Magához tért Európa informatikai és távközlési üzletága, de Amerikához képest még mindig nagy a lemaradása. Szűkebb régiónkban Magyarország jól áll az egy főre jutó informatikai költés tekintetében, de a távközlési szektor dinamikája mintha kifulladt volna.

Az informatikai és távközlési üzletág (ICT) 2004-ben magához tért, hiszen az egy évvel korábbi 1,4 százalékos után közel 4 százalékos bővülést ért el a világon. Többek között ezt tartalmazza a European Information Technology Observatory (EITO) piacelemző szervezet nemrég közzétett jelentése. De az EITO figyelmeztet is: a tagországok és az EU lényegesen aktívabb részvételére lesz szükség ahhoz, hogy sikerüljön áttörési pontokat találni, és valóra válhasson az Egyesült Államok előnyének behozását célul kitűző Lisszaboni Forgatókönyv.

Az informatika és a távközlés rohamos fejlődéséhez hozzájárult az új technológiák gyors elterjedése, köztük a vezeték nélküli adatkommunikáció, a széles sávú internetezés, az internetes telefonálás, vagy éppen a mobiltelefónia újabb generációinak, illetve az egyre változatosabb digitális tartalmaknak a megjelenése. Európában például tavaly már a lakosság 80 százaléka hozzáférhetett a széles sávú internethez. Bruno Lamborghini, az EITO igazgatóságának elnöke szerint most az egyik legfontosabb fejlesztési feladat éppen a megfelelő digitális tartalmak elkészítése, "nehogy a kiépített információs szupersztrádák autók, rajtuk lévő áruk és utasok nélkül árválkodjanak".

Az EITO a következő területek fejlesztését favorizálja a távközlésben és az informatikában:

- a tagországok internetes hálózatainak összehangolása és egységes szabályok kidolgozása, hogy az unió polgárai mindenütt hozzáférhessenek oktatási, képzési, egészségügyi és egyéb szolgáltatásokhoz,

- a hálózatok, készülékek és szolgáltatások harmonizálása,

- az innovatív digitális tartalmak fejlesztése,

- az e-business kiterjesztése a kis- és közepes vállalatokra,

- a különféle technológiák (digitális, bio-, nano-) konvergenciájának elősegítése,

- a kutatóközpontok egyetemek, főiskolák támogatása,

- az induló technológiai cégek és egyéni vállalkozások segítése kockázati tőkével és innovatív pénzügyi megoldásokkal,

- az élethossziglani tanulás ösztönzése,

- a szellemi tulajdon és a digitális jogok védelme a kalózkodás ellen, de a szabad felhasználású fájlcserélés és innovatív elosztócsatornák támogatása mellett.

Néhány érdekes adat. A korábbi EU-tagországok, továbbá Norvégia és Svájc együttes ICT-forgalma 2004-ben 594 milliárd euró volt, ami összesített GDP-jük 6,39 százalékával volt egyenlő. Ezen belül az IT-piac 286 milliárd euró, a távközlési piac pedig 308 milliárd euró. A világpiacból a térség 32,2 százalékkal részesedett. Az Egyesült Államok részesedése 29,4, Japáné pedig 14,8 százalék. Az IT-piacból Németország 64 milliárd Nagy-Britannia 60 milliárd, Franciaország 50, Olaszország pedig 24 milliárd euróval részesedett. A távközlési piacon az első négy ország sorrendje: Németország 65 milliárd, Nagy-Britannia 54 milliárd, Olaszország 42, Franciaország 41 milliárd euróval.

Közép- és Kelet-Európában az IT-piac egyre jelentősebb forrásává válik a gazdasági növekedésnek. Ennek ellenére növekszik az egy főre jutó ilyen jellegű beruházások közötti különbség a régi és az új EU-tagállamok között. Miközben a régió legfejlettebb gazdaságai - Szlovénia, Csehország, Magyarország, Szlovákia - lassan megközelítik Görögország és Portugália IT-költési szintjét, a többieknek még hosszú időre lesz szükségük ehhez és ahhoz, hogy a fejenkénti informatikai kiadásokban elérjék a nyugat-európai szintet.

A magyar piac. Térségünkben Magyarországon a legmagasabbak az egy főre jutó IT-kiadások az egy főre jutó GDP-hez viszonyítva. Szakemberek szerint ez annak a jele, hogy a magyar ICT-piac a legérettebb az egész régióban. Ám az érettség nem feltétlenül örömhír, mert abban is megnyilvánul, hogy Európában az üzletág egyik legalacsonyabb növekedési ütemét tavaly éppen Magyarországon mérték. Az 5,5 százalékos bővülés, ami 5,7 milliárd eurós forgalom eléréséhez volt elég, elsősorban a rendkívül lassan növekvő távközlési piac számlájára írható. Ezzel szemben az informatikai piac európai szinten is kiemelkedő 11,6 százalékos növekedést produkált, ami 1,9 milliárd eurós forgalom elérését tette lehetővé. A hardverrészpiac még ennél is gyorsabban, 15,8 százalékkal nőtt, a helyi hálózati hardverek értékesítése pedig rakétasebességgel, 28,8 százalékkal emelkedett. A fejlődés gyors üteme elsősorban a nagyobb központi beruházásoknak, a Sulinet programnak és az adókedvezményeknek volt köszönhető. (A magyar helyzetről lásd még cikkünket a 9. oldalon.)

M. Z.

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Jim Jarmush új filmjével indul a Titanic Filmfesztivál

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában