Gazdaság

Kutatók szerint a jegybanki prognózisnál nagyobb idei infláció lesz

A hazai kutatóintézetek alacsonynak tartják a jövő évi GDP-re és a lakossági fogyasztásra vonatkozó jegybanki előrejelzést, és az MNB-nél nagyobb mértékű idei inflációt várnak. A GKI 5,3 százalékos inflációt vár, az Ecostat a forint erősödését jósolja, 5 százalékos inflációt és 3,4 százalékos GDP-növekedést vár idénre. A Pénzügykutató szerint 3 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Gazdaság

A PM továbbra is 4,8 százalékos hiánnyal számol

Az első héthavi államháztartási adatok alapján a Pénzügyminisztérium továbbra is 900 milliárd forint körüli államháztartási hiánnyal számol, ami a bruttó hazai terméknek (GDP) 4,8 százalékát teszi ki.

Gazdaság

Kompromisszumot kötnének a gyógyszergyártók

A hazai gyógyszergyártók készek kompromisszumot kötni a kormánnyal a gyógyszerár-támogatási rendszer heves vitákat kiváltó idei átalakításával kapcsolatban - erősítették meg a hvg.hu-nak hétfőn a gyógyszergyártók képviselői. A megállapodás aláírására akár a hét végéig sor kerülhet, ha a kormány teljesíti a gyártók feltételeit.

Gazdaság

Tőzsdeképes Cégek Klubja: tizenkét kicsi indián

Megfogyatkozhat a Budapesti Értéktőzsde Rt. (BÉT) által márciusban létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjának (TCK) tagsága: az FTC Labdarúgó és Sport Rt. tulajdonosa a cég mielőbbi értékesítését tervezi, és tőzsdei terveit befolyásoló átalakulás előtt áll a KFKI Számítástechnikai Rt is. Fanyalgók szerint a klub több tagja egyébként is csupán marketingfogásként kezeli a TCK-ban való részvételt, és esze ágában sincs a tőzsdére menni. Vajon hányan fognak a klub jelenlegi tagjai közül valóban megjelenni az értéktőzsdén?

Gazdaság

Változatlan alapkamat, emelkedő inflációs prognózis

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfői ülésén - jelentette be az MNB. A központi bank ugyanakkor megemelte idei és jövő évre szóló inflációs prognózisát; a jegybankelnök szerint a változtatás "nem hivatalos", ám a "tényleges cél" a megemelt küszöb alatt tartani az áremelkedést. A Pénzügyminisztérium eközben a jegybankétól eltérő inflációs előrejelzést tett közzé.

Gazdaság

Segélynyújtásra kényszerülnek az új EU-tagállamok

A jövő májusban EU-taggá váló államok a csatlakozás pillanatától kezdve nem élvezhetik tovább az eddig kapott támogatásokat - állítja a tekintélyes brit hetilap, a The Economist legutóbbi száma, amely szerint ezek az országok immár maguk is segélynyújtók.

Gazdaság

Verseny, képesség

Néhány napja jelentették be a Versenyképességi Tanács megalakítását. A szervezet célja az volna, hogy a kormány és az üzleti szféra részvételével olyan megoldásokat dolgozzon ki, amelyek a vállalatokat versenyképesebbé teszik, s ezzel az országot megfelelően gyors növekedési pályán tartják. Egy szintén minap közzétett felmérés szerint az elmúlt öt évben azonban a versenyképességet rontva, folyamatosan nőttek a vállalatok közterhei. Ön szerint a kormány és az üzleti szféra képes összefogni az ország versenyképesebbé tétele érdekében?

Gazdaság

A Picknek Bábolnára fáj a foga

Az állami tulajdonú Bábolna Rt. privatizációs pályázatán való részvétel mellett döntött a Pick Szeged Rt., jelentette be a társaság keddi igazgatósági ülése után. A Pick bevásárlása a Bábolnába egy európai szinten is jelentős húsipari csoport létrejöttéhez vezethetne, bár hírek szerint fő tulajdonosa, az Arago Holding Rt. eddig inkább a szalámigyár külföldi stratégiai befektetőknek való eladásáról folytatott tárgyalásokat. Elhalasztja-e most a szegedi cég eladását az Arago, vagy éppen a Bábolna-üzlet kínál kiváló alkalmat a Pickből való kiszállásra?

Gazdaság

BÉT: technológiai kapcsolat a német kereskedési rendszerrel

Szerdától csatlakozhatnak a hazai tőzsdei befektetők a német Deutsche Börse elektronikus kereskedelmi platformjához, a Xetrához - jelentette be Horváth Zsolt, a BÉT ügyvezető igazgatója. A kelet-európai piacok közül elsőként a Budapesti Értéktőzsde Rt. épített ki technológiai kapcsolatot a német kereskedési rendszerrel.

Gazdaság

A PM nem támogatja az "eva-plusz" bevezetését

A jelenlegi 15 százalékról 18-ra emelkedne az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mértéke, de a számlával igazolt költségek elszámolhatóak lennének - jelentette be Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) alelnöke a kamara által javasolt, "eva-plusz" névre keresztelt új adó-konstrukció terveinek ismertetésekor. A Pénzügyminisztérium azonban nem támogatja az új átalányadó bevezetését.

Gazdaság

Recesszióban a német gazdaság

Német statisztikák szerint az ország gazdasága 0,1 százalékkal kevesebbet teljesített az év második negyedévében az első negyedhez képest, vagyis Európa legnagyobb gazdasága 2003 első felében recesszióban volt. Az év egészére stagnálást várnak a szakértők.

Gazdaság

OMV-Jukosz: új olajvezeték Pozsony és Schwechat között

Új olajvezeték építéséről és napi 100 ezer hordó olaj Ausztriába szállításáról írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Jukosz orosz olajipari óriásvállalat és az OMV osztrák konszern képviselői szerdán. Az osztrák vállalat reméli: az orosz óriásvállalattal kötött megállapodással az OMV javítani tudja pozícióit.

Gazdaság

Hat százalékos évi inflációval számol a DrKW

A júliusi infláció lényegében megfelelt a várakozásoknak, augusztusban és szeptemberben azonban nagyobb mértékű növekedés várható az áram, illetve a pékáruk árának emelése miatt - állapította meg a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) befektetési bank. A DrKW jelenleg 6,1 százalékra teszi az év végi inflációt.

Gazdaság

A MOL terjeszkedése: játék határok nélkül?

A horvát INA olajtársaság kisebbségi részesedésének és a szlovákiai Slovnaft többségének megvásárlása után többek között nemzetközi benzinkút-hálózatának fejlesztésével folytatja külföldi terjeszkedését a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Áldott Zoltán, a cég stratégiai igazgatója. A nemzeti olajvállalaton kívül csupán néhány cég - főképp az OTP Bank Rt. és a Matáv Rt. - volt képes nagyértékű külföldi akvizíciókra. De vajon ezután jobb esélyekkel indulhatnak-e külföldön a kisebb hazai társaságok is?

Gazdaság

Számos területen tervez együttműködést a MOL és az INA

A jövőben szoros együttműködést alakíthat ki a MOL Rt. és a horvát INA olajtársaság a kereskedelem, a kutatás-fejlesztés és a földgáztermelés- és ellátás területén, mondta a hvg.hu-nak Áldott Zoltán, a MOL stratégiai igazgatója. Áldott megerősítette, hogy az INA kisebbségi részvénycsomagjáért fizetendő 505 millió dolláros vételáron felül a MOL 1,5 milliárd dollárt költ a horvát társaság fejlesztésére a következő öt évben.

Gazdaság

A sültkappan esete a Bösendorferrel

Miközben a hivatalos statisztikák változatlanul az idegenforgalmi bevételek csökkenését tükrözik, az idei szezonban váratlan helyi sikerek is felbukkantak. Sümegen a várbiznisz, Tapolcán a zenekultúra művelői hódítanak.

Gazdaság

Konzumbank: kihirdették a privatizációs tendert

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) nyilvános, egyfordulós pályázatot tett közzé hétfőn a Konzumbank Rt. állami kézben lévő, 99,6 százalékos részvénycsomagjának és a bank irodaházaként működő Tüköry-Center eladására. Az ÁPV stratégiai befektetők ajánlatait várja, a leadás határideje október 7.


A címlapról ajánljuk