A "Nagy Testvér figyel"-vízió megvalósulása ma már csak a társadalmi ellenálláson bukhat el, a technikai feltételek adottak. Használjunk mobiltelefont, fizessünk bankkártyával az interneten, bonyolítsunk szerelmi légyottot e-mailben - nem marad titokban a kíváncsi szemek és fülek elől.

Figyelnek minket. Magyarországon a titkosszolgálatok teljesen törvényesen lehallgató berendezéseket üzemeltetnek a vezetékes- és a mobilszolgáltatóknál. Az internet általános és totális lehallgatását azonban a magyar törvények nem teszik lehetővé: az adatvédelmi törvény szerint a lehallgatásnak mindig célhoz kötöttnek kell lennie. A Nemzetbiztonsági Hivatal minden internetszolgáltatóval szerződést köt arról, hogy műszakilag hozzáférjenek az átmenő adatok egy részéhez. A magánüzenetek megfigyeléséhez bírói engedély szükséges, csakhogy a lehallgatóeszközöket nem lehet csak a gyanús e-mailek vagy magánbeszélgetések megfigyelésére korlátozni. A belföldi és a nemzetközi forgalmat lebonyolító vonalakon a szolgáltatónál megforduló összes információ áthalad, olyanok, amelyek tartalmazzák a felhasználók személyes adatait, így az őket azonosító IP-címet, a lekért oldalakat, az e-maileket, nem is beszélve a különböző fórumokon elhangzó véleményekről és beszélgetésekről.

Az internetlehallgatások elleni társadalmi megmozdulások alábbhagytak a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások nyomán. Az Egyesült Államokban elfogadott antiterrorista törvénycsomag alaposan kibővítette a titkosszolgálatok hatáskörét, s az így kezükbe került eszközök használata világszerte hatalmas vitákat váltott ki. Egyrészt a polgár jogosan aggódik személyiségi jogainak veszélyeztetése miatt, másészt e rendszerek - ha nem élnek vissza felhasználásukkal - az ő biztonságát is hivatottak védeni a bűnözőkkel, terroristákkal, csalókkal szemben. Ezek közül az egyik az FBI Carnivore (Húsevő) nevű e-mail-szűrő programja, amelyet az internetszolgáltatók hálózatain helyeztek el. Elvileg ugyan csak a megfigyelt személy adatait ellenőrzi, gyakorlatilag azonban hozzáférhet valamennyi adathoz. Éppen ezért alkotmányossági problémák miatt tömeges használatának útját állták az Egyesült Államokban.

Ám jött helyette a még több vitát kiváltó Echelon, a globális elektronikus kommunikációt ellenőrző rendszer, műholdak és szuperszámítógépek hálózata. Üzemeltetője a Nemzetbiztonsági Hivatal (US National Security Agency - NSA). Az adatokhoz a többi angolszász ország is hozzáférhet, egy, még 1948-ban kötött keretegyezmény alapján.

Az Echelon kulcsszavakra vadászó szűrő, amely egyszerre több ezer kapcsolat megfigyelését és tárolását végzi el, és amelynek agya a Dictionary (szótár) nevű adatbázis. Ez sok millió olyan adatot tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a nemzetbiztonság veszélyeztetésével: szavak, nevek, szervezetek, amelyek valamilyen bűntényre vagy terrorcselekményre utalnak. A bomba, vírus, kémkedés szavak például bizonyára fönnakadnak a szűrőn. A program képes felismerni és elemezni a szavak közti összefüggéseket is.

Egy másik FBI-os "találmány" a Mágikus Lámpa (Magic Lantern), amely rögzít és továbbít minden beütött billentyűkódot. Az összegyűjtött kódokat az FBI elemzi és tárolja, így a későbbiekben hozzáférhet a gyanúsított levelezéséhez, és más titkosított dokumentumaihoz, valamint az interneten át ellenőrizheti a megfigyelt személlyel kapcsolatban állók gépét is. A szoftvert - a Húsevővel szemben - közvetlenül a gyanúsított gépére kell installálni egy trójai behatoló programmal, amelyet a címzett interneten kap meg valamilyen üzenetbe rejtve. A módszer a hatékonysága mellett jogi problémát is felvet: bár a telepítés során az FBI-nak nem kell behatolnia a lakásba, a jogi megítélés azonos. Éppen ezért bírói engedély nélkül nem lehet telepíteni, ahogyan a Húsevőt sem. A Mágikus Lámpa egyébként vírusként viselkedik, és ki is fejlesztettek ellene védekező vírusirtó programot.

A PROMIS (Prosecutor's Management Information System) nevű rendszert a washingtoni igazságügyi minisztériumi megbízására eredetileg arra fejlesztették ki, hogy egységesítse az amerikai igazságszolgáltatás adatkezelését. Ma inkább a titkos pénzügyi manőverek, csalások leleplezésére szolgál. Az FBI és a CIA is használja, hírszerző ügynökségek harmadik fél segítségével árusítják bankoknak, biztosítótársaságoknak. A Fox televízió értesülése szerint maga Bin Laden is rendelkezik ezzel a szoftverrel. Nagy előnye, hogy a számítógépekbe beférkőzve hozzájut a szükséges dokumentumokhoz, információkhoz, és meg is tudja azokat változtatni.

A DIRT (Data Interception by Remote Transmission - adatlehallgatás távátvitellel) egy 20 kilobite-os trójai vírus valamilyen parancsprogramnak álcázva, amelyet helyettesít, és tökéletesen utánoz. A hardver egy nem használt szegletében letelepedik, és lerak egy fájlt olyan utasításokkal ellátva, amelyek alapján az kapcsolatba lép a program küldőjével és mindent továbbít, ami a gépen történik. "Munka" után visszacseréli magát az eredeti parancsprogramra, aztán minden nyom nélkül eltűnik. A programot a Codex Data Systems cég gyártotta, kizárólag állami felhasználóknak.

Magyarországon aki törvénytelen lehallgatásra gyanakszik, ezt hivatalosan a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, az adatvédelmi biztosnak, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek, illetve az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jelentheti.

DEZSŐ ANDRÁS

A spanyol nagykövet visszautasította Szájer József állításait

A spanyol nagykövet visszautasította Szájer József állításait

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára

Gond van a nyáron bemutatott 13 colos MacBook Próval, mutatjuk, hogyan lehet megjavítani

Gond van a nyáron bemutatott 13 colos MacBook Próval, mutatjuk, hogyan lehet megjavítani

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Jóval kevesebb a hamis pénz az MNB szerint

Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni

Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni