Gazdaság

Tovább erősödött a forint

Tovább erősödött péntek reggel a forint árfolyama a bankközi piacon az erősödő állampapír-piaci vételekhez kapcsolódóan. Az eurót 260,50/75 forinton jegyezték pénteken reggel, míg szerdán a közös európai valuta 262,00/10 forinton állt a hivatalos kereskedés végén.

Gazdaság

Nyilvános részvénytársasággá vált a Forrás Rt.

Nyilvános részvénytársasággá vált a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. a Cégbíróság augusztus 5-i végzését követően - közölte a társaság a BÉT hivatalos honlapján csütörtökön. Az állam által kibocsátott kárpótlási jegyeket a társaság részvényeire váltva lehet értékesíteni.

Gazdaság

Költségvetési csiki-csuki

Sorra vonja vissza a kormány a korábban bejelentett kiadáscsökkentő intézkedéseit: január helyett még az idén megkapják 53. heti járandóságukat a nyugdíjasok, és számos esetben fennmaradhat a lakáshitelek után járó, korábban megszüntetésre ítélt adókedvezmény is. Pedig a kiadások kurtítására a büdzsé növekvő hiánya miatt nagy szükség lenne – elemzők szerint azonban a kormány érthető okokból bizonytalanul toporog a fájdalmas szigorítások előtt.

Gazdaság

EU-ultimátum a Microsoftnak

Az Európai Bizottság szerdán elmarasztalta az amerikai szoftvergyártó óriás Microsoftot domináns piaci pozíciójának rosszhiszemű kihasználásáért és ultimátumot szabott a cég számára - jelentette a Reuters. A bizottság szerint a Microsoft vagy felhagy bizonyos termékeinek a Windows operációs rendszerekkel együtt történő árusításával, vagy pedig súlyos büntetésekre számíthat az ellene jelenleg is folyó trösztellenes vizsgálatban.

Gazdaság

Veront 15 millió fontért megveszi a Chelsea

A Manchester United 15 millió fontért hajlandó eladni argentin középpályását, Juan Sebastian Veront a Chelsea klubnak - jelentette a Reuters. A Chelsea csütörtökig szeretne megegyezni a futballistával is, mivel ekkor jár le a Bajnokok Ligája nevezési határideje.

Gazdaság

Megbízott vezér a K and H Bank élén, folyik a belső vizsgálat

A K and H Bank igazgatósága hétfői ülésén elfogadta Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes lemondását és a bank élére megbízott vezérigazgatóként John Hollows-t nevezte ki. A bank határozatlan időre kötött szerződést Hollows-zal és tovább keresi a K and H jövőbeli állandó vezetőjét - tájékoztatta a hvg.hu-t a bank sajtóosztálya.

Gazdaság

Nem változott a jegybanki alapkamat

A Monetáris Tanács hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Monetáris Tanács ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány elkötelezte magát az euróövezeti csatlakozás mellett.

Gazdaság

GKI: gyorsul az infláció

A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint a gazdaságpolitikai kiigazítás az idei folyamatokat még alig érinti: a növekedés kissé gyorsul ugyan, de éves átlagban nem lesz nagyobb a tavalyinál. A külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció enyhén emelkedik. A jelentés szerint a jelenleg igen gyenge forint kissé erősödik, a kamatok valamelyest csökkennek.

Gazdaság

PSZÁF: részleges felfüggesztés a K and H Equities Rt.-nek

Szeptember 30-ig felfüggeszti a K and H Equities kereskedési jogát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - jelentette be a hatóság pénteken. Közben a K and H Bank megállapodást kötött egy, a K and H bankcsoporton kívüli brókercéggel, hogy a K and H Equities működésének átmeneti szünete idejére ezen a brókercégen keresztül teljesíti a bank az ügyfelek által adott tőzsdei megbízásokat.

Gazdaság

Veszteséges volt a British Airways

A British Airways, a legnagyobb európai légitársaság csütörtökön 45 millió fontos adó előtti veszteséget jelentett az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, az egy évvel korábbi 65 millió fontos nyereség helyett. Az elemzők átlagosan 73 millió fontos veszteséget vártak.

Gazdaság

Versenyhivatali büntetések: mennyit ér a fogyasztó?

Összesen 360 millió forintos, rekordnagyságú bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a két legnagyobb hazai mobilszolgáltató cégre a piaci verseny torzítása miatt. A versenyhivatal által kirótt büntetések évről évre nagyobb értékre rúgnak, de a megbüntetett cégek a bírságok felét sem fizetik ki végül a hatóságnak, vagy könnyedén lenyelik a kiadást. Kell-e ezek után szigorítani a piaci verseny tisztasága, illetve a fogyasztók védelme érdekében kirótt bírságok behajtását?

Gazdaság

Az Arago kezében a Forrás Rt. 30 százaléka

Az Arago Befektetési Holding Rt. a szavazatok 30,43 százalékát szerezte meg a kárpótlási jegyek bevonására létrehozott, állami tulajdonban lévő Forrás Rt.-ben – jelentette be a befektetési társaság szerdán.

Gazdaság

Brüsszeli igen a BertelsmannSpringer eladására

Az Európai Unió bizottsága kedden jóváhagyta, hogy a brit Cinven és Candover befektetési cégek konzorciuma megvegye a német Bertelsmann médiavállalat tudományos és szakmai kiadóvállalatát, a BertelsmannSpringert. Ehhez el kell adni a jelenleg a BertelsmannSpringerhez tartozó Groupe Impact Médicine francia szakkiadót - áll a bizottság állásfoglalásában.

Gazdaság

MOL-INA: október közepéig lezárul a tranzakció

Szeptember végéig, legkésőbb október derekáig lezajlik MOL Rt. 25%-os részvényvásárlása az INA horvát állami kőolaj- és földgázipari vállalatban - közölte egy napilapnak Tomislav Dragicevic, az INA igazgatóságának elnöke.

Gazdaság

Nyomozás indult az orosz államadósság ügyében

Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések ügyében. A rendőrség 76 millió dollár nyomát keresi a könyvelésben.

Gazdaság

Még 150 millió euró hitelt vesz fel a Mol

Újabb, ezúttal 150 millió eurós hitel felvételéről írt alá szerződést a Mol Rt. hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD). A megállapodás hét éves futamidőre szól és a korábban bejelentett rekordösszegű, 750 millió euróra tervezett finanszírozási csomag utolsó része.

Gazdaság

Tízmilliárdot vonna el az idegenforgalomtól az áfakulcs-változtatás

A forgalmiadó-kulcsok tervezett módosítása az előzetes számítások szerint több mint tízmilliárd forintot von el jövőre a szállodáktól, éttermektől és a közétkeztetésből - közölte négy idegenforgalmi érdekvédelmi szervezet hétfőn a Turisztikai Államtitkárságnak megküldött levelében.

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Elektromos autóval már nem kell betartani Ausztriában egy sebességkorlátozást

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

A címlapról ajánljuk