Az üzleti informatika világa egy újabb betűszótól hangos. A SOA, azaz a Service Oriented Architecture, a szolgáltatásorientált rendszer segítségével a kis- és középvállalkozások is szert tehetnek a multik sokmilliós üzleti infrastruktúrájának előnyeire, méghozzá a költségek töredékéért. Az IBM prágai bemutatóján jártunk.

"A SOA a legjelentősebb változás az internet megjelenése óta" - vallja Steven Mills, az IBM szoftver üzletágának alelnöke, és e véleményének hangot is adott az informatikai nagyvállalat "SOA: Executive Summit 2006" nevet viselő prágai rendezvényén. Szerinte napjainkban az üzleti élet átalakulóban van, új üzleti modellek jelennek meg, s a vállalatoknak mind nagyobb rugalmasságra van szükségük, hogy megfeleljenek a kor kihívásainak. "Az üzlet akkor sikeres, ha az üzleti folyamatok zökkenőmentesek, ha a cég olajozott gépezetként működik. A SOA vállalatirányítási architektúra éppen ezt teszi lehetővé" - osztotta Mills véleményét Michael Liebow, az IBM webes szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének alelnöke.

De hát mitől tulajdonítanak ekkora jelentőséget a szolgáltatásorientált rendszernek? A SOA lényege egy olyan informatikai rendszer, amely újrafelhasználható komponensekből, szolgáltatásokból épül fel. A szoftveres "építőkockák" különféle funkciókat látnak el: lehet közöttük keresőmotor, amely felkutatja egy-egy vásárló adatait a központi adatbázisban, vagy akár online adóbevallási adatlap. A SOA a korábbi, lineáris adatfeldolgozási logikával szemben a teljes adatbázisban - sőt akár a különféle platformok alatt futó, külső partnerrendszerein - párhuzamosan funkcionál, ezáltal összehangolja, felgyorsítja az üzletmenetet. Az új koncepció kulcsszava a "loose coupling", vagyis laza párosítás, amely lehetővé teszi, hogy akár eltérő szabványokat használó rendszerek is együttműködhessenek.

"Leegyszerűsítve azt mondanám, egyfajta virtuális LEGO-ról, moduláris felépítésről van szó" - magyarázza a rendszer lényegét Steven Mills a Hálónak. A SOA egységesíti a különféle üzleti, pénzügyi és technológiai folyamatokkal összefüggő szervezeten belüli alkalmazások használatát, s az ügyfelekkel való interakciót is. Olyan szervezőelvet valósít meg, amely a vállalaton belül szétaprózott erőforrásokat integrálja.

Takács Márk, az Accenture távközlési menedzsere ezt más oldalról közelíti meg: "A SOA egyik legfontosabb ismérve, hogy elfedi a technológiai architektúra, vagyis az informatikai rendszerek heterogenitását, különbözőségeit, és a vállalatok számára átláthatóvá teszi az üzleti folyamatokat. Képes a beérkezett adatok szimulációjára, monitorozására és optimalizálására" - magyarázta a szakértő, hozzátéve: a felhasználók számára akkor jó egy SOA-rendszer, ha észre sem veszik.

A cégek kikísérletezhetik, milyen megoldás felel meg nekik a legjobban, és a felkínált szolgáltatáskészletből összeállíthatják a számukra optimális rendszert. A koncepció testre szabható, a legelemibb üzleti mikrofolyamatok koordinálását is lehetővé teszi. A kis- és középvállalatok különösen sokat profitálhatnak belőle: a moduláris szerkezetnek köszönhetően nincs szükségük teljes komplex rendszerek megvásárlására és telepítésére, összeállíthatják az ízlésüknek leginkább megfelelő csomagot. Ezzel jelentős költséghatékonyságot érhetnek el.

Az IBM az év végéig háromezer olyan komponenst fejleszt ki, amelyek beilleszthetők a moduláris struktúrába. Egy részük már most is elérhető, jó néhányat akár ingyenesen is letölthetnek és telepíthetnek a cégek.

Az IBM mellett a Sun, az Oracle, az SAP és számos más versenytárs is osztozni szeretne a SOA értékesítésének várható hasznából. Az IBM úgy érzi, versenyelőnyben van. "Ma cégünk a piacvezető, a nyílt szabványokra épülő struktúra pedig lehetővé teszi a technológiák közti átjárhatóságot. A végfelhasználókat elérő értékesítési csatornák kapacitása terén pedig nincs versenytársunk. Az azonos szabványokra épülő üzleti világban bízunk szolgáltatásunk minőségében" - állította magabiztosan Mills alelnök.

A SOA bevezetése hosszabb folyamat, amely projektek sorozatával valósul meg - mutatott rá Takács Márk. "Jó kezdés lehet például két cég fúziója, amikor a különböző szabványokkal üzemelő vállalatirányítási rendszereket integrálják. Egy európai vasúttársaságnak például 30 különböző országban működik leányvállalata, mindegyik saját értékesítési és helyfoglalási rendszerrel és IT-infrastruktúrával. A SOA-elvet felhasználva elérték, hogy a heterogén környezet részegységei olajozottan együtt tudjanak működni" - magyarázta az Accenture menedzsere.

A SOA-t nem kizárólag a gazdasági szférában tevékenykedő cégek alkalmazhatják sikerrel, mint azt a prágai eseményen bemutatott esettanulmányok is bizonyítják. A közigazgatásban is elsődleges fontosságú a munkafolyamatok összehangolása, hatékonyságuk növelése, illetve a fölös papírmunka megszüntetése. Az IBM SOA megoldásait a floridai Miami-Dade megye önkormányzata is kipróbálta, mégpedig sikerrel. Az e-önkormányzati portál üzemeltetése során 25 százalékos költségmegtakarítást tudtak elérni. Az ügyfelek önkiszolgáló rendszerben intézhetik a különféle engedélyek, hivatalos dokumentumok és tanúsítványok beszerzését, s juthatnak lakóhelyük szerinti fontos információkhoz.

A SOA öt-tíz éven belül az IT-szektor egyik legmeghatározóbb elemévé válik, ebbe az irányba tart a különféle rendszerek és szervezeti architektúrák kialakítása, a már meglévő alkalmazások integrációja. A jövőben egyre inkább ez az üzleti modell érvényesül - érvel Mills. Takács Márk ehhez még hozzáteszi: a vállalatok egyre differenciáltabb, célzottabb szolgáltatásokkal akarnak megjelenni a piacon, s a nemzetközileg elfogadott szabványokra épülő SOA ezt teszi lehetővé.

Nem kétséges, a szabványosított kommunikációs modell, illetve az infrastuktúrát érintő költségek lefaragása Közép-Kelet-Európában is prioritás manapság. Ezért ez a térség is sokat profitálhat e rendszer alkalmazásából, amelynek erőssége a rugalmasság, az eltérő igények egységes kiszolgálása.

ANDERSEN DÁVID

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Radar360: visszaesett a magyar demokrácia, elődöntős a férfivízilabda-válogatott

Bemutatjuk Putyin háttéremberét, akitől Habony Árpád is tanult

Bemutatjuk Putyin háttéremberét, akitől Habony Árpád is tanult

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Radar360: tovább csúsztunk a korrupciós listán, mélyponton a forint

Radar360: tovább csúsztunk a korrupciós listán, mélyponton a forint

Súlyos hiba: 250 millió ember adatai kerültek ki szabad prédaként az internetre a Microsofttól

Súlyos hiba: 250 millió ember adatai kerültek ki szabad prédaként az internetre a Microsofttól

Kereken 600 lóerős lett az új BMW X3 M

Kereken 600 lóerős lett az új BMW X3 M