Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerdai minimálbér-tárgyalás sem hozott eredményt a 2021-es legkisebb bérről.

Ismét nem sikerült megállapodniuk a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a 2021-es minimálbérről. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalás után a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a megállapodás szándékával érkeztek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésére, mégsem sikerült megegyezni.

A szakszervezetek 2021. január 1-jétől 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók 3 százalékot ajánlottak. Kordás szerint az elmúlt napok háttérbeszélgetésein a munkaadók hajlottak a 4 százalékos emelésre, „most azonban többször is kijelentették, hogy a hivatalos álláspontjuk 3 százalék, ez meglepett bennünket” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az álláspontok ezzel megmerevedtek.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a hvg.hu-nak megismételte, a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly reálbéremelkedésről beszélni nem lehet, a hivatalos ajánlatuk ezért továbbra is 3 százalék.

A szakszervezetek azt is szerették volna elérni, hogy visszamenőleg, január 1-jétől emelkedjen a minimálbér – akár úgy, hogy utólagosan, a februári bérrel együtt utalják a növekményt –, a kormány azonban egyértelművé tette, hogy jogilag erre nincs lehetőség.

Kordás László úgy látja, a januári emelést már biztosan elbukták a munkavállalók, magasabb minimálbér leghamarabb februártól lehet.

A tárgyalások jövő héten folytatódnak.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Ehhez azt a felhatalmazást használta ki, hogy „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a törvényektől eltérni.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A minimálbér összege ma Magyarországon bruttó 161 ezer forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz