Wonder Woman: a mozik, a streaming és az illegális letöltés pandémiás királynője

Wonder Woman: a mozik, a streaming és az illegális letöltés pandémiás királynője

Utolsó frissítés:

Kovács Gábor Szerző:

Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden csatornán jól teljesít a Wonder Woman 1984. Pedig maga a film a kritikák szerint közepes, de a koronavírus-járvány miatt nem volt vetélytársa. Ezzel együtt kísérleti nyúlként alátámasztja a hibrid, egyidejű mozis és online premierek életképességét.

Első hétvégéjén 16,7 millió dollár jegyárbevételt hozott össze az észak-amerikai mozikban a legújabb szuperhősfilm, a Wonder Woman 1984 – ezzel ezé a filmé lett a legjobb pandémiás első hétvége. Világszerte ehhez hozzájött még 68,7 millió dollár úgy, hogy a mozik jelentős része a koronavírus-járvány miatt zárva tart (Magyarországon is, a hazai premier jelen állás szerint január végére van belőve, de ez teljesen bizonytalan, a járványhelyzet és a kormány döntéseinek függvénye). Az eladott jegyek számában fizikai korlátot jelentettek a bezárt mozik, de nyilván a pszichológiai hatás sem volt elhanyagolható – vélhetően sokan akkor sem mennek moziba egy járvány közepén, ha történetesen van a közelükben nyitva tartó filmszínház. A nyitóhétvégés nézettség ezzel együtt jónak tekinthető.

©

A másik oldalról persze nem szabad elfelejteni, hogy a járvány miatt a stúdiók sorra halasztották el a premiereket, a Wonder Womannek nemhogy a nyitó hétvégéjén, de lényegében az egész évben nem volt versenytársa. Különösen a szuperhősfilmek mezőnyében, de nagy költségvetésű blockbuster összességében egyetlen egy kapott mozis premiert 2020-ban, Christopher Nolan Tenetje.

A filmet jegyző stúdió, a WarnerMedia korábbi közlése szerint 500 millió dollár bevételnél járna nullszaldó körül a WW84, és azt is hozzátették, hogy mivel bevállalták a pandémiás premiert, a filmet veszteségesre várják. A kilátásokon az első kritikák sem segítenek, a film a jelek szerint csak közepesre sikerült. Szó szerint, a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő-oldalon 64 százalékon áll – illetve oda esett, a premier előtti sajtóvetítésekről írott értékelések alapján 89 százalékról indított.

Kísérleti nyúl lett a Csodanő

A WarnerMedia a járványra hivatkozva történelmi jelentőségűt lépett, és a WW84-et a mozis bemutatóval egy időben elérhetővé tette streamingplatformján, az HBO Maxon. Már azt is bejelentették, hogy 2021-ben az összes premierjükkel így kívánnak eljárni, egy időben lesznek a mozis és a streamingbemutatók.

©

A streamingszolgáltatóknak nem szokásuk pontos számokat közölni, nem kivétel a WarnerMedia sem. A WW84-ről annyit árultak el, hogy az első napon (ami karácsony első napja volt) az HBO Max előfizetők “majdnem fele” streamelte a filmet. Ebből sajnos lehetetlen megmondani, pontosan hányan látták a Wonder Womant. Egyrészt az HBO Max előfizetők csak egy részét teszik ki azoknak a felhasználóknak, akiknek van HBO Max hozzáférésük (sokan tévés HBO előfizetésükhöz kapják), illetve egy háztartásban többen is lakhatnak. A legfrissebb elérhető adatok szerint október végén 3,6 millió külön előfizető volt, december elején a streamingszolgáltatónak összesen 12,6 millió felhasználója volt (ebben benne vannak a külön előfizetők).

Az első Wonder Woman-filmet 2017-ben Észak-Amerikában a premier napján 3,8 millióan látták, a nyitóhétvégéjén körülbelül 10 millióan. Az HBO Max-felhasználók számából kiindulva, illetve szem előtt tartva, hogy egy átlagos háztartásban többen is élnek,

feltételezhető, hogy jóval többen látták a WW84-et online, mint az elődjét moziban

– idézi Rich Greenfield elemzőt a CNBC.

A bevétel szempontjából az HBO Max-megtekintések biztosan nem fogják megmenteni a filmet, a WarnerMedia ugyanis ezekért nem kér plusz pénzt, a Wonder Woman-t az összes HBO Max-felhasználó korlátozás nélkül nézheti.

©

A stúdió mindenesetre elégedettnek tűnik az eredményekkel, az első 24 óra streamingeredményei kapcsán Andy Forssell alelnök azt nyilatkozta, a film túlszárnyalta a várakozásaikat. A stúdió bejelentése szerint felgyorsítják a harmadik Wonder Woman-film előkészítését, az író-rendező ismét Patty Jenkins lesz. Ami szinte biztosan azt jelenti, hogy a harmadik filmet mozikban (is) fogják vetíteni, Jenkins ugyanis korábban azt nyilatkozta, csak ezzel a feltétellel vállalna el egy újabb részt.

A mozi él (még mindig)

A járvány és a filmiparra gyakorolt hatásai nyilván alaposan torzítják a helyzetet, de a nyitóhétvége alapján úgy tűnik, hogy a Wonder Woman a mozikban és az HBO Maxon is sikeres tudott lenni. Az egész biztosan nem igaz, hogy a mozis premiert megölte volna a párhuzamos streamingpremier:

hiába lehetett a filmet otthon, a kanapéról is megnézni, elég sokan elzarándokoltak érte a mozikba.

A WarnerMedia hibridpremieres bejelentése után sokan már temették a mozit, arra hivatkozva, hogy nem lesz rájuk igény, ha a filmeket otthon is azonnal meg lehet nézni. Ha a WW84 példája jól illusztrálja a békeidőkben várható trendeket, akkor nagyon korai volt kongatni a vészharangot, lesz kereslet a mozis, nagy vásznas vetítésekre. Ahogy eddig is volt, hiába siratták már sokszor a mozit – legutóbb épp pár éve, a streamingszolgáltatók népszerűségének növekedése miatt.

A mozis nézettség mellett a nagy költségvetésű filmek várhatóan még nagyobb forgalmat fognak tudni generálni a streamingszolgáltatóknak.

A kereslet persze véges, a moziipar kénytelen lesz veszteségeket elkönyvelni, lesznek olyan filmszínházak, amelyek kénytelenek lesznek bezárni. Egyelőre az sem világos, a stúdiók milyen üzleti konstrukcióban fogják streamelni a nagy költségvetésű filmeket. Ha egy produkció egyszerűen felkerül egy streamingszolgáltató kínálatába, akkor nem termel közvetlenül bevételt, hiszen a felhasználók által fizetett előfizetési díj nem függ az elérhető tartalmaktól. Egyes filmeket persze leválaszthatnak, és azokért kérhetnek külön pénzt – így tett 2020-ban a Disney a Mulannal, amelyért egy darabig plusz pénzt kértek, idővel aztán áttették a sima előfizetéssel elérhető katalógusba. (Egyes országokban, köztük Magyarországon pedig moziba is küldték.) Az előfizetéses felhasználók számának növelésében persze fontos szerepük lehet a nagy költségvetésű filmeknek, amelyek így áttételesen bevételt is termelnek.

A torrent új aranykora jöhet a streamingháború közepette

Feltéve, hogy a nézők nem illegálisan szerzik meg a filmeket. A Wonder Woman példájánál maradva, Magyarországról (és a világ jelentős részéről) a filmet máshogy nem is lehet megnézni. Az HBO Max nem elérhető (csak az HBO Go, amely HBO Max-szá alakulására ígéret van), a mozik pedig kivétel nélkül zárva vannak.

©
Korai megítélni, a filmes torrentletöltések közt mennyire végez előkelő helyen a WW84. Négy nappal a premier után mindenesetre a legtöbb torrentoldalon a film uralta a népszerű torrentek listáinak elejét különféle inkarnációiban.

Szintén nem elérhető egyelőre Magyarországról (és a világ jelentős részéről) a Disney streamingszolgáltatása, a Disney+, a legújabb Star Wars- és Marvel- szuperhősös sorozatok legális lelőhelye. Ettől nyilván nem független fejlemény, hogy 2020-ban a Mandalorian című Star Wars-sorozat hosszú évek után letaszította a torrenttel legtöbbet letöltött sorozatok toplistájának éléről a Trónok harcát. A második helyre az Amazon saját streamingszolgáltatásán, a Prime-on nézhető The Boys, a harmadikra az HBO-s Westworld futott be.

A listát összeállító Torrent Freak szerint a sorozatok torrentes terjesztése a szórakoztatóipar széttagoltságával magyarázható, amit jól illusztrál, hogy például

a legnépszerűbb három műsor megtekintéséhez három különálló előfizetésre van szükség.

Ezt azonban sok felhasználó egyáltalán nem engedheti meg magának. (A Disney+ most havi 6,99 dollárba, az Amazon Prime 12,99-be, a tengerentúlon elérhető HBO Max 14,99 dollárba kerül.)

Ugyanez nemcsak a sorozatokra, a filmekre is igaz: a Wonder Woman online premierjét az HBO Maxon tartották, a Mulanét a Disney+-on. Még ha ezek a szolgáltatások elérhetőek lennének is Magyarországon, mindkettőre elő kellene fizetnie annak, aki látni akarja mindkét filmet. Vagy jegyet válthat rájuk moziban. Feltéve persze, hogy nincs járvány, a mozik nyitva vannak, és az adott filmet moziban is vetítik, nem csak online (mint a Mulant sok helyen). Jelenleg streamingháború zajlik, ráadásul még csak az elején járunk, a nagy szórakoztatóipari vállalkozások, produkciós cégek még csak most igyekszenek pozíciót fogni a streamingpiacon a sokáig egyeduralkodó Netflix mellett. Biztosra vehető, hogy ez nem fog mindannyiuknak sikerülni, lesznek vesztesek, a felhasználóknak pedig egyszerűbb és olcsóbb lehetőségek annál, hogy külön-külön előfizessenek 4-5 szolgáltatásra.

Az illegálisan terjesztett másolatok népszerűségének természetesen kedvez, ha a streamingpremier egy időben van a mozis premierrel. Hiszen így azonnal elérhető (és akár illegálisan továbbosztható) kifogástalan, gyári minőségű digitális verzió. Míg az eddig bevett csúsztatott digitális (illetve DVD, BluRay stb.) premier esetében illegális letöltésre csak a mozitermekben kamerával felvett, rossz minőségű verziók álltak rendelkezésre.

Hozzászólások