szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Soha nem látott agyelszívást szenvednek el a britek amiatt, hogy a szigetország kilép az Európai Unióból.

A Brexit miatt a kontinensre vándorolnak a tehetséges szakemberek.

Szeizmikus változást érzékeltek a 2016-os brit népszavazás óta a kutatók: az EU fokozódó mértékben szívja el az agyakat Nagy-Britanniából, ahol ehhez korábban egyáltalán nem szoktak hozzá. Az oxfordi egyetem és négy német kutatóközpont közös vállalkozása megerősítette: egyre több brit váltja ki az európai útlevelet, mert a kontinensen akarja folytatni a munkáját azt követően, hogy az Egyesült Királyság végképp elhagyja az EU-t, várhatóan az idei év végén.

30%-kal nőtt a britek száma a kontinensen – 2016 után ilyen drámai növekedést mértek a kutatók. Az európai útlevelek iránti igény ehhez képest is hihetetlen mértékben nőtt meg: 500%-kal. Ami Németországot, az EU legnagyobb gazdaságát illeti, ott húszszorosára nőtt az igénylések száma. Ez már önmagában is megdöbbentő, de az igazi keserű pirula Boris Johnson miniszterelnök számára ezután következik: a kontinensre emigrálók döntő többsége igen képzett, magas jövedelmű munkavállaló. 2019-ben Németországban a brit munkavállalók a legmagasabb jövedelmi kategóriában helyezkedtek el 2812 eurós havi átlagfizetéssel.

1,2 millió brit él az EU-ban. Közülük mind többen kívánják megszerezni valamelyik uniós tagállam útlevelét. Németországban 120-150 ezer brit polgár él, ennek a fele szerzi meg a német állampolgárságot az év végéig.

Tavaly a törökök mögött – kissé meglepő módon – britek szerepeltek a második helyen a német állampolgárságot megszerző külföldiek között. Csak utánuk következnek a lengyelek, akik már régóta dolgoznak Németországban és a szírek, akik általában a nagy migránshullámmal érkeztek.

A britek esetében nem csak fiatalokról van szó: egy negyvenes éveiben járó tudós elmondta a tanulmány készítőinek, hogy Bristolban akart lakást venni, ám jött a 2016-os népszavazás, és megváltoztatták a döntést.

A brit szakemberek hajlandók voltak elfogadni jövedelemcsökkenést is, csak hogy az EU-ban folytathassák – állapítja meg a tanulmány, melyet a londoni Guardian ismertet. Egy informatikus, aki feleségével és három gyermekével költözött Németországba még munkát sem talált, mégsem bánta meg döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Emlékeznek Shrek hagymájára? – Nagy Gábor a hvg360 első évéről

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni

Mától nem jó a sál és a kendő, rendes arcmaszkot kell viselni