A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Pekingben feltételesen engedélyeztek a hatóságok egy olyan Covid–19 elleni oltóanyagot, amely minden korábbinál hosszabb védettséget adhat a vírus ellen – közölte a China Daily.

65,7 százalékos hatékonyságú a CanSino Biologics és egy katonai kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina, amely 90,9 százalékos eséllyel kizárja a komolyabb megbetegedés lehetőségét. Mindezt egyetlen oltással – olvasható a kínai pártlapban.

Az Ad 5-nCov nevű vakcina egy genetikailag módosított adenovírust használ fel arra, hogy eljuttassa a sejtekhez azt az üzenetet, amely azután immunreakciót vált ki, és ily módon védettséget biztosít.

Csen Vej, a vakcina egyik kifejlesztője elmondta a pekingi állami televízióban, hogy miben is különbözik az új vakcina a korábbiaktól. "Az adatok azt mutatják, hogy egyetlen oltás is elég ahhoz, hogy féléves védettséget nyújtson a koronavírus ellen. Kifejlesztettünk azonban egy második oltást is, amellyel meg lehet hosszabbítani a védettség idejét akár két évre is."

Az új vakcina további előnye, hogy nem kell hozzá mélyhűtés: 2-8 fokon is szállítható. Kína ebből az oltóanyagból évente 500 milliót képes előállítani.

Ez már a negyedik oltóanyag, amelyet a koronavírus ellen létrehoztak Kínában. A három korábbi, melyeket a Sinovac és a Sinopharm fejlesztett ki, hagyományos elven működtek: elölt koronavírus felhasználásával. Emiatt Kínában nem ajánlották ezeket a vakcinákat 60 év fölött, szemben most kifejlesztett vakcinával – írja a China Daily.

Hozzászólások