Tetszett a cikk?

Négy és fél évnyi bizonytalanság után a legtöbb területen már tudni lehet, mivel is jár a Brexit. Az biztos: az élet nem lesz egyszerűbb, de némi odafigyeléssel azért az egyszerű utazó számára kezelhető a helyzet. Összeszedtük, mivel is jár a magyarok számára a britek kilépése az Európai Unióból.

Mehetek útlevél nélkül az Egyesült Királyságba?

Erre szeptember 30-ig van lehetőség, utána csak érvényes útlevéllel lehet belépni az országba. Az érvényesség nem járhat le az ott-tartózkodás idején.

Továbbra is elegendő ugyanakkor az EU-ban kiállított személyi igazolvány a belépéshez azok számára, akik letelepedett státuszért folyamodtak a szigetországban (erre alapesetben azoknak van lehetőségük, akik öt éve az Egyesült Királyságban élnek, több mint százezer magyar is regisztrált a 2019 óta elérhető rendszerbe). Ez a lehetőség legalább 2025 végéig fennáll.

Szükséges vízum a belépéshez?

Rövid idejű, vagyis – 180 napon belül – 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén vízummentes a beutazás valamennyi EU-ország esetében, ennél hosszabb időre azonban szükséges az engedély kérése. Hogy pontosan milyet kell igényelni, az attól függ, mi a beutazás célja. A briteknél elérhető többek között képzett munkavállalók, idénymunkások, önkéntesek, sportolók, első vállalkozásukat elindítók, beruházók, de még háztartási dolgozók számára is vízum, a diákok esetében pedig megkülönböztetik azokat, akik legfeljebb 11 hónapra mennek angolt tanulni, és azokat, akik hosszabb időre iratkoznak be egy oktatási intézménybe, ösztöndíjjal vagy anélkül.

Érvényes marad az állatútlevél?

A brit hatóságok továbbra is elfogadják az EU-ból érkezőktől az uniós állatútlevelet, ám a kisállatok az Egyesült Királyságból az EU-ba csak engedéllyel (AHC) lesznek szállíthatók, amit minden egyes utazás előtt legfeljebb tíz nappal állíthat ki az állatorvos, legalább 21 nappal a veszettség elleni oltás után – vagyis ha oltásra is szükség van, az út előtt legalább egy hónappal gondoskodni kell erről. Természetesen kötelező az is, hogy az állatnak legyen mikrochipje.

©

Érvényes lesz az európai egészségkártya?

Nem, ezért mindenképpen rendelkezzünk utasbiztosítással, ha útnak indulunk. A Magyarországon elérhető utasbiztosítások feltételei alapvetően nem függnek attól, hogy egy európai ország az EU tagja, vagy sem.

Többe fog kerülni a mobiltelefon használata?

Az EU-ban és az Európai Gazdasági Térség országaiban érvényes roamingrendelet, amely tiltja pluszdíj felszámítását a mobileszköz más országban történő használatáért, érvényét veszti. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy újra pénzbe kerül a roaming, ez a szolgáltatók döntésétől függ, ahogy az is, az esetleges kedvezményeket saját hálózatukon vagy általában tartják meg előfizetőik számára. A brit Vodafone például már azt jelezte, minden marad a régiben.

Kiutazás előtt tehát érdemes a szolgáltatónál tájékozódni, de ha ezt elmulasztottuk, a belépéskor érkező sms-ből is kiderülnek a használat feltételei.

Érvényes lesz a jogosítványom?

Igen, továbbra is lehet vele vezetni az Egyesült Királyságban, de csak a tartózkodás kezdetétől számított egy éven át. Utána a brit hatóságoknál kell honosítást kérni, de ehhez nem kell semmilyen vizsgát letenni.

Az autósok viszont már január elsejétől mindenképpen vigyék magukkal a zöldkártyájukat.

Megmaradnak a fapados járatok?

Igen, de ez igényel némi változtatást a társaságok részéről – még szerencse, hogy a rajt idején éppen mélyponton van a légi közlekedés. A változás alapja az, hogy az Egyesült Királyság nem lesz része annak az uniós belső piacnak, amely lehetővé tette az EU-n belüli szállítást is. Ezért egy brit – pontosabban brit többségi tulajdonban levő – légitársaság a jövőben a szigetország és az EU között üzemeltethet járatokat, de két uniós reptér között nem. (Például indíthat London és Budapest között, de nem indíthat Budapest és Berlin között.) Ez a veszély egyébként korábban fenyegette a londoni tőzsdén jegyzett Wizz Airt is, a légitársaság ezt végül úgy hidalta át, hogy legnagyobb, brit tulajdonosa túladott részvényei egy részén.

©

Ha utazom, ugyanazok a jogok illetnek meg?

Az a rendelet, amelyek alapján járattörlés vagy késés esetén meghatározott kártérítésre jogosult minden utas, a jövőben nem vonatkozik Nagy-Britanniára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utasok ne lennének védve, hiszen az uniós légitársaságok járatai és az EU-ból induló minden járat esetében nem lesz változás. A kérdés az, mi lesz a brit légitársaságok által az Egyesült Királyságból egy uniós célpont felé induló gépekkel – egyelőre ígéret van arra, hogy hatékony szabályozást dolgoznak ki ezen a téren a felek.

Szabadon lehet bármit szállítani a szigetországba?

A felek vámmentes kereskedelemről egyeztek meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy korlátlanul, ellenőrizetlenül lehetne bármit beszállítani a szigetországba. Ez egyben azt is jelenti, hogy nyilatkozni kell még a mi csomagunkban található termékekről is, ha azokat eladásra szánjuk, ha bevitelük korlátozott, netán tiltott, vagy ha mennyiségük meghaladja az engedélyezettet. Ez nem olyan sok: tömény italok esetében például mindössze egy liter, pezsgőnél, likőrnél 2, bornál pedig 4, cigarettából pedig egy karton vihető be vámmentesen. Érték szerint is változik a szabályozás: 390-630 font értékű termékeknél 2,5 százalékos a vám (a teljes értékre, nem csak a 390 font feletti részre), efölött a termék típusa határozza meg a mértékét. Ezekben az esetekben áfát is kivethetnek a bevitt árukra.

A vámolás bevezetése természetesen ennél súlyosabb következményekkel is jár, hiszen – bár vámot nem kell fizetni – a procedúrát a kereskedelmi céllal szállított termékeknél le kell folytatni. Azt egyelőre nehéz megjósolni, ez mekkora fennakadást okoz majd, de az biztos, a kereskedelmi, szállítási cégeknél, vagy bárkinél, aki a britekkel üzletel, pluszadminisztrációt eredményez.

Érdemes interneten rendelni az Egyesült Királyságból?

Ez a gyakorlatban nem igazán fog változni. Bizonyos esetekben vámot kell majd fizetni, de ez nem a Brexit miatt van, hanem a távértékesítésről szóló új uniós szabályozás következménye. Ennél a kereskedők trükközéseit megunva az EU úgy határozott, a korábbiaknál jóval szélesebb körben fizetteti meg az érkező áru után az áfát és – ha szükséges – a vámot.

A személyes adatokkal kapcsolatos előírások sem változnak egyelőre, így a kereskedő alapesetben nem korlátozhatja a hozzáférést (az más kérdés, szállít-e ide), és megbízhatunk a biztonságos adatkezelésben is.

©

Élelmiszereket lehet bevinni?

Az élelmiszereknél élelmiszer-biztonsági igazolást várnak el a hatóságok a csatorna mindkét oldalán, magánszemélyek pedig legfeljebb tízkilónyi élelmiszert vihetnek be az EU országaiból.

Megbízhatok azokban a termékekben, amelyek az Egyesült Királyságból érkeznek?

Mivel a szigetország 1973 óta volt tagja a közösségnek, a műszaki cikkek vagy élelmiszerek esetében ugyanazok a normák vonatkoztak rá. Ez az egyezés mostantól megszűnik, de az EU továbbra is elvárja, hogy a területére érkező áruk feleljenek meg az uniós műszaki vagy az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. Ha pedig például egy járvány tör ki valamely állatállományban, mindkét fél megtilthatja az importot bizonyos területekről.

Használhatók a betéti és hitelkártyák az Egyesült Királyságban?

Igen, a legtöbb Magyarországon kiállított kártya (Mastercard, Visa) a világ legtöbb országában használható, azoknak a díjait pedig a bankok határozzák meg, így itt sem igazán kell változásra számítani. A bankszámlákhoz való hozzáférésben sem lesz változás, tehát ha valaki például hazaköltözik, megtarthatja brit folyószámláját.

Mi lesz a szabad munkavállalással?

Azok, akik a Brexit előtt vállaltak munkát – az uniós szabályok alapján korlátozás nélkül – az Egyesült Királyságban, továbbra is megőrzik jogukat ahhoz, hogy a szigetországban éljenek és dolgozzanak. Ehhez a már említett letelepedett státuszért kellett folyamodniuk.

©

Azoknak már más a helyzete, akik 2021-től próbálnak szerencsét. Most már ugyanis a brit kormány határozza meg, milyen feltételekkel, korlátozásokkal fogadja a dolgozni vágyó uniós polgárokat. A londoni kormány elsősorban képzett munkaerő beáramlására számít az uniós polgárok esetében most bevezetendő pontalapú bevándorlási rendszerben. Ezt biztosítandó több előírásnak is meg kell felelnie a vízumigénylőnek: legyen állásajánlata a megfelelő képzettségi szinten egy úgynevezett vízumszponzortól, amelynek a végzendő munkáért legalább minimálbért (26 500 font) is biztosítania kell, illetve a jelentkezőnek legalább középfokon (B1) kell beszélnie az angol nyelvet. Az egészségügy területén a kormány gyors elbírálást ígér, ugyanakkor nem teszi szükségessé a másoknak előírt egészségügyi járulék megfizetését sem.

A rendszerről itt találhat bővebb tájékoztatót magyarul.

Elérhető lesz az Erasmus?

A Brexit-folyamat lezárulta egyben az EU ösztöndíjprogramjából való kilépést is elhozza, méghozzá a 2021/2022-es tanév végén. A kivétel Észak-Írország, az Írországgal való különalku eredményeként itt továbbra is igénybe lehet venni az Erasmust. A brit kormány azt egy új, Alan Touring matematikus után elnevezett programmal váltja fel – bár azzal kapcsolatban a brit parlament illetékes bizottságának is vannak kételyei, a jól bejáratott sémát milyen sikerrel tudják helyettesíteni.

A képzettségem elismerik majd?

Ez a kilépés előtt automatikus – de legalábbis egyszerűsített – volt mindkét irányban, 2021-től azonban megszűnik. Ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyságban magyarok által szerzett képzettségek, diplomák elismerése olyan módon lesz lehetséges, ahogy arról a két fél egymás között megegyezik. Ennek pontos feltételei még nem világosak, az EU és a britek mindenesetre készek arra, hogy valamiféle új mechanizmust dolgozzanak ki erre bizonyos szakmák esetében.

Visszaköltöznék az Egyesült Királyságból Magyarországra, hozhatom a házastársam?

Igen, a házastársak, élettársak, illetve a 18 év alatti gyerekeik korlátozás nélkül költözhetnek a másik országába. Ehhez azt kell igazolni, hogy korábban is együtt éltek.

©

Számíthatok-e arra, hogy Magyarországon megkapom a briteknél szerzett nyugdíjat?

Igen, a 2021 előtt szerzett jogok megmaradnak a társadalombiztosítás terén is. Ugyancsak beleszámít az Egyesült Királyságban korábban meglévő társadalombiztosítási jogosultsági idő egyéb magyarországi ellátásoknál, például az álláskeresési járadék esetében.

Változnak-e az adózás szabályai a két ország viszonyában?

A jövedelemadózás terén nem az uniós jog, hanem a két ország között 2012-től hatályos, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az irányadó. Vagyis ezt nem befolyásolja a Brexit.

További információk Magyarország londoni nagykövetségének oldalán, a kormany.hu Brexit-aloldalán, illetve a brit kormányzat oldalán találhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Barnier: A Brexit is bizonyítja, nem jó ötlet az EU elhagyása

Aláírta az EU és Nagy-Britannia kapcsolatait szabályozó egyezményt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője és Charles Michel az Európai Tanács elnöke. Boris Johnson brit miniszterelnök is szerdán írja alá az egyezményt, melyet a londoni parlament minden bizonnyal megszavaz.