szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa a koronaoltással rosszul áll, de voltak, vannak pozitívumok. Magyarországon is a második félévben várható visszapattanás, kérdés, mekkora lesz addigra a csődhullám – vélik az Equilor szakértői.

Az egész világgazdaság szempontjából 2021 nagy kérdése a koronavírus elleni átoltottság elérése – véli Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Az USA a második negyedévben elérheti az átoltottságot, az EU a harmadikban, vagyis legkésőbb nyár végére, legeslegkésőbb őszre. Bizonytalanságot jelent, hogy új vírusmutációk lesznek-e, és hatásosak lesznek-e ellenük az oltások?

Ez wálság, nem pedig válság

Európában a második hullám újabb korlátozásokat hozott. A válság W alakú, ez már biztos, most az a kérdés, milyen mély a második mélypont. Erről többet fogunk tudni, ha közzéteszik a 2020 negyedik negyedéves makrogazdasági adatokat.

Az Európai Unió nem áll jól a lakosság átoltásával és a vakcinabeszerzésekkel, a válság pedig megviseli gazdaságát, de voltak, vannak azért pozitívumok. Biden egész biztosan kiszámíthatóbb elnök lesz, mint Trump. Sikerült elfogadni a következő ciklus uniós költségvetését. Sikerült megegyezni a közös kötvénykibocsátásban és a gazdasági mentőalap létrehozásában, ez történelmi jelentőségű fejlemény.

Szintén pozitívum, hogy sikerült lezárni (nagyjából) a brit kilépést.

Mi marad, ami vissza tud pattanni?

Magyarországon a tavalyi harmadik negyedévben erőteljes felpattanást láthattunk a gazdaságban, azonban a novemberben újra bevezetett járványügyi korlátozások miatt az utolsó negyedévben újabb visszaesés várható, elsősorban a szolgáltatási szektorban. A válságból való kilábalást nagymértékben befolyásolja a járvány lefutása, a korlátozások feloldásának üteme. Az Equilor szerint az év második felében intenzív bővülés indul a hazai gazdaságban, és az év egészében sikerülhet elérni a 4 százalékos GDP-növekedést, melyet segíthet a támogató kormányzati gazdaságpolitika és a laza monetáris politika.

A korlátozások fokozatos feloldásával a lakossági fogyasztás intenzív növekedése várható, mely elsősorban a szolgáltatási szektorban és a belföldi turizmusban jelentkezhet. A kockázatok továbbra is fennállnak, a korlátozások elhúzódása esetén a kis- és középvállalatok egy része forráshiányos állapotba kerülhet, így ismét emelkedhet a munkanélküliség. Illetve kérdés, a leállított szolgáltatások, vállalkozások újra tudnak-e nyitni, lesz-e elég likviditás? Mennyi lesz addigra a vállalati csőd?

A GDP-arányos államadósság a tavalyi jelentős emelkedést követően idén minimálisan mérséklődhet, és az év egészét tekintve 79,5 százalékon alakulhat, majd visszatérhet a lassú csökkenő pályára, de Török Lajos szerint a tavalyi válság adósságnövelő hatását legalább 5-8 évig tarthat ledolgozni. A költségvetési hiány a támogató fiskális politika miatt a tavalyi 9 után a GDP 4 százalékán alakulhat, majd legkorábban jövőre térhet vissza a 3 százalékos szintre.

A forint árfolyama stabilabb lehet 2021-ben, mint 2020-ban volt. 2002, de legalábbis 2009 óta a forint folyamatosan gyengül, ciklikusság nem nagyon figyelhető meg – emlékeztet Buró Szilárd. 2020 elején volt egy jelentősebb gyengülés. Mindezek után idén több tér van az erősödésre, jelentős gyengülés nem várható. Az árfolyam az év első felében inkább erősödhet, majd év végére visszagyengülhet a történelmi mélypontja közelébe.

Az arany és az olaj újra jó befektetés lett

Ami a befektetési eszközöket illeti, a pénz-, tőke- és részvénypiacok jól viselték és viselik a válságot, sőt. Ebben szerepe lehet az elmúlt évek sokkjainak, amelyeknek köszönhetően ezek a szektorok ellenállóbbakká váltak, illetve a hatékonyabb szabályozói fellépésnek – véli Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Rég nem látott egységes fellépéssel az olajtermelő országok képesek voltak stabilizálni, sőt növekedési pályára állítani a kőolaj világpiaci árát – mondta Török Lajos. A piacon továbbra is jelentős kínálati tartalék van, de OPEC kordában tudja tartani a termelést. A palaolaj-termelőknek 50 dollár fölött lehet érdemes már visszalépni a piacra. Ezt most elértük, azonban Biden elnöksége vélhetően nem kedvez majd nekik. Nagy kérdés, hogy a globális közlekedési szektor, és azzal a kereslet mikor és mennyire áll helyre. Rövid távon maradhat az áremelkedés.

Az arany rég nem látott emelkedő pályán volt 2020-ban, bár az év második felében az ára már inkább stagnált. Az arany árának emelkedése mögött fundamentális okok vannak, többek közt az alacsony kamatkörnyezet és a pénzbőség, így a hosszú távú kilátások is jók. Közben a kínálati oldal szűkült bányabezárások, kapacitáscsökkenések miatt. A pénzbőség miatt hosszú távú inflációs kockázatokkal kell számolni, márpedig növekvő infláció esetén az arany jellemzően kedvelt befektetési eszköz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával

Csókay András: Ne hallgassunk a szirénhangokra, oltassunk a kínai vakcinával