Az Ügyfélkapu nemcsak az okmányirodai regisztrációval, hanem elektronikus aláírással is megnyílik a kliens előtt.

Az Ügyfélkapu nemcsak az okmányirodai regisztrációval, hanem elektronikus aláírással is megnyílik a kliens előtt. Ám míg az előbbi ingyenes, addig az e-szignó pénzbe kerül. Bár a Magyar Telekom Rt.-nél az egyszerűbb - úgynevezett szoftver alapú - tanúsítványok már nettó 5200 forintos éves díjért előfizethetőek, ha ezekhez a biztonságot növelő berendezéseket is megveszik (pl. csipkártya, kártyaolvasó, USB-aláírókulcs), akkor a fenti összeghez egyszeri kiadásként még hozzáadódik egy 15-25 ezer forintos számla.

Jogos kérdés tehát, mi szüksége van az állampolgárnak a pénzbe kerülő és évről évre megújítandó elektronikus aláírásokra. Alapesetben persze semmi, hiszen az okmányirodai regisztrációval az összes internetes ügycsoportban eljárhat. Valójában azonban a személyes regisztrációval csak bejelentkezhet a rendszerbe, de azon eljárásokban, ahol valamit írásban kell benyújtani, már e-szignó szükséges. Az elektronikus aláírás "erősebb" a személyes regisztrációnál, mert nem csupán az ügyfél személyét azonosítja, hanem az általa jegyzett dokumentumot is keltezi és "lepecsételi", így az egy aláírt papírnyomtatvánnyal egyenértékű. Ha valakitől e-szignóval ellátott e-mailt kapunk, akkor azon egy "pántlikát" találunk, amely pontosan tartalmazza, hogy a levél kitől jött, és abban is biztosak lehetünk, hogy az üzenetet nem manipulálhatták észrevétlenül. (A levél továbbküldésénél például törlődik a hitelesítő "pántlika".)

Az Ügyfélkapu jelenleg három magyar hitelesítésszolgáltató cég ötféle elektronikus aláírását fogadja el. Őket nem közbeszerzésen választották ki, hanem ők teljesítették azt az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) által megszabott kritériumot, amely szerint a regisztrálóknak személyesen is meg kell jelenniük náluk az aláírás hitelesítésekor. Az EKK még két hazai cégről tud, amelyik foglalkozik szignóhitelesítéssel, s ha ők is megfelelnek az előírásoknak, ők is zöld utat kapnak az Ügyfélkapuhoz.

Széles néptömegek egyelőre nem kaptak rá az e-szignó előfizetésére, de még az üzleti szféra zöme is jobbára kivár. Ha a hitelesítő cégeknek az e-szignók gazdaságosságáról, az ügykezelés biztonságáról még sikerült is meggyőzniük ügyfeleiket, arról már nem tudnak biztató, naprakész adatokat mondani, hogy pontosan mely hivatalok mely ügytípusainál használható az aláírás. Kérdés, hogy az elektronikus aláírást hitelesítő társaságoknak az egyéni előfizetők piacán eljöhet-e a Kánaán, amikor már az ajtón kopogtat az e-szignó talán jövőbeli legnagyobb riválisa, az m-szignó is. A hazai mobilszolgáltatók rávették ugyanis a döntéshozókat, hogy a mobiltelefon SIM kártyáján tárolt és hitelesített aláírást is teljes körben lehessen használni. Az új jogszabály tervezetét már a kodifikátorok gyúrják. A Magyar Telekomnál mindenesetre bizakodnak, hogy a SIM kártyára rákerülő tanúsítványokat is a jelenlegi hitelesítésszolgáltatóktól fogják megvenni a mobilcégek, hiszen csak a hitelesítésszolgáltatók által kiadott tanúsítványoknak van jogi erejük.

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre