Az új pápa az internetenPercenként százan kattintanak arra a webcímre, amelyre egy szemfüles amerikai polgár csapott...

Az új pápa az interneten

Percenként százan kattintanak arra a webcímre, amelyre egy szemfüles amerikai polgár csapott le egy nappal II. János Pál halála, s hetekkel az új pápa megválasztása előtt. A Joseph Ratzinger bíboros által választott XVI. Benedek névre utaló BenedictXVI.com domént április 1-én foglalta le Rogers Cadenhead, egy magát katolikus neveltetésűnek valló floridai író, aki - mint elmondta - nem határozott még, mire használja a címet, de pornóoldalt és online kaszinót biztosan nem létesít rajta. A német pápa megválasztása előtti napon foglalták le a papst-benedict.de címet is, ezt egy szerencsés müncheni fitneszklub-tulajdonos vallhatja magáénak. A 36 éves férfi közölte, hogy semmi köze az egyházhoz, csupán "kisakkozta", hogy mi lehet a következő pápa neve. A pápaválasztást követően Joseph Ratzinger rajongói honlapja (www.ratzingerfanclub.com) összeomlott a túlterheltségtől, a Vatikán azonban gyorsan kirakta szájtjára az új pápa elérhetőségét: [email protected]

Adatzuhatag

A jelenlegi másodpercenkénti 512 kilobittől 1-2 megabitig (Mbit) terjedő standard ADSL internetkapcsolatnál nagyságrenddel gyorsabb adatkommunikációt tesz lehetővé egy új technológia. Az ADSL2 szabványcsaládot a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) 2003 januárjában hagyta jóvá. Az e rendszerben működő adatforgalom letöltési frekvenciája akár 2,2 MHz is lehet, s a letöltési sávszélesség rövidebb telefonvezeték-szakaszoknál 25 Mbit/másodpercig is felmehet. A technológiával a közelmúltban megkezdődtek az első üzemi kísérletek a British Telecomnál (BT); egyelőre a telefontársaság alkalmazottai vizsgálják, hogy a rendszer megfelelően működik-e. Ha a tapasztalatok megfelelőek lesznek, akkor a BT céges ügyfeleinek ajánlja ki a szolgáltatást. Eközben egy másik brit szolgáltató, az NTL szintén amellett döntött, hogy az ADSL2+-t fogja a jövőben használni. Nagy-Britannia az új távközlési technológiák alkalmazásában mindig élen járt Európában, így a mostani fejlesztések nyilván hatással lesznek az egész kontinens technológiaválasztási trendjeire is. A verseny ugyanis még nem dőlt el egyértelműen az ADSL2+ javára. A piacon már jelenleg is használják a VDSL-t, amelynek legnagyobb előnye, hogy olyan területekre is kiterjeszthető vele a széles sávú internetkapcsolat, ahová a hagyományos telefon- és kábelvonalak nem érnek el. Egyes cégek, például az amerikai Cable & Wireless brit leányvállalata, a Bulldog Communications egyszerre fejleszti a két technológiát, melyek szerintük elférnek egymás mellett is.

Ismét változik a Sulinet Expressz

Nem hosszabbítják meg a Sulinet Expressz I. és a Sulinet Expressz II. pályázaton nyertes beszállítókkal kötött keretszerződéseket, így azok 2005. június 30-án hatályukat veszítik - közölte az Oktatási Minisztérium. Az új pályázati felhívás alapján immár azt is figyelembe veszik az elbírálás során, hogy a pályázó által ajánlott értékesítési hálózat milyen mértékű országos lefedettséget biztosít, s mennyiben felel meg a vásárlói igényeknek. Pályázati alapfeltétel, hogy az értékesítési helyek 50 százalékában legalább egy finanszírozási konstrukciónak elérhetőnek kell lennie, majd a szerződéskötés után 90 napon belül ezt minden ponton biztosítani kell. A pályázónak emellett emelt szintű szavatossági és jótállási feltételeket kell garantálnia a termékek kapcsán. A változás a minisztérium ígérete szerint nem érinti a Sulinet Expressz program keretében számítástechnikai eszközöket vásárlókat.

Jeges nyolcas

Az Opera Software ügyvezetője, Jon S. von Tetzchner alighanem kétszer is átgondolja, legközelebb mikor ragadtatja magát meggondolatlan kijelentésekre. A cég első embere ugyanis azt az ígéretet tette az alkalmazottaknak, hogy mindössze egyetlen megállással átúszik Norvégiából az Egyesült Államokba, ha az újonnan bemutatott Opera 8 webböngészőt az első négy nap alatt legalább egymillióan letöltik. Tetzchner csupán annyit kötött ki, hogy út közben beugorhasson édesanyja izlandi otthonába egy csésze forró csokoládéra. A letöltési adatok alapján pedig a kedves mama hamarosan befűtheti a tűzhelyet, ugyanis a 8-as Operát az első két nap alatt közel hatszázezren töltötték le a cég weboldaláról.

Új Google-szolgáltatás: keresési napló

Új, bár kissé zavarba ejtő szolgáltatással bővíti palettáját a Google, amellyel a felhasználó minden eddigi keresését visszanézheti. A http://labs.google.com címen a "My Search History" jelszóval elérhető szolgáltatás, bár a Gmail levelező és Google-fórum felhasználóinak nem szükséges újabb regisztráció. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a bejelentkezés automatikussá váljon, vagy akit ez zavar, annak lehetősége van a manuális csatlakozásra is. A beépített naptárnak köszönhetően a felhasználók hajszálpontosan képesek visszakeresni egy adott nap keresési találataira. A Google az új, ingyenes ötlettől azt reméli, hogy a netezők az eddigieknél is többet használják majd a keresőt, így még több szöveges reklámot helyezhet el a rendszerben, ezzel is növelve amúgy is busás profitját. A rendszer hátránya azonban, hogy a My Search History használatával személyre lebontottan kereshetők vissza az adatlekérések, "ezzel pedig nemcsak a Google, de kormányok és egyéb hatóságok is követhetik adatforgalmunkat" - vélekedik Pam Dixon személyiségi jogi szakértő. A Google illetékesei a személyiségi jogot érintő aggályokra reagálva közölték: a napló használata nem kötelező, a naplófájlból pedig a felhasználó bármely elemet tetszés szerint kitörölhet.

Kínai zombik a hálón

A robbanásszerűen növekvő kínai internetes társadalom gépei egyre-másra keverednek szervereket lebénító, úgynevezett DoS támadásokba, a phising módszert alkalmazó adatgyűjtésekbe, vagy csak egyszerű spam levelek továbbításába. A kéretlen e-mailek elleni védelemmel foglalkozó CipherTrust szerint a kínai felhasználók sokszor nem is tudják, hogy fertőzött gépeken dolgoznak. David Stanley, a cég vezetője harmincezerre saccolta az ilyen "zombigépek" számát. A szakember szerint a kevéssé tapasztalt kínai felhasználókat könnyebben tőrbe csalják a kémprogramok, s ezért eshetnek áldozatul a számítógépeiket rossz célokra felhasználó alkalmazásoknak.

Messzire ér a hackerek karja

Csupán egy ötvendolláros antennára van szüksége a rosszindulatú számítógépkalózoknak, hogy akár több mint egy kilométeres távolságról behatoljanak a drótnélküli hálózatokba, s adatokat lopjanak el onnan. A veszélyre Mike Klein, a hálózati biztonsággal foglalkozó Interlink ügyvezetője hívta fel a figyelmet, amikor felvilágosító kampányba kezdett a Wi-Fi-alapú drótnélküli hálózatok biztonsági réseit illetően. Klein szerint a Wi-Fi-használók kétharmada elmulasztja védekező szoftver közbeiktatását, míg a maradék egyharmad olcsó szoftvereket alkalmaz, amelyek nem elég hatékonyak. Az Interlink 90 napig ingyenesen kínálja LucidLink nevű programját, amely állítólag képes megakadályozni az illetéktelen behatolást.

Bekeményített a rendőrség

Több mint 250 filmet, 100 teljes DVD-t, valamint zenéket és szoftvereket tároltak és kínáltak letöltésre azon a harminc merevlemezből álló szervergépen, amit március végén foglalt le a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az elkövető pár ezer forint befizetése ellenében adott jelszót a szerverhez, s engedélyezte a kiválasztott filmek letöltését. A rendőrség egy fiatalembert gyanúsít, aki 8 év börtönbüntetést is kaphat. Egy héttel később Miskolcon foglalt le a rendőrség egy DC++ szervert (hubot), melynek működtetője jogvédett tartalmakat tett közzé. A Pest megyei rendőrök az érdi használtcikk-piacon DVD-kalózokra csaptak le április elején. Büntetőeljárást öt személy ellen kezdeményeztek, tőlük 1600 hamisított DVD-t, 840 CD-t és 400 audiokazettát foglaltak le. A győri Cinema City moziban az egyik jegyszedő filmkalózt fülelt le, a férfi kézikamerával rögzítette az Átok című filmet. A rendőrség a filmkalóz ellen büntetőeljárást indított. Szinger András, az Artisjus jogásza szerint ha a letöltő magáncélra tölt le egy illegális szolgáltatótól, és nem oszt meg semmit, akkor nem lehet felelősségre vonni.

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Nem tágít a nyár, akár 28 fok is lehet ma

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Izraelben ismét egy volt vezérkari főnök harcol a miniszterelnökségért

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen