig követett 2-3 százalékpontos növekedési többletet tartani tudjuk az EU átlagához képest.

Továbbra is hiszünk abban, hogy a magyar gazdaság egy V alakú kilábalási pályán fog mozogni

– magyarázta.

A jegybank elnöke felidézte, hogy 2010 és 2019 között Magyarország rendkívül sikeres gazdaságtörténeti korszakot írt, amellyel a szakadék szélén álló magyar gazdaság újra visszatért a gyorsan fejlődő kelet-közép-európai gazdaságok élbolyába. A mostani helyzet veszélyezteti az eddig elért eredményeket, ezért az MNB hatékony és célzott válaszokat adott annak érdekében, hogy az ország megőrizze gazdasági stabilitását, és a lehető legkedvezőbb helyzetből tudjon megindulni a gazdaság újraindítása.

Matolcsy szerint eltérő a hazai háztartások és vállalkozások teherbíró képessége, ezért

az intézkedéseknek egyaránt segítenie kell a rászorulókat, és azokat is, akik képesek majd a "kanyarban is előzni",

és megteremteni a gazdaság újraindításának alapjait. Az elmúlt egy hónapban a jegybank a kormánnyal együttműködve a lakosság, a vállalati szféra és a pénzügyi rendszer megsegítése érdekében egyaránt hozott intézkedéseket és tett javaslatokat – emlékeztetett. Ezek a kormány intézkedéseivel párosulva támaszt nyújthatnak a magyar gazdaságnak és a magyar családoknak. "Együtt teremtik meg a bizakodást a jövőre nézve."

©

Beszélt arról is, hogy a "kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, az NHP Hajrá konstrukció szinte korlátlan lehetőségei pedig kifejezetten arra ösztönöznek majd mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és lépjen vissza a gazdaságba. Mert a magyar gazdaság igenis nagy lehetőségek kapujában áll". Hozzátette: az NHP Hajrá terméktájékoztatója

várhatóan április 20-án lesz elérhető, így a maximum 2 hetes banki elbírálás miatt a program hatása már a jövő hónaptól érzékelhető.

A jegybankelnök arról is beszélt, hogy az MNB folyamatosan és átfogóan javítja a bankrendszer likviditását. "Továbbra is úgy gondoljuk ezekben a nehéz hónapokban, hogy a gazdasági és a pénzügyi környezet stabilitásához az az egyik legnagyobb segítség, ha a magyar államadósság finanszírozása alapvetően a belföldi szereplőkre és a forintfinanszírozásra támaszkodik".

Az április 28-i monetáristanács-ülésen döntünk majd arról, hogy az MNB milyen feltételekkel és milyen formában fog jelzálogleveleket, illetve a másodlagos piacon állampapírt vásárolni."

A lakossági hitelezésről Matolcsy azt mondta: nehéz időkben mutatkozik meg igazán az elmúlt évek sikeres programjainak hatása. "A rekordalacsony szintű alapkamatnak, a makroprudenciális szabályok proaktív alkalmazásának köszönhetően az elmúlt időszakban egy egészséges és hosszú távon is fenntartható hitelállomány épült fel, ami a járványhelyzet miatti hitelkönnyítő intézkedésekkel és a bankok általunk elvárt hitelezési aktivitásával párosulva kellő dinamizmust adhat a magyar gazdaság újraindításának".

©

Az NHP Hajrá elindításáról szólva Matolcsy kijelentette,

Parragh László is belépett a fake news gyártók körébe",

amikor azt állította, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. "Aligha tévedhetett volna nagyobbat."

A jegybankelnök emlékeztetett arra, hogy az MNB egy olyan, korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, amellyel 2013 és 2017 között sikerrel erősítették meg a kis- és középvállalkozási szektort. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz, és ennek eredményképp a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukcióban pedig a kibocsátott hitelek fele mikrovállalkozások beruházásait segítette elő, a medián ügyletméret 7 millió forint alatt volt.

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

Aki viszont eddig szakács volt, elmehet péknek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, lesz még szükség intézkedésekre.

Szerinte a monetáris tanács a múlt héten úgy alakította át monetáris politikai eszköztárát, hogy képes legyen kellően gyorsan, rugalmasan és hatékonyan reagálni a jelenlegi helyzet kihívásaira. "Emellett háromezermilliárd forint új forrást adunk a gazdaságnak, ami a magyar GDP több mint hat százaléka. Bízunk a magyar gazdaság és az összefogás erejében, mint ahogy a gazdasági szereplők is bízhatnak az eddig meghozott és a jövőben még lépésről lépésre érkező intézkedések sikerében" – mondta Matolcsy György.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt

A dolgozók mentették meg egy férfi életét egy óbudai hipermarket előtt

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

Újabb 13 áldozata van a járványnak, 700 fölött az új fertőzöttek száma

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív