Az ingatlanos oldalak látogatottsága folyamatosan bővül Magyarországon. Szakemberek szerint az ingatlanvásárlók leginkább az első benyomás megszerzésére, a piac feltérképezésére használják a hálót. A neten megjelenő ingatlan-adatbázisokból készítettünk rövid áttekintést.

A hálón rövid idő alatt sokkal több információ szerezhető be, mint amennyihez különféle ingatlanközvetítő irodák ajtaján bekopogva jutnánk hozzá, nem beszélve arról, hogy ma már a legtöbb ingatlanközvetítő iroda ajánlata megtalálható a neten. A részletes keresőprogram segítségével, amely nélkülözhetetlen az ilyen szájtoknál, pillanatok alatt kilistázhatjuk a többezres adatbázisokat is.

Számos regisztrált és nem regisztrált, ingyenes és előfizetéses adatbázis található már a neten - mondja Tilk László Géza, az Ingatlan-online adatbank szakírója. A Magyar Ingatlanpiaci MetaAdatbázisra épülő Ingatlan-online olyan ingatlanpiaci monitoring rendszer, amelynek kínálati ajánlatait az ingatlanértékelők, az ingatlanirodák, illetve az egyszeri vásárlók egyaránt igénybe vehetik. Az ország elsőként regisztrált idősoros ingatlanpiaci adatbázisát, illetve az erre épülő adatbanki szolgáltatásokat nem a nagyközönségnek szánták, de regisztráció fejében bárki hozzáférhet.

A regisztrált adatbázisok - amelyek megtalálhatók az ingatlanmedia.info honlapon - jelentős ráfordítással előállított gyűjtések, használatuk általában fizetős. Jelentős számban vannak azonban a neten ingyen hozzáférhető adatbázisok, továbbá gyűjtőportálok is; ilyen például a Magyar Ingatlanadatbank Regiszter, a Figyelőnet három éve elindított IngatlanpiaciMonitorja, és ide sorolható az Ingatlan.lap is.

A virtuális ingatlanpiac ingyenes adatbázisai közül a legnagyobb tartalmat az Expressz kínálja. "Az interneten való megjelenés számunkra presztízskérdés" - mondta a Hálónak Szokolay Zsolt, az Expressz Magyarország Rt. vezérigazgatója. Online adatbázisukban az ingatlanhirdetések hasítják ki a legnagyobb részt, még az autóshirdetések is csak a töredékei ennek. Jelenleg 116 ezer fölött van az ingatlanhirdetések száma. Tilk szerint az Expressz azért engedheti meg magának, hogy ingyen hozzáférhető adatbázist kínáljon, mert a neten azok a hirdetések jelennek meg, amelyekért a nyomtatott változatban fizettek.

Ingyenes az Arkon Kft. tulajdonában lévő ingatlan.com adatbázis is, az ország legnagyobb és leglátogatottabb internetes ingatlanközpontja. Az 1997-ben megalakult internetes oldal mára a legkeresettebb és a legteljesebb szolgáltatásokat nyújtó hazai hirdetési portállá nőtte ki magát. Adatbázisuk hirdetéseinek száma november közepén átlépte a 100 ezret. A közel 650 ingatlanközvetítő partnerrel és több mint 85 ezer hirdetéssel működő - részben angol és német nyelven is elérhető - ingatlan-adatbázis havonta 100 ezer egyedi látogatót vonz. A cég éves nettó árbevétele tavaly 70 millió forint fölött volt, az idén valószínűleg rádupláznak. Bevételük hirdetésekből, ingatlanközvetítők havi díjából és egyéb - magánembereknek, ingatlanközvetítőknek és ingalanfejlesztőknek szóló - szolgáltatások díjaiból származik - tájékoztat Korbuly Krisztián, az oldal főszerkesztője, aki szerint folyamatos fejlesztéssel tudják őrizni a piacon elért pozíciójukat.

A legtöbb portál, ugyanúgy, mint az ingatlan.com, nemcsak adatbázist kínál, hanem keresőrendszert, hirdetési lehetőségeket, illetve számos hasznos információt ad az árak alakulásáról, a trendekről. Találunk olyan linkeket, amelyek segítségével gyorsan tájékozódhatunk például arról, hol lehet ingatlanbiztosítást kötni, milyen hitelkonstrukciók közül válogathatunk. Az ingatlan.com felmérést készített, arra keresve a választ, milyen kritériumok szerint listázzák ki adatbázisukat az oldalukon megfordulók. Az érdeklődők 70 százaléka az ár szerint keres, azt az értéket adja meg, amelyen ingatlant kíván vásárolni.

Jelentős adatbázisa van a Dunaholding Informatikai Stúdió Kft. által üzemeltetett OriGo Ingatlanbörzének is, amely 170 ingatlaniroda kínálatát nyújtja az oldal látogatóinak. Az adatbázisba csak azoknak az ingatlanközvetítőknek az ajánlatai kerülhetnek be, akik tagjai az OriGo Ingatlanközvetítési Rendszer valamelyik zárt hálózatának. Az ingatlanok tizenkét csoportra bontva, fotókkal szemléltetve, keresőn érhetők el.

Az egyik legszembetűnőbb változás az ingatlanportálok szakosodása - véli Tilk László Géza. A leglátogatottabb tematikus ingatlanhirdetési portálok egyike az Oginet által működtetett E-otthon is. Adatbázisukban jelenleg több mint 58 ezer ingatlan között keresgélhetünk; ezek között egyaránt van új építésű, illetve használt lakás, továbbá ipari ingatlanok, de exkluzív és külföldi ingatlanok kínálatát is ígérik az oldal működtetői. A lakáskeresés megkönnyítésére hivatott, térképes címkereső programot is találunk oldalukon. Magánszemélyek ingyenesen, az ingatlanközvetítésre szakosodott vállalkozások csak térítés ellenében szemezgethetnek a kínálatban.

"Minden, ami tetőtér" - hívja fel magára a figyelmet a Tetőtérlakás.hu nevet viselő tematikus szájt, amely Budapest új építésű tetőtéri lakásait veszi számba, főként az V., VI., VII., XIII. kerületi tetőtéri, illetve a loftlakásokra fokuszálva. Tetőterekre specializálódott a Tetőtércentrum.hu is, ahol jelenleg 126 lakásból áll a kínálat, és használt tetőtéri lakásokat is ajánlanak.

A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis a fővárosban jelenleg épülő vagy tervezett, négylakásosnál nagyobb lakóberuházások független gyűjtőoldala. A piac szinte összes szereplőjének - vásárlóknak, befektetőknek, finanszírozó bankoknak, piackutatóknak - kínál naprakész adatokat, fél évre 75 ezer forintos előfizetési díj ellenében. Az adatbázis tartalma jelenleg 467 beruházás több mint 30 ezer lakása. Ezzel egy időben további 150 építkezés feldolgozása zajlik, amelyek folyamatosan kerülnek majd be az adatbázisba. Kerületenként lebontva kereshetünk részletes információkat: mekkora a legkisebb lakás, mennyi a legalacsonyabb négyzetméterár, milyen felszereltséggel kívánja majd átadni a beruházó a leendő lakást.

"Olyanok vagyunk, mint egy ingatlanos telefonkönyv"- definiálja magát az Ingatlannavigátor.hu, amely a magyarországi ingatlanirodák, mint például az Otthon Centrum és a Duna House ajánlataiból épít adatbázist. Az oldal leginkább a gombamód szaporodó lakóparkok óriási kínálatában próbál eligazítani. Az új építésű lakásokon túl kilistázhatjuk az aktuális irodakínálatot is, s mindezt megyékre lebontva, hiszen országos adatbázisról van szó. Pest környékét települések szerint, a főváros ingatlanpiacát kerületekre lebontva fésülhetjük át. Az oldal erőssége, hogy miközben jogi és egyéb hivatalos ügyintézéshez is segítséget nyújt, a Lakásfelújítás menüpont alatt minden olyan ötletet, tanácsot megtalálunk, amely hasznos lehet egy-egy átalakításhoz, karbantartási probléma megoldásához.

KULCSÁR HAJNAL

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

Négy önkormányzatban is képviselője lesz a Kutyapártnak

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc