Itthon is spórolhatnak, akik a vezetékes vagy épp mobilszolgáltatások helyett az internetes telefonálást választják. A technológia nem elterjedt, de választani már van miből: az utóbbi hónapokban számos szolgáltató vágott bele az eddig nagyrészt ismeretlen netes telefonüzletbe.

Fuvarozó, kazánjavító, koncertszervező és ingatlanforgalmazó is található abban a hazai online telefonkönyvben, amelyet a világszerte egyre népszerűbb Skype - internetes telefonálást lehetővé tevő szoftver - itthoni felhasználói tettek közzé nemrégiben. A telefonkönyv mellett a kezdő internetes telefonálók tanácsokat és hasznos tippeket is kaphatnak társaiktól a magyar Skype-közösség honlapján. A felhasználók egyre növekvő csoportja mellett a hazai vállalkozók is felfigyeltek a Skype-ra: már itthon is megvásárolhatók azok a speciális telefonkészülékek, amelyek kényelmesebbé tehetik a program használatát.

A két évvel ezelőtti indulása óta világszerte több mint 30 millió felhasználót gyűjtő, luxemburgi székhelyű Skype programját bárki ingyenesen letöltheti a számítógépére, és a regisztráció után egy fejhallgató és mikrofon - vagy speciális telefonkészülék - segítségével máris telefonálhat. A kapcsolat létrejöttéhez a hívott félnek is a gép előtt kell ülnie, de ha éppen ki van kapcsolva, szöveges vagy hangüzenetet is hagyhatunk neki. A Skype egyébként már dolgozik azon, hogy szoftvere már bizonyos típusú mobiltelefonokról, illetve más mobil eszközökről is elérhető legyen.

A felhasználók közötti hívások ingyenesek, a külső vonalas vagy mobilhívások ára pedig általában 1,7 eurócent (kb. 4 forint) percenként. Márciustól a felhasználók saját telefonszámot is vásárolhatnak, amelyet már bármilyen hagyományos telefonról fel lehet hívni - így azok is elérnek, akik nem az interneten keresztül telefonálnak. Ezt a szolgáltatást egy évre 30 euróért, egy negyedévre pedig 10 euróért lehet előfizetni, de ez a szolgáltatás Magyarországról most még nem érhető el. Bár a Skype-hívások részben ingyenesek, és az egyéb díjak is rendkívül alacsonyak, a cégnek mégis megéri, hiszen a telefóniában megszokott infrastruktúra kiépítésére nem kell költenie.

A Skype mellett egyre több program - köztük a Microsoft Messenger és az ICQ is kínál hasonló telefonszoftvereket, de olyan nagyágyúk is tervezik a piacra való belépést, mint a Google. Szolgáltatásaik a netes hangátvitel, a VoIP (Voice Over Internet Protocol) alaptechnológiára épülnek. A módszer lényege, hogy a hang típusú jelek továbbítása a klasszikus telefonhálózat helyett az interneten történik, a hangot pedig digitális adatcsomaggá alakítva továbbítják, majd a fogadó félnél ismét emberi hanggá alakítják. Így tehát a hangtovábbításból kiiktatják a telefonszolgáltatót - és ezzel a telefonszámlát is -, ráadásul a hang- és adatszolgáltatáshoz csak egyetlen hálózatot kell fenntartani. A Skype a VoIP alaptechnológiában a peer-to-peer (P2P) módszert alkalmazza, amely a fájlcserélő programokhoz hasonlóan egy központi szerver helyett a felhasználókra épül.

A szakértők szerint a korábban főképp a vállalati felhasználók számára vonzó netes hangátvitel a következő években teljesen átszabhatja a lakossági telekommunikációs piacot is. Az IDC piackutató szerint az Egyesült Államokban az egyéni internet-telefonálók száma a 2005 végére várt 3 millióról 2009 végéig 27 millióra nőhet. A VoIP a várakozások szerint a széles sávú internet-hozzáférés terjedésével egyre több egyéni ügyfél számára teszi elérhetővé az ingyenes, vagy igen olcsó telefonálást - a szolgáltató pedig nincs földrajzi helyhez kötve.

A VoIP-szolgáltatások minősége jelentősen javult az utóbbi években, és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tavalyi döntése szerint ma már Magyarországon is egyenlő értékűnek tekintendő a hagyományos telefonszolgáltatásokkal.

"Nagyjából 30 százalékkal olcsóbb ez a hangszolgáltatás, mint a vezetékes telefonálás" - mondta a Hálónak Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. szóvivője. A cég hazánkban elsőként tavaly ősszel indított IP-alapú lakossági telefonszolgáltatást kábelhálózatán. A kábeltelefon-előfizetők száma mára 10 ezer fölé emelkedett, és a UPC további növekedést vár a jelenleg csak Budapesten és Budaörsön elérhető szolgáltatás 14 vidéki városra történő idei kiterjesztésétől. A UPC mellett itthon a TvNetWork Rt. és a Fibernet Rt. nyújt, illetve tervez kábeltelefon-szolgáltatást.

Bár a kábelszolgáltatók a Skype-éhoz hasonló alaptechnológiát használják, attól eltérően nem a publikus internetet, hanem saját kábelhálózatukat veszik igénybe a hangüzenetek továbbítására. A UPC és a többi kábelcég a kábeltévé és az internet mellé csak kiegészítésnek szánja a telefonszolgáltatást, amely a kábelhálózatok fizikai korlátait figyelembe véve csak bizonyos határok között növekedhet. Mindenesetre máris versenytársai lettek a korábban vezetékes monopóliummal bíró Matávnak, bár azt a kábelcégek vezetői is elismerik, hogy középtávon sem veszélyeztethetik a Matáv piaci pozícióját.

Az egyik legnagyobb amerikai VoIP-szolgáltató, a Net2Phone Inc. mindenesetre jelentős növekedésre számít a magyar netes hangátviteli piacon, ezért tavaly ősszel megállapodást kötött a CovySoft Networks Kft.-vel a már létező infrastruktúrákon is bevezethető internetes hangszolgáltatás hazai debütálásáról. "Két számjegyű növekedést jósolunk a VoIP-szolgáltatások bevezető szakaszában. A megfelelő időben, megfelelő szolgáltatásokkal piacra lépő cégek sokkal nagyobb szeletet hasíthatnak a tortából" - mondta akkor Solomon Gahtan, a vállalati és lakossági ügyfeleket is megcélzó Net2Phone kelet-európai régióvezetője.

A Skype-ot tekinti legnagyobb versenytársának az Euroweb Internet Szolgáltató Rt. által februárban elindított NeophoneX internetes telefonszolgáltatás, amelynek működése is sokban hasonlít nagyobb riválisáéra. "Egész évre hozzávetőleg 15 ezer ügyfelet terveztünk, de már az első két hónapban több mint 14 ezren regisztráltak" - mondta a Hálónak Kun István termékmenedzser, aki szerint a NeophoneX nemsokára elkezdi a saját márkás IP-telefonok és egyéb felszerelések árusítását is. Sikernek könyvelhető el Kun szerint az is, hogy a hazai ügyfelek mellett a NeophoneX már brit, német és svéd felhasználókra is szert tett.

A lakossági internetes telefonálásnak Kun szerint a hazai széles sávú internetelérés sokasodásával középtávon lehet igazán nagy a növekedési potenciálja. Szerinte a netes hangszolgáltatások nemcsak a hagyományos vezetékes, de a mobiltelefon-szolgáltatóknak is igen nagy versenyt jelenthetnek a jövőben.

FINCZICZKI BÉLA

Háló

Magyar szárnypróbálgatások

A IP-technológia itthon eddig leginkább a működési költségek csökkentésében érdekelt vállalati ügyfelek között terjedt...

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere

Fennakadás miatt nem működik az OTP rendszere

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Bloomberg: a vereség jelzés a civileket elnyomó, a médiát uraló Orbán számára

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

Vekerdy Tamás utolsó tanácsa a Nők Lapjában: egyik gyerek sem hülye

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak