szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzati ingatlanok hasznosításáról kérdezett körbe az Átlátszó, de Újpest korábbi, fideszes vezetése nem válaszolt.

Tíz budapesti önkormányzatot keresett meg a választások előtt pár hónappal az oknyomozó Átlátszó, információkat kértek az önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. Nyolc önkormányzat válaszolt is, ketten azonban elutasították az adatok díjmentes kiadását. Sára Botond, Józsefváros korábbi, fideszes polgármester vezetése alatt az önkormányzat 43.000 forint költségtérítést kért azért, hogy kiadja a kért adatokat. (Ez azért lepte meg a lapot, mert semmiféle olyan adatot nem kértek, aminek a tárolása ne lenne alapkövetelménye az átlátható működésnek. Adatigénylésükben azoknak az önkormányzati ingatlanoknak a címét és helyrajzi számát kérték, amelyeket 2017 után bérbe adott vagy eladott az önkormányzat. Kérdezték továbbá az ingatlanok bérleti díját, illetve eladási árát is.)

Józsefváros akkor azért nem adta ki az adatokat, mert szerintük aránytalan munkaerő-ráfordítással járna az adatok összegyűjtése. A kért adatok azóta sem nyilvános az Átlátszó szerint. (Tavaly októberben Sára kikapott, a kerületet ma már a független Pikó András vezeti – a szerk.)

Hasonló volt a helyzet a IV. kerületben, Újpesten is. Onnan 2019 májusában a lap azt a választ kapta, hogy „a közérdekű adatkérésére válaszolva tájékoztatom önt, hogy hatályos jogszabályaink nem teszik lehetővé annak teljesítését”. Tíz önkormányzatból nyolc kiadta ezeket az adatokat, a vonatkozó törvények is arról adnak tájékoztatást, hogy ezek kiadhatóak.

Akkor az önkormányzat (a kerületet akkor a Fidesz és Wintermantel Zsolt vezette) érvelésében azt fejtette ki, hogy amennyiben kiadják az önkormányzati ingatlanok címét és a bérleti díj értékét, az közvetve utalna a lakók jövedelmi helyzetére, akik nyilvános adatbázisokkal beazonosíthatóak.

A választások után – amit a Fidesz elveszített, az ellenzék pedig megnyert, a kerületet ma már Déri Tibor momentumos polgármester vezeti – azonban megválaszolták az adatkérést.

Itt a táblázat a kérdésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Baleset történt az M7-esen, torlódik a forgalom a Balaton felé

Baleset történt az M7-esen, torlódik a forgalom a Balaton felé

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról