A számítógép-függőség korunk betegsége, de egyben áldása is: a PC-k előtt görnyedő gyermekeink annyi tudást szívhatnak magukba, mint még soha. Tanulásukat megkönnyítik a mind változatosabb és játékosabb oktatóprogramok is.

Ha számítógépes játékokról esik szó, sokan összerezzennek. A Narc nevű programban például a játékosok drogos rendőrök szerepében elkobozhatnak és egyúttal el is fogyaszthatnak szereket, melyek hatására változatos képességek birtokába jutnak. Az egyre durvább, agressziót, durva viselkedést gerjesztő játékprogramok éles bírálatok kereszttüzébe kerültek. A játékkiadók azonban úgy gondolják, a provokatív tartalmak hozzák a nagyobb bevételt, már csak azért is, mert a felhasználóknak több mint a fele felnőtt.

Az egyre növekvő játékigény nek a tanulásban hasznosítható kielégítésére szolgál a Microsoft iCampus és a Massachusettsi Tudományos Intézet Education Arcade nevet viselő programja, melyben eddig tizenöt, az iskolai oktatás szempontjából hasznos játékot fejlesztett ki tanárok és kutatók egy csoportja. A "Rejtély a múzeumban" nevű játékban a biológusból, technológusból és detektívből álló csapat tagjainak el kell kapniuk a tolvajbandát, amely betört a múzeumba, és jelentős zsákmánnyal távozott. A játékosoknak bizonyítékokat kell gyűjteniük, elemezniük kell a talált mintákat, miközben egy Wi-Fi-s eszköz segítségével egymással is tarthatják a kapcsolatot. A játékosok versenyt futnak az idővel és a virtuális tolvajokkal; a mielőbbi megoldás érekében egyesíteniük kell a különböző, fizikai, matematikai, logikai és egyéb ismereteiket.

Nem az iskolákat akarják helyettesíteni a számítógépek, de számos területen kiegészíthetik a tananyagot, megkönnyíthetik az elsajátítását - jelentette ki nemrégiben a redmondi óriáscég oktatáskutatással foglalkozó csoportjának vezetője, Randy Hinrich, aki szerint a képzési technikák és módszerek folyamatos fejlesztésre szorulnak. A diákok ezek révén szélesebb körű tapasztalatokhoz jutnak, nagyobb tudást szerezhetnek, mint ha csak végighallgatják tanáraik előadásait.

Magyarországon mindez egyelőre gyerekcipőben jár, de itthon is van példa a játékos megoldások alkalmazására. A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium informatikatanára, Baranyai István szerint ők oktató játékprogramokat nem használnak, de a számítógépes technika számos formája bekerül az órákra. Modelleznek, animációkat mutatnak be, multimédiás CD-kkel segítik a szemléltetést. A "Felvilágosodás témahéten" (szabályos időközökben egy-egy vezető téma uralja a gimnázium heti tanrendjét) korabeli csatákat játszottak le stratégiai háborút szimuláló játékprogramokkal.

A történelemtanulást teszik élvezetesebbé a Magyarországon is megjelent Civilization vagy az Age of Empire nevű programok, melyek segítségével a diákok átélhetik a történelmi helyzeteket. A Honfoglalóból még érettségire felkészítő társasjáték is készült - emlékeztet Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere. Nemrég került a világhálóra az 1848-as szabadságharcot feldolgozó játék, amely ingyenesen letölthető, az Oktatási Minisztérium ugyanis 9,8 millió forintért megvásárolta a terjesztés jogát. A játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, egy vagy két játékos irányíthatja a seregeket, élükre tábornokokat nevezhet ki. Lehet újabb egységeket toborozni, s a történelmi helyzetnek megfelelően időről időre erősítés is érkezik.

Azt, hogy pontosan mit hoz a jövő a számítógépes játékok frontján, ma csak találgatni lehet. Az unalmas, száraz tanórákat remélhetően érdekes, játékos megoldások váltják fel, így a tanulás hatékonyabbá és élvezetesebbé, vagy a már idézett Randy Hinrich reményei szerint 2020-ra "sokkal természetesebb folyamattá" válik. Interaktív e-könyveket adhatunk gyerekeink kezébe, személyre szabott virtuális könyvtárakat szerezhetünk be, amelyek egész életünket végigkísérhetik. Az internet akkor már hétköznapi eszköz lesz: a diákok egy fülbevaló méretű szerkentyű segítségével állandó kapcsolatban lehetnek egymással és tanáraikkal, azaz "virtuális mentoraikkal".

TÓTH ZSUZSANNA

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Tömegkarambol történt az M3-ason Bagnál

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt

Elutasították a Baranyi Krisztina polgármesterségét támadó beadványt

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár