Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Ciprus és Málta ellen az úgynevezett aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt.

Az aranyútlevél, illetve azok a vízumprogramok, amelyek keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe, nincs összhangban a tagállamok közötti „őszinte együttműködés elvével” – olvasható az Európai Bizottság sajtóközleményében.

A bizottság szerint az ilyesfajta programok az Európai Unió egészére vannak hatással, mert a dokumentumok megvásárlója automatikusan uniós állampolgár lesz, és élvezi az ezzel járó összes társadalmi és politikai jogot. A testület szerint az uniós állampolgárság befektetés útján történő megszerzése – az érintett tagállammal való tényleges kapcsolat nélkül – aláássa az uniós állampolgárság lényegét.

A ciprusi vezetés múlt szerdán jelentette be, hogy felfüggeszti aranyútlevél-programját, amit 2013-ban vezettek be, hogy enyhítsék a 2008-as pénzügyi válság negatív hatásait az országban. Az EU már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a program növelte a korrupciót az adócsalást és a pénzmosási tevékenységeket a szigetországban.

A bizottság pénteken Bulgáriát is felszólította, hogy adjon felvilágosítást az ott működő hasonló rendszerekről.

Magyarországon évekig működött a letelepedési kötvények programja, de érdemi hasznos nem hozott, sőt: 30 milliárd forintot buktunk rajta. A kormány azt sem árulta el, hogy végül mennyi pénzt kaptak a letelepedési kötvényekkel üzletelő, állam által kiválasztott cégek.

Hozzászólások