Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

India legnagyobb ételházhozszállító cége 10 napos menstruációs szabadságot biztosít női és a transznemű munkavállalóinak.

Szombaton jelentette be Deepinder Goyal, India legnagyobb ételházhozszállító cégének, a Zomatonak az alapítója és ügyvezető igazgatója, hogy mostantól egy évben 10 napos menstruációs szabadságot biztosít minden női és transznemű munkavállalónak – számol be a hírről a CNN.

A CNN értesülései szerint több indiai cég is hasonlóan cselekedett. A döntés már csak azért is mérföldkő, mert az ázsiai országban a mai napig tabunak számít a menstruáció.  Bár egyre többen akarnak ezen változtatni: Biharban, az egyik legnépesebb államban már havi 2 napot kivehetnek a nők „biológiai okokból”.

Japánban egyébként már 1947 óta biztosítanak a nőknek menstruációs szabadságot.

A CNN cikke utal egy közelmúltban közzétett kutatásra is, mely szerint a 15 és 45 év közötti holland nők 81 százaléka saját bevallása szerint sokkal kevésbé produktív, amikor menstruál. A kutatók szerint átlagosan 1,3 napot kénytelenek hiányozni a nők az iskolából vagy a munkahelyükről a menstruációjuk miatt és a produktivitás csökkenése is felér 9 napi munkavégzéssel.