Gazdaság

Argentína jelentős IMF-hitelhez jut

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a hétvégén 12,55 milliárd dolláros, három évre szóló újabb hitel-megállapodást kötött Argentínával és egyben meghosszabbította egy 2,43 milliárd dolláros hitelrészlet törlesztésének határidejét.

Gazdaság

Fejlesztési hitelprogram indul az egészségügyben

A kormány heteken belül dönt arról, hogy 15 milliárd forintos összeggel létrehozza az egészségügyi fejlesztési hitelprogramot - közölte pénteken Balatonaligán a járóbeteg-szakellátási konferencia megnyitóján Kökény Mihály.

Gazdaság

Acélos aggályok

Kétségessé válhat a legnagyobb magyar acélipari társaság, a Dunaferr Rt. idei privatizációjának sikere, miután elemzők szerint a héten kiírt magánosítási pályázat feltételei elijeszthetik az érdeklődőket, az acélipari szakszervezetek pedig sztrájkkal fenyegetőznek.

Gazdaság

Elbocsátások a MOL-többségű Slovnaftnál

A legnagyobb szlovák olajfeldolgozó, a 70 százalékban a Mol Rt. tulajdonában lévő Slovnaft augusztus végére 366 embert bocsátott el és további 121 dolgozójától válik meg az év végéig.

Gazdaság

Politikai támadás a Heineken hazai cégfelvásárlása ellen

A holland Heineken NV sörgyár az oszrák Brau AG magyar leányvállalatának, a Brau Union Hungária Rt.-nek felvásárlására tett ajánlatában hátrányosan különböztette meg a hazai kisbefektetőket, közölte Szijjártó Péter, a Fidesz képviselője keddi parlamenti sajtótájékoztatóján. Szijjártó azt kérte a kormánytól, kezdjen tárgyalásokat a Heineken-nel a cégfelvásárlás feltételeivel kapcsolatban.

Gazdaság

Az államháztartás hiánya a vártnál kisebb volt augusztusban

Az eredetileg tervezettnél 40 milliárd forinttal kevesebb volt az államháztartás hiánya ez év augusztusában. Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje augusztus végéig összesen 707,6 milliárd forintot ért el, ami az éves előirányzat 85 százalékát teszi ki.

Gazdaság

A Ringa kivásárolta kisebbségi tulajdonosait

A Ringa Húsipari Rt. visszavásárolta a társaság 8,8 százalékos kisebbségi pakettjét birtokló tulajdonosok döntő többségének részvényeit szeptember 12-ig – jelentette be a társaság hétfőn.

Gazdaság

Az európai áramtőzsdékhez csatlakozna az MVM

A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. az európai áramkereskedelemben való részvételt mérlegeli, tevékenységét ki akarja terjeszteni a liberalizált európai piacokra - nyilatkozta a Reutersnek az MVM bécsi székhelyű vállalatának, az MVM-Adwestnek az egyik vezetője.

Gazdaság

Csökken az üzemanyagok ára szerdán

Hat forinttal csökkenti a motorbenzinek és hárommal a gázolaj árát a Mol Rt. szerdán. Az árváltozással a világpiaci jegyzésárak mozgását követi a cég, de az árcsökkentésben szerepet játszik a forint erősödése is a dollárral szemben.

Gazdaság

Postabank-privatizáció: az OTP nem nyújtott be ajánlatot

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közlése szerint három pályázó adta le kötelező érvényű ajánlatát a Postabank Rt. privatizációs pályázatának második fordulójára a meghívottak közül. Az OTP Bank Rt. nem nyújtott be ajánlatot, ugyanis a várható árversenyben nem látta biztosíthatónak a számára elvárható megtérülést. A cég honlapján közölte: megkapta a Bolgár Nemzeti Bank hivatalos értesítését arról, hogy a bolgár bankfelügyelet engedélyezte a DSK Bank állami tulajdonban lévő részvény-csomagjának megvásárlását.

Gazdaság

Még az idén privatizálják a Dunaferrt

Várhatóan még idén privatizálják a Dunaferr Rt.-t - mondta csütörtökön Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója. A leendő befektetőtől a foglalkoztatási gondok megoldását és beruházásokat várnak. A tervek szerint a dolgozók 5 százaléknyi részvényt kaphatnak meg.

Gazdaság

KSH: csupán 4,7 % volt az éves infláció augusztusban

A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusi szinttől, és 4,7 százalékkal haladták meg a 2002 augusztusit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők augusztusra nulla százalékos havi infláció mellett 5,2-5,3 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Gazdaság

Vihar egy pohár vízben

A külföldi befektetőket hidegen hagyja az itthon egyre terebélyesedő brókerbotrány: német és angolszász elemzők szerint a magyar befektetési piac és pénzügyi szabályozás nemzetközi megítélése nem romlott a K and H Equities Rt. ügyének kirobbanása óta.

Gazdaság

PM: enyhén romló várakozások

A GDP idei növekedését a korábbi előrejelzésben várt 3,5 százalékról 3-3,5 százalék közé mérsékelte a Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb gyorsjelentése.

Gazdaság

2004 végére hat nullát levágnak a török líráról

Kemal Unakitan török pénzügyminiszter szerint a jövő év végére sikerül megfékezni a jelenleg 25 százalék körüli inflációt, és ezt követően denominálják a nemzeti valutát, azaz hat nullát levágnak a török líráról.

Gazdaság

A PSZÁF hiányosságokat talált a Bank of China-nál

Az informatikai területen feltárt felügyeleti hiányosságok megszüntetésére intézkedési tervet kell kidolgozni 30 napon belül a Bank of China-nál, közölte a Pénzügyi Szerezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A bank idén februárban kezdte meg működését.


A címlapról ajánljuk