A voksok interneten történő leadása még odébb van, de előbb-utóbb számolni kell vele. Vajon készülnek-e rá a pártok?

A voksok interneten történő leadása még odébb van, de előbb-utóbb számolni kell vele. Vajon készülnek-e rá a pártok? - szólt körkérdésünk.

Az MSZP sajtóosztályán elmondták, hogy a kormány által elkészített törvényjavaslat már felvetette az úgynevezett elektronikus gépi szavazás lehetőségét a szavazóhelyiségben. "Ez egy alternatív szavazási mód, amelyet azonban a Fidesz ellenállása miatt még csak kísérleti jelleggel sem lehetett bevezetni. A bevezetésnek egyébként technikai akadályai nincsenek. Ebben az ügyben, amennyiben a Fidesz támogatná, gyors eredményt lehetne elérni." Az elektronikus voksolás kialakítása előtti tennivalókra utalva a pártnál megjegyezték: garantálni kell az internetes hálózat külső behatolás elleni védelmét, több háztartásban kell elérhetővé tenni a világhálót, és nagyon fontos lenne a bizalom megteremtése az elektronikus gépi szavazás iránt.

"Szavazni, véleményt nyilvánítani már ma is lehet az interneten, de az állampolgári jogok internetes gyakorlásától még több év választ el bennünket" - mondta Mizsei Szabolcs (Fidesz), majd a hiányzó infrastrukturális háttérrel kapcsolatban hozzátette: nincs megoldva a megfelelő autentikáció (elektronikus aláírás, csipkártya, egyéb megoldások), és erős a bizalmatlanság az elektronikus beazonosítással szemben is. Emellett az internetpenetráció is alacsony a régió országaihoz képest. "Jó hír, hogy a fiatalok aktívan használják az internetet kapcsolattartásra, azonban internetes politikai aktivitásuk alacsony."

"Örülnék, ha megvalósítható lenne a biztonságos, átlátható, a választók érdekeit tényleg tükröző internetes szavazás" - mondta Horn Gábor (SZDSZ), aki szerint azonban a szavazásnak ez a módja "addig semmiképpen sem tudja felváltani a mostani rendszert, amíg az internet nem lesz elérhető mindenki számára". A politikus szerint bizonyos területeken, így a külképviseleteken azonban akár most is be lehetne vezetni, a többi párt azonban ezt egyelőre nem támogatja.

Herényi Károly (MDF) nem érzi még időszerűnek a kérdést, és nem hiszi, hogy az internetes voksolás bevezetésére a közeljövőben sor kerülhet. "Magyarországon még igen csekély az internetezők száma, mindössze 16 százalék az otthoni felhasználók aránya. A munkahelyeken, hivatalokban magasabb, de jelenleg ez az arány is nagyon alacsony" - válaszolta a frakcióvezető. Felvetette, "lehet-e munkahelyi netezésre alapozni egy választást?", és új szabályozást javasolt, amely lehetővé teszi a szavazásnak ezt a formáját.

A politikusok nyilatkozataiból levonható következtetés: ahhoz, hogy interneten is lebonyolítható legyen a szavazás - természetesen alternatív lehetőségként, hisz az internetes hozzáféréssel nem rendelkező szavazópolgárokat nem lehet kizárni a voksolásból -, garantálni kell a széles körű hozzáférést, a biztonságos azonosítás feltételeit, és nem utolsósorban, fel kell építeni a közbizalmat a voksolás e fajtája iránt.

Háló

Kiberpolitika

Előugró reklámablak, banner, internetes kérdőív, továbbított e-mail - általuk gyorsan és hatékonyan lehet személyre szabott reklámüzeneteket célba juttatni, a köz véleményét megszondáztatni, valamint nagy tömegekkel párbeszédet folytatni. Nem volt nehéz megjósolni, hogy ezekre az eszközökre előbb-utóbb rástartolnak a marketingszemléletet egyre kevésbé nélkülöző politikusok és kampánystratégáik is.

Nemkívánatos személlyé nyilvánított egy Nobel-díjas írót Szarajevó és Koszovó

Nemkívánatos személlyé nyilvánított egy Nobel-díjas írót Szarajevó és Koszovó

Adventi mesenaptár – december 11.

Adventi mesenaptár – december 11.

Odavan az internet a kispapáért, aki széket csinált magából a párjának

Odavan az internet a kispapáért, aki széket csinált magából a párjának

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Már hatodjára csipogott be az órája a vacsora közben – ez mentette meg az életét

Már hatodjára csipogott be az órája a vacsora közben – ez mentette meg az életét

Az IKEA zseniális marketinggel reagált a 120 ezer dolláros banánra

Az IKEA zseniális marketinggel reagált a 120 ezer dolláros banánra