A Fidesz nem engedi a TAO-pénzeket az egészségügy és az oktatás közelébe

A Fidesz nem engedi a TAO-pénzeket az egészségügy és az oktatás közelébe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány szerint teljesen hiteltelen volt a szocialisták javaslata, az MSZP-nél viszont azzal érveltek: a Fidesz nem akarja beismerni, hogy tarthatatlan a helyzet az oktatásban és az egészségügyben.

Leszavazta a gazdasági bizottság fideszes többsége azt az MSZP-s javaslatot, amely kiterjesztette volna a TAO támogatást az oktatásra és az egészségügyre is – tudósított a keddi RTL Híradó.

A vállalkozások a mostani szabályok szerint társasági adójuk egy részét sport- vagy kulturális egyesületeknek adhatják, ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába.

A 2014-ben átadott, 3,8 milliárd forintból felhúzott Pancho Arénát nagyrészt TAO-támogatásokból építették Felcsúton. A cégek társasági adó-felajánlásáról azóta több bíróság is kimondta, hogy közpénz.

Az MSZP szerint a TAO-t kiterjeszthetnék az egészségügyre és az oktatásra, hogy ott is legyenek olyan beruházások, fejlesztések, mint a sport területén. A javaslatot azonban a gazdasági bizottság fideszes többsége leszavazta.

Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormánypártiak nem kívánnak szembesülni a TAO-rendszer problémáival, és azt az érthetetlen propagandát nyomják ehelyett, hogy az egészségügyben és az oktatásban minden rendben van.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint a TAO-rendszernek köszönhetően több pénz jut sportra, és nem tudni, mi lenne, ha az oktatásra és az egészségügyre is adnának belőle.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a szocialisták TAO-javaslata teljesen hiteltelen volt, mert ők voltak azok, akik elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól.