Gazdaság

Járai: nem lesz kamatcsökkentés

A jegybank elnöke kijelentette, annak ellenére, hogy a forint az elmúlt napokban a 250-260 forint/euró közötti sávban mozgott, nincs lehetőség arra, hogy a jegybank kamatot csökkentsen. Járai Zsigmond szerint a költségvetés számai elmozdulást jelentenek a hiány enyhítésére, de nem a bevételeket kellene növelni, hanem a kiadásokat lefaragni.

Gazdaság

Egyesül az Air France és a KLM

A világ harmadik legnagyobb közlekedési vállalatcsoportja jöhet létre azok után, hogy az Air France és a KLM bejelentette: a francia légitársaság felvásárolja holland vetélytársát. A 784 millió eurós üzlet megkötését több mint egy esztendeig tartó tárgyalások előzték meg.

Gazdaság

A német ThyssenKrupp is érdeklődik a Dunaferr iránt

A ThyssenKrupp német acélipari konszern megkérte a Dunaferr magyar acélipari óriás megvételére kiírt pályázat anyagait, s Erwin Schneider a ThyssenKrupp Steel szóvivője úgy nyilatkozott a Financial Times Deutschland (FTD) című német lapnak, hogy "alapvetően érdekel bennünket a Dunaferr".

Gazdaság

MNB: nőtt a fizetési mérleg hiánya

Az idei második negyedévben a korábban közöltnél 65 millió euróval nagyobb, 1,529 milliárd euró lett a folyó fizetési mérleg hiánya, az első negyedévi 849 millió, illetve az egy évvel korábbi 726 millió euró után, derül ki az Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

Gazdaság

Versenyhivatali engedély a HVG eladására

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa tárgyalás mellőzésével hozott döntésében engedélyezte, hogy a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) csoport irányítást szerezzen a HVG Lapkiadó Rt. felett - tájékoztatta Polgárdi Géza, a Gazdasági Versenyhivatal sajtófőnöke az MTI-t pénteken.

Gazdaság

Fejlesztőközpontot hoz létre az Oracle Magyarországon

Az Oracle Európa, Közel-Kelet és Afrika központja Magyarországon hozza létre az adattárház és üzleti intelligenciarendszerek fejlesztő központját - jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön a Médiahajón.

Gazdaság

Az Erste Bank nyerte a Postabank privatizációját

Rekordösszegű, 101,3 milliárd forintos ajánlatával az osztrák tulajdonú Erste Bank Hungary Rt. nyerte meg a Postabank Rt. 99,96 százalékos részvénycsomagjára kiírt privatizációs pályázatot – jelentette be csütörtökön László Csaba pénzügyminiszter. A bevételből a kormány a hírek szerint az M5-ös autópálya Szegedig tartó szakaszának megépítését fogja finanszírozni.

Gazdaság

A Országgyűlés elé kerülhet az adótörvény módosítása

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az adókról, járulékokról és egyéb befizetésekről szóló törvény módosítását célzó javaslat, miután azt a Gazdasági Bizottsága szerdai ülésén 15 igen és 13 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta.

Gazdaság

Tartósan a léc alatt?

Tovább romlott a magyar gazdaság tőkevonzó képessége az idei év első felében – állítják a külföldi szakértők. De vajon mit hoz a május? Mármint a jövő évi EU-tagság.

Gazdaság

Légiközlekedés: gyorsuló konszolidáció Európában

Célegyenesbe jutott a francia Air France és a holland KLM légitársaságok egyesülése, a svájci Swiss pedig kedden belépett a nagy-britanniai British Airways által vezetett oneworld légiszövetségbe – jelentették be a társaságok. A két esemény elemzők szerint az európai légitársaságok piaci konszolidációjának erőteljes felgyorsulásához vezethet.

Gazdaság

Zeneipar: az EMI megvenné a Warner Music-ot

A brit EMI Group tárgyalásokat kezdett az amerikai AOL Time Warner médiacsoport lemezipari leányvállalata, a Warner Music megvásárlásáról - jelentette be az EMI hétfőn. A világ második legnagyobb zenecége jöhet létre, ha a Time Warner elfogadja az EMI 1,5 milliárd dolláros ajánlatát.

Gazdaság

Százmilliárd dollárba kerülhet az iraki újjáépítés

Az iraki újjáépítés körülbelül 100 milliárd dollárba fog kerülni 2007-ig, mondta hétfőn Mahdi al-Hafez, az iraki kormányzótanács tervezési minisztere. Az amerikai kormány 20 milliárd dollár újjáépítési segélyt ígért a jövő évre. A brit Euromoney gazdaságpolitikai folyóirat szerint az újjáépítés során hátrányos helyzetbe kerülhetnek az arab cégek.

Gazdaság

Argentína jelentős IMF-hitelhez jut

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hétvégén 12,55 milliárd dolláros, három évre szóló újabb hitel-megállapodást kötött Argentínával és egyben meghosszabbította egy 2,43 milliárd dolláros hitelrészlet törlesztésének határidejét.

Gazdaság

Fejlesztési hitelprogram indul az egészségügyben

A kormány heteken belül dönt arról, hogy 15 milliárd forintos összeggel létrehozza az egészségügyi fejlesztési hitelprogramot - közölte pénteken Balatonaligán a járóbeteg-szakellátási konferencia megnyitóján Kökény Mihály.

Gazdaság

Acélos aggályok

Kétségessé válhat a legnagyobb magyar acélipari társaság, a Dunaferr Rt. idei privatizációjának sikere, miután elemzők szerint a héten kiírt magánosítási pályázat feltételei elijeszthetik az érdeklődőket, az acélipari szakszervezetek pedig sztrájkkal fenyegetőznek.

Gazdaság

Elbocsátások a MOL-többségű Slovnaftnál

A legnagyobb szlovák olajfeldolgozó, a 70 százalékban a Mol Rt. tulajdonában lévő Slovnaft augusztus végére 366 embert bocsátott el és további 121 dolgozójától válik meg az év végéig.


A címlapról ajánljuk