A kormány belátható ideig rajta tartja a lábát az önkormányzatok nyakán

A kormány belátható ideig rajta tartja a lábát az önkormányzatok nyakán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős bevételkiesésekkel kalkulál a következő évekre a kormány, amit részben a kiskereskedelmi különadóból, részben az önkormányzatoktól elvont pénzből tervez kompenzálni.

Közzétették 2021-es büdzsé fejezeti indoklásait. Az anyag az egyes alapok és minisztériumokhoz rendelt sorok mellett gazdasági kitekintést is tartalmaz, ebből a Portfolio.hu olvasta ki a kormány főbb adóügyi terveit.

A kormány (a Pénzügyminisztérium) várakozásai szerint 2022-re összességében a központi költségvetés bevételi oldala szinte teljesen helyreáll. 2022-re a központi költségvetés esetében 15 400 milliárd forintos bevételt vár a kormány. Ez a tavalyi büdzsé előre tekintésében 15 560 milliárd forint volt a 2022-es évre, vagyis ha a teljes képet nézzük, alig esik ki tartósan bevétel a kormány várakozásai szerint.

Az önkormányzatok reálértéken kevesebb pénzt kapnak jövőre

Számszerűen is csak alig valamivel nő az önkormányzati szektor bevétele 2021-ben. És az igazán nehéz év nem is az lesz, hanem 2020.

Pedig mind a fogyasztási típusú, mind a cégek, mind pedig a lakossági költségvetési befizetések érzékelhetően el fognak maradni a korábban várt összegektől 2022-ben.

A gazdálkodó szervezetek befizetései 2022-re elérhetik az 1881 milliárd forintot, ami ugyan alig marad el a tavaly előrejelzett 1898 milliárd forinttól, azonban a részletekből kiderül, mindenhol mérsékelten kisebb bevételre számít a kormány, mint korábban. Azonban a kiskereskedelmi különadó kompenzálja a kiesések nagy részét. A kiskereskedelmi különadó tehát nemcsak a 2020-21-es években gyarapítja az államkasszát, hanem tartósan fennmaradhat, 2024-ig biztosan a kivetítés szerint.

A válság miatt kieső bevételeket továbbá az önkormányzatoktól elvett pénzzel tervezi a kormány kompenzálni. A helyi önkormányzatok befizetései a korábbi kivetítésben szereplő 43 milliárd forintos összeg helyett 160 milliárd forinttal szerepelnek, vagyis a négyszereződő szolidaritási adó 2021 után is fennmarad, a kivetítés szerint egészen 2024-ig. További rossz hír a településeknek, hogy a gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetést hizlalja az előttünk álló években, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot. Korábban a központi költségvetés rendre 50 milliárd forintot várt ezen a soron. (Eddig a gépjárműadó 40 százaléka az önkormányzatoké volt.)

Karácsony: A kormány a járvány alatt tönkreteszi az önkormányzatokat

A főpolgármester szerint szándékos politikai lépésről van szó, máshol ugyanis nem így bánnak az önkormányzatokkal.

Hozzászólások