A nagy lendülettel beharangozott 3G-s telefonok egyelőre csak mérsékelten nyerték meg a közönség tetszését. Videotelefonálás, nagy sebességű internetelérés, élő tévéközvetítés - a csábítás trükkje még nem jött be, drágák a készülékek, szűk körű a lefedettség.

A harmadik generációs hálózatok nagyobb adatátviteli sebességet, internetes kapcsolatot, illetve jobb minőségű hangátvitelt tesznek lehetővé elődeiknél. Ám egyelőre igencsak kevesen videotelefonálnak, interneteznek, illetve néznek híradót mobiltelefonjukon. A szakemberek körében megoszlanak a vélemények a miértekről: sokan a hiányos hálózati lefedettséget, mások a készülékek borsos árát hibáztatják.

"Országos lefedettségre valószínűleg még évekig várni kell" - jósolja Hajnal Géza, a Pannon mobil adat- és üzletfejlesztési igazgatója. Ugyanakkor megjegyzi, a "két és fél" generációs hálózatként is emlegetett mobil széles sávú lefedettség (3G+EDGE) már jelenleg is 85 százalékos az országban. Az EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) a széles körben elterjedt GPRS technológiát kiegészítő megoldás, amely annak átviteli képességénél akár háromszor gyorsabb letöltési sebességet kínál. "Egyedül a videotelefonálás az, amely kizárólag a 3G technológiához kötődik; minden egyéb: mozgóképek, nagyméretű csatolmányok letöltése, azaz online zenehallgatás, videoletöltés kiválóan működik EDGE technológiával is" - magyarázza az igazgató. A már 2600 településen elérhető mobil széles sávú szolgáltatásokat mindössze néhány ezren használják; a több százezres előfizetői táborhoz képest ez igencsak kevés.

Hálózati lefedettség területén a Vodafone sem áll még túl jól, előfizetőjük a harmadik generációs szolgáltatásokat egyelőre csak Budapest területén érheti el, a városhatáron kívül már hiába próbálkozna. Ami a bővítést illeti, a cég részéről közölték: "azon leszünk, hogy mindenhol olyan jól működjön a harmadik generációs hálózat, mint Budapesten".

"A T-Mobile csak akkor kezdi meg egy újabb településen a szolgáltatást, ha jó minőségű lefedettséget biztosíthat" - közölték a T-Mobile kommunikációs osztályán. Tizenegy városban - Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Balatonfüreden, Siófokon, Balatonalmádiban, Győrben, Békéscsabán, Szegeden, Pomázon, Vecsésen - tudják a harmadik generációs mobilokat kiszolgálni. Ők nem sorolják ide az EDGE-et, kizárólag a 3G-re épülő megoldásokat tekintik széles sávnak, elsősorban a HSDPA-t (High Speed Downlink Packet Acces), a "nagy sebességű letöltést, csomaghozzáféréssel". Több hónapos ügyféltesztet követően tavaly augusztusban indították el kereskedelmi 3G-s szolgáltatásukat. A HSDPA, amely pillanatnyilag a széles sávú hálózaton belül a leggyorsabb adatátviteli megoldást jelenti, májustól lett elérhető. Az ügyfelek 1,5 Mbps sebességű mobilinternetet használhatnak, ám a T-Mobile arra számít, hogy az év végén megérkeznek azok a készülékek, amelyek ki tudják használni akár a 3 Mbps sebességet is, a hálózat kapacitása ugyanis erre is alkalmas.

"Új szolgáltatások, technológiák esetében mindig nehéz megjósolni, melyik lesz igazán a felhasználók kedvence. A mobil széles sávra épülő szolgáltatások alapvetően alakítják át a kommunikáció szinte minden területét. Annyi bizonyos, hogy kedvelt szolgáltatás a zeneletöltés, az információszerzés, a tévénézés, és egyre nagyobb teret hódít a videotelefonálás és a videomegosztás" - mondta Hajnal. "A nyáron ingyenes hétvégi akciók keretében próbálgathatták az ügyfelek a széles sávú szolgáltatásokat, azóta több mint tízszeresére emelkedett a mobiltévéműsorok nézőinek száma, a WAP adatforgalma pedig megduplázódott. Újabban a WAP portálról letölthető játékok iránt is nagy az érdeklődés." Hajnal szerint a 3G-nek hosszabb távon a lakossági internetfelhasználók körében lesz a legnagyobb sikere, mivel a vezetékes technológiákhoz képest gyorsabb, kényelmesebb, gazdaságosabb és nem utolsósorban mobil megoldást biztosít.

A Pannonhoz hasonlóan látják a Vodafone-nál is a jövőt: a magyar magánfelhasználók körében a multimédiás megoldások közül - a nemzetközi tapasztalatok alapján - a mobil-televízió, illetve a zeneletöltés, továbbá a harmadik generációs készülékek képességeit egyre jobban kihasználó játékok lesznek hosszabb távon a slágerek.

Újszerű multimédiás élményekkel biztatják a T-Mobile előfizetőit is: telefonjuk egyszerre lehet televízió és mozi is. A mobiltévé műsorkínálata bővülőben van: az MTV, a Duna és a kereskedelmi tévék műsorai közül lehet most választani. A televíziós műsorok mellett rajzfilmeket, mozielőzeteseket, videoklipeket is el lehet érni.

Egyelőre gátat szab a 3G lendületesebb elterjedésének az is, hogy e készülékek jóval drágábbak a hagyományos mobilnál. Mindamellett az árak - ahogy nő a választék és éleződik a verseny - mérséklődésre vannak "ítélve". Egyes készülékeket már ma is annyiért meg lehet kapni, mint egy középkategóriás 2G-s telefont. Néhány év, és a 2G-s telefonok a vezetékes készülékek sorsára jutnak - régi filmekben köszönnek csak vissza.

KULCSÁR HAJNAL

Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Könnyített magán a miskolci férfi a zöldségeknél, 160 kilónyi lett eladhatatlan

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban

Hatan meghaltak egy németországi fegyveres támadásban

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Még nem találták ki, hogyan fognak össze, de Gyurcsányt nehezen tudná kihagyni az ellenzék

Az utolsó pillanatban látni csak a ködben, hogy ott egy lámpa nélkül érkező autó – videó

Az utolsó pillanatban látni csak a ködben, hogy ott egy lámpa nélkül érkező autó – videó