Google kontra BMW

Eltávolította adatbázisából a BMW német oldalát a Google, így a keresési találatok között nem szerepelhetnek az autógyár weboldalai. A keresőt üzemeltető cég lépését az váltotta ki, hogy a BMW a weboldalak tartalmát kielemző keresőrobotoknak más tartalmat mutatott, mint a valódi böngészőknek, így ha valaki a Google találatai közül kattintott egy ilyen hamis oldalra, akkor átirányították egy másik aloldalra. Ez pedig a Google szerint a keresési eredmények megengedhetetlen manipulációja és az emberek megtévesztése - kifejezetten tilos. A Google szerint a BMW-nek külön eljárásban kell kérnie majd, hogy visszakerülhessen a keresőmotor adatbázisába, részletezve, hogy ki a felelős az inkriminált oldalak elhelyezéséért. (Lásd Google-cikkünket a 8. oldalon.)

Az EP csökkentené a roamingdíjakat

Viviane Reding távközlési uniós biztos áprilisban jogszabályjavaslatot terjeszt a tagállamok és az Európai Parlament elé, ami előírná, hogy a mobiltelefonálás nemzetközi roamingtarifái nem lehetnek magasabbak, mint a hazai hívásoké - számolt be az Index. A biztos emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi roamingpiac árai még mindig indokolatlanul magasak, mivel a külföldről való mobiltelefonálás költsége technikailag nem lehetne nagyobb, mint a hazai roamingolásé. A Reding javaslata nyomán megszületendő rendelet megtiltaná a szolgáltatóknak, hogy magasabb díjat szabjanak ki a külföldön roamingolóknak, azon az alapon, hogy az Európai Unió egységes piac, így az ilyesfajta megkülönböztetés indokolatlan és jogtalan diszkrimináció. Jelenleg az árkülönbség akár négyszeres is lehet.

Arculatot vált a Pannon GSM

A norvég Telenor tulajdonában lévő Pannon arculatváltása megjelenésének minden részletére kiterjed: az ügyfelek márciustól az eddigieknél is átláthatóbb számlát kapnak, egyszerűsödik és megújul a cég szolgáltatás-portfóliója is. A hárommillió ügyféllel kapcsolatban álló társaság lecseréli logóját is: a nemzetiszínű emblémát ezentúl háromágú, kék színű embléma helyettesíti. Az 1994 óta szolgáltató Pannon arculatváltása a Telenor új márkajellegzetességeinek kialakításával párhuzamosan zajlik. A csoport két dániai vállalata, a Sonofon és a Cybercity ugyanezt a vizuális arculatot alkalmazza, miközben a Pannonhoz hasonlóan megőrzi márkanevét. A Pannon GSM 2005 első kilenc hónapjában 138,78 milliárd forint árbevételt és 31,55 milliárd forint üzemi eredményt ért el, a profit 9,9 százalékkal volt több a múlt év első háromnegyed événél.

Nyílt forrású processzor a Sun Microsystemstől

A Sun Microsystems közzétette UltraSPARC T1 processzorának részletes dokumentációját - írja a HWSW.hu. A vállalat elsősorban azt várja a lépéstől, hogy a Linuxot fejlesztő közösség felkészítse az operációs rendszert a lapka támogatására. Az UltraSPARC T1 jelenleg csak a Sun Solaris operációs rendszert képes futtatni. "A Linux vagy a BSD megjelenése jelentősen megnöveli a SPARC piacát" - nyilatkozta Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke.

Az UltraSPARC T1-et kivéve a Sun összes processzorán fut a Linux, azonban mégsem igazán elterjedt, aminek részben az az oka, hogy a cég az utóbbi évek során mindent megtett azért, hogy saját Solaris operációs rendszerét szembeállítsa a Linuxszal. A Sun szerverpiaci versenytársainak rendszerein a Linux komoly pozícióra tett szert. A Sun elnöke szerint a legjobb módja egy technológia elterjesztésének, ha ingyen adják. A vállalat a GPL licenc alatt fogja közzétenni az UltraSPARC T1 RTL (Register Transfer Library) dokumentációját, ami egyben azt is jelenti, hogy bárki megtekintheti és akár módosíthatja a chipet, sőt adott esetben gyárthatja is azt.

Kampánytémává vált a fájlcserélés

Megbeszélést kezdeményezett az Új Generáció a szerzők, a fogyasztók és más szakmai szervezetek bevonásával arról, hogy a fájlcserélő hálózatok használata a jelenlegi tiltott kategóriából átkerüljön a legális felhasználási formák közé - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének ifjúsági szervezete. Kovács Kálmán, az informatikai tárca szabaddemokrata minisztere szerint a technikai fejlődés előrébb tart, mint a szerzői jogi szabályozás, s ez utóbbinak követnie kell a technológiák változását. A tárcavezető a magyar fiatalok negyven százalékát érintő kérdés egyik lehetséges megoldásának azt a - végül elvérzett - francia alsóházi javaslatot látta, amely szerint átalánydíj fizetése mellett az internetezők korlátlanul letölthetnének jogvédett tartalmakat. Kovács szerint ugyanakkor valószínűleg komplex megoldást kell kidolgozni, hiszen egyfelől a ma még a szerzők körében kevésbé elterjedt Creative Commons licenc népszerűsítésére, másfelől pedig a szerzők bevételeinek biztosítására is szükség van. A bevételek származhatnak majd az árhoz csapott jogdíjakból (például az internet-előfizetés havi díjába építve) vagy a digitális jogkezelő rendszer (DRM) által nyilvántartott adatok alapján számolt bevételekből. (Lásd cikkünket a 22. oldalon.) Az előbbi az átalánydíjas, az utóbbi a pontos számítást teszi lehetővé, mindkettőnek van számos előnye és hátránya - mondta Kovács. E pillanatban megjósolhatatlan, hogy végül melyik megoldást fogadják el - ha elfogadnak bármit is.

Nyertes pályázatok internetes nyomon követése

Új szolgáltatással bővült a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapja, így az uniós pénzekre pályázó projektgazdák egy jelszóval védett felületen nyomon követhetik a saját pályázatuk útját a befogadástól a döntésen át a pénzek kifizetéséig - írtja az euractiv.hu. Elsőként az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program és a GVOP pályázói jutnak hozzá jelszavukhoz, majd a többiek számára is elérhetővé válik a szolgáltatás. Az Európai Unió szigorú kötelezettségeket ró a támogatásokkal foglalkozó intézményrendszer valamennyi szereplőjére, így a Nemzeti Fejlesztési Hivatalra is a nyilvánosság és az átláthatóság tekintetében. A hivatal a www.nfh.hu címen elérhető honlapján napi frissítéssel, megyei és operatív programok szerinti bontásban teszi közzé a támogatások felhasználásának főbb adatait, a beérkezett pályázatok számától kezdve egészen a már kifizetett támogatások összegéig. Ugyanott hozzáférhetők a nyertes pályázatok - kéthetente megújított - legfontosabb adatai: a pályázó neve, a támogatott cél és a támogatás összege, a projekt helyszíne is. A mindenki számára nyilvános statisztikákat, a nyertes pályázatok adatait és az új szolgáltatást a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján, a "Pályázati információk" menüpont alatt érhetik el az internetezők.

Autós üldözés volt Pécsen, lövés is dördült

Autós üldözés volt Pécsen, lövés is dördült

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

A minisztérium nem foglalkozik az ombudsman vizsgálatával

A minisztérium nem foglalkozik az ombudsman vizsgálatával

Az adóhivatal egymilliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc volt jobbkeze cégének

Az adóhivatal egymilliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc volt jobbkeze cégének

Tömegverekedés volt Balatonakaliban

Tömegverekedés volt Balatonakaliban

Az első teljesen külföldi tulajdonú autógyár Kínában a Tesláé, és támogatnák az autóit is

Az első teljesen külföldi tulajdonú autógyár Kínában a Tesláé, és támogatnák az autóit is