Évente 120 ezer tonna elhasznált vagy leselejtezett elektronikus készülék válik hulladékká hazánkban. Ennek növekvő hányadát - az EU környezetvédelmi ajánlása alapján - a gyártók kötelesek lennének visszavenni és nagy részét újrahasznosítani.

"Nagymamám kiszolgált Szaratov hűtőjétől a világért meg nem válna, muskátlit tart a tetején" - árulja el Wégner Krisztina, az elektronikushulladék-begyűjtéssel és -újrahasznosítással foglalkozó Ökomat Kft. irodaveztője. A nagymama nincs egyedül, sokan képtelenek megválni egykori, most éppen valamelyik lakászugban vagy fiók mélyén heverő laptopjuktól, mobiljuktól.

A technológiai fejlődés folyamatosan újabb és újabb gépek és készülékek megvásárlására készteti a vállalatokat és a felhasználókat, miközben a leselejtezett gépek tárolása egyre nagyobb problémát jelent. Wégner Krisztina szerint a nagyvállalatok nem tehetik - és nem is teszik - meg, hogy nem veszik vissza az általuk gyártott vagy az országba behozott készülékeket, miután azok elavultak. Ám csaknem ötezer kisebb, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál (KVVM) nem regisztrált cég kikerüli az előírásokat, és nem tesz eleget visszavételi kötelezettségének.

Minisztériumi becslés szerint évente 120 ezer tonna e-hulladék keletkezik itthon, melynek - az EU normáinak megfelelően - növekvő százalékát lennének kötelesek újrahasznosítani az állami hatóságok, illetve a gyártók. Hazánknak 2008-ra már évi 42 ezer tonna e-hulladék visszagyűjtését kellene végrehajtania, majd tíz kategóriára bontva újrahasznosítania. A számok azonban csalókák, bizonyos tételeket az egyik hatóság beszámít a kvótába, a másik nem. Tavaly hatezer tonna volt a kalkulációs különbség a KVVM két osztálya között, az egyik a visszavett háztartási nagygépeket is a kvótába számolta, a másik nem.

Visszavétel szempontjából kétféle hulladékot különböztetnek meg az Európai Unióban: amelyiket 2005. augusztus 13. előtt és amelyiket ez után gyártottak. Az előbbi az úgynevezett "történelmi" hulladék. Amennyiben a vásárló funkciójában azonos készüléket vásárol egy cégtől, és szeretne megszabadulni leselejtezett masinájától, azt az új készülék forgalmazója köteles visszavenni, függetlenül a leselejtezett gép márkájától. A fenti dátum után gyártott gépeket - amelyeket kötelezően, áthúzott kuka alatt fekete téglalap logóval kell ellátni - a gyártónak díjmentesen vissza kell vennie, függetlenül attól, hogy a fogyasztó vásárol-e a gyártótól új készüléket vagy sem.

A Dell cég jelentésében az elhasznált termékek visszavételében elért komoly előrehaladásról számolt be. Az eredetileg a nyomtatókra és kiürült festékpatronokra kialakított ingyenes visszavételt idővel kiterjesztették minden Dell-termékre. Tavaly pedig elhatározták, hogy új gép vásárlásától függetlenül minden régi készüléket visszavesznek. Ezt a kezdeményezést az idén már minden országra kiterjesztették - avat be a fejlődés stációiba a cég írországi gyárában tartott környezetvédelmi előadásán Jean Cox-Kearns, a Dell európai visszavételi és újrahasznosítási igazgatója. S nem tartozik ugyan az e-hulladékok közé, de a gyártó által forgalmazott nyomtatópatronokhoz külön borítékot mellékelnek, amelybe az elhasznált tonert díjmentesen postára adva a cég gondoskodik az újrahasznosításról, átvállalva a postaköltséget is. Azért jegyezzük meg, a nyomtatópatronok újratöltése jelentős forgalomtól fosztja meg a gyártókat, ezért ennek mértékét - akár a környezetvédelemre fordított kiadások növelése révén is - igyekeznek csökkenteni.

Hasonló rendszert üzemeltet a HP is világszerte a nyomtatópatronok visszavételére, de ezt még nem terjesztette ki Magyarországra, ezért itthon gyűjtőpontok vannak az üres patronok elhelyezésére. A HP Magyarország marketingigazgatója, Markovits Tamás elmondta, ők az Electro-Coord Kht.-vel szerződtek, amely a HP-termékek visszavételét bonyolítja le. A felhasználót a cég honlapja részletes és használható információkkal segíti eligazodni a visszavételi eljárásban.

Ugyancsak az Electro-Coorddal szerződött a használt gépek begyűjtésére a Lenovo, amely korábban megvásárolta az IBM személyiszámítógép-részlegét. Meglehetősen nehézkes az IBM magyar nyelvű főoldaláról bejutni az e-hulladék visszavételét részletező környezetvédelmi aloldalhoz, ám ha mégis eljutunk oda, hasznos linkek segítik a fogyasztót, hová fordulhat elhasznált akkumulátorai, hardverei ártalmatlanítása és újrahasznosítása ügyében.

A Fujitsu-Siemens hazai oldalát böngészve nem igazán találtunk információkat a leselejtezett gépek visszajuttatásáról. A cég minőség- és környezetvédelmi rendszert működtet, és anyacégük évről évre igyekszik csökkenteni a számítógépek gyártása során felhasznált és keletkezett környezetkárosító anyagokat. Kifejlesztették a "zöld elvek szerint tervezett és gyártott" úgynevezett Green PC-t is. A Fujitsu-Siemens is az Electro-Coordot bízta meg e-hulladékai begyűjtésével és ártalmatlanításával, illetve újrahasznosításával.

Összesen 67 cég elektronikus hulladékainak visszavételéért felelős az Electro-Coord Magyarország. Tóth Zoltán, a cég vezetője elmondta, cégük bonyolítja le a hazai e-hulladék 80 százalékának kezelését, ami 2005-ben 13 ezer tonnát jelentett az összesen visszavett 16 ezer tonnából. A körforgásba visszajutott anyagmennyiség majdnem száz százalékát itthon bontják szét, a hasznosítás és az ártalmatlanítás 66 százalékát szintén Magyarországon végzik el.

Tóth Zoltán szerint jelentős elmaradásunk van az EU "régi" tagországaival szemben a települési hulladék gyűjtőhelyek szerinti szortírozásában, s kevés e-hulladékot befogadó gyűjtőpontot alakítottak ki. A társadalmi tudatformálás és a környezettudatos magatartás területén is sok a behoznivalónk. Komoly probléma, hogy máig nagyon sok "színesfém-kereskedő" bontja az utcán, az utak mellett az e-hulladékot, kiszedve a jól értékesíthető alkatrészeket, a maradékkal tovább szennyezve a környezetet.

Összességében tehát a hazai forgalmazóknak egyelőre nem különösen fontos az elhasznált gépek, készülékek visszavétele, és a hazai vásárlók ismeretei is hiányosak e témában. Kevesen törődnek vele, hogy a kiszolgált hardver hogyan jut vissza az újrahasznosítás körforgásába. Ha egyáltalán visz-szajut.

F. Gy.

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

5 millió forint felett nyit a hibrid Suzuki SX4 S-Cross

5 millió forint felett nyit a hibrid Suzuki SX4 S-Cross

Lazán odaadta a sofőrnek menet közben az autón felejtett tabletjét a motoros – videó

Lazán odaadta a sofőrnek menet közben az autón felejtett tabletjét a motoros – videó

A Pál utcai fiúkból olvasott fel a brit nagykövet – videó

A Pál utcai fiúkból olvasott fel a brit nagykövet – videó

Először lesz Magyarországon Comic Con

Először lesz Magyarországon Comic Con

Török Gábor: Hatalmas öngól volt a köztévés Karácsony-interjú

Török Gábor: Hatalmas öngól volt a köztévés Karácsony-interjú