Majdnem mindannyian képesek vagyunk összeállítani egy-egy prezentációt vagy táblázatot az erre szolgáló programok segítségével. Ha azonban saját feladatok elvégzéséhez szükséges alkalmazásokat szeretnénk készíteni, többnyire megáll a tudomány. De ne aggódjunk, jönnek az öníró szoftverek.

A ma használt alkalmazásokból sok olyannyira összetett, hogy a rutinos fejlesztőcégek számára is nagy kihívást jelent létrehozni őket, az elkészült programok pedig sok millió sornyi forráskódot tartalmaznak. Ezt egy ember aligha képes egyedül átlátni minden apró részletében, így akárhányszor javítják is e szoftvereket, mindig akadnak új hibák, melyek frissítésért kiáltanak. A nagy és bonyolult szoftverek gyakran olyan sokáig készülnek, hogy mire eljutnak a piackész állapotig, már el is avultak.

A szoftverfejlesztés évről évre több embert foglalkoztat a világon: korántsem mindegy, mennyibe kerülnek a szükséges alkalmazások, illetve mennyire tudják kiszűrni a hibákat. Az Egyesült Államok szövetségi bűnügyi nyomozó szerve, az FBI például tavaly márciusban elállt egy 170 millió dolláros szoftvernagygeneráltól, költségvetése szűkösségére és előre nem látható programozási hibákra hivatkozva.

A segítség úton van - állítja Charles Simonyi magyar származású mérnök, a szándékorientált programozás feltalálója, aki az első alakhű szövegszerkesztőt, a Bravót készítette, és vezető fejlesztője volt a Microsoft-féle Word és Excel szoftverek alkotócsapatának. Simonyi 2002-ben elhagyta a Microsoftot, és megalapította az Intentional Software Company-t, amely szoftverfejlesztő alkalmazásokat fejleszt. Módszerének, a szándékorientált programozásnak a lényege, hogy egyszerűen megadjuk a gépnek, milyen feladatok elvégzésére szeretnénk alkalmazást készíteni, és ő azt "legyártja" helyettünk.

A folyamat kritikus pontja, hogyan közöljük a géppel számára feldolgozható és értelmezhető módon a szükséges funkciókat - mutat rá a feltaláló, aki öníró szoftvernek nevezte el az ötletet. Az Intentional által fejlesztett szoftver előre gyártott eszközökből építi meg a legmegfelelőbb alkalmazást. Használójának nem kell komolyabb programozói ismeretekkel bírnia, elég megadni az alapvető funkciókat és paramétereket, s a szoftver máris készíti a szükséges programot. A szoftverfejlesztés következő állomása az lesz, amikor a fejlesztő leül és megadja egy szoftver számára értelmezhető formában a problémát. Azt a szoftver a számítógép által értelmezhető formára alakítja, majd elkészíti a szükséges alkalmazást - jósolja Doug Smith, a kaliforniai Palo Alto székhelyű Kestrel Intézet kutatója.

A NASA olyan öníró megoldásokat fejleszt, melyek egy esetleges vészhelyzet esetén az űrhajók fedélzetén, útközben választják ki a világűrbe jutáshoz szükséges röppályát, vagy megtalálják a sztratoszférában a legmegfelelőbb pontot a földet éréshez. "Az általunk készített alkalmazás kiküszöböli az emberi tényezőből fakadó hibák lehetőségét, és menet közben oldja meg a feladatot egy zárt logikai körben és a manőverhez szükséges összes információ birtokában" - magyarázza a rendszer működését Dan Cooke, a NASA-nak fejlesztő Texasi Technológiai Egyetem számítógép-tudományi intézetének vezetője.

Az eredmények ellenére a kézi programozást még hosszú ideig nem fenyegeti az automatizmusok megjelenése. A legtöbb teendőjük a tudósoknak van, hogy az emberi igények kódnyelvre fordításában jelentős fejlődést érjenek el.

FOLK GYÖRGY

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

Megváltozik a Windows logója

Megváltozik a Windows logója

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Kitüntette a főpolgármester a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek